İşte, NATO'ya satılan ilk Türk ürünü
Sessiz sedasız çalışıp pek çok buluşa imza atan TÜBİTAK, kapılarını CNN TÜRK'e açtı. İşte, NATO'ya satılan ilk Türk ürünü, aynı zamanda Rus donanmasına giren ilk yabancı sistem olan haberleşme sistemi ve "milli radar"...
TÜBİTAK'taki bilimadamlarının son buluşları hafta boyunca CNN TÜRK ekranında olacak...BÖLÜM 1: İnternet ve uydu desteği olmaksızın, kıtalararası ses ve görüntü alışverişi sağlayan haberleşme sistemi ve Türkiye'nin ilk deniz radarı.
TÜBİTAK'ın görüntü alışverişine olanak tanıyan telsiz sistemi "Foresc 2" ile binlerce kilometre uzaktan gönderilen veriler bilgisayar ekranında çözülüyor.
Foresc 2 ile diğer telsiz sistemlerinden farklı olarak; sadece ses değil, görüntü aktarımı ve internet ortamındaki gibi sohbet de yapılabiliyor.
TÜBİTAK, Foresc 2'yi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın talebi üzerine geliştirdi.
Foresc 2 teknolojisiyle askeri operasyon, doğal afet gibi iletişimin güç olduğu durumlarda sahadan karargaha veri aktarımı sağlanıyor. Üstelik, bu esnada uydu, internet gibi altyapılara ihtiyaç duyulmuyor. Görsel-işitsel her türlü veri, bir merkezden diğerine atmosfer aracılığıyla aktarılıyor.
Hiçbir kullanım maliyeti yok
Uydu teknolojisiyle çalışan sistemlerin maliyeti yüksek. Ayrıca, başka ülkelerin teknolojilerine bağlı olduğundan stratejik açıdan riskli. Sadece atmosferi kullanarak kıtalararası ses ve görüntü aktarımı sağlayan Foresc'in ise hiçbir kullanım maliyeti yok.
Sistem NATO'ya satılan ilk Türk ürünü; aynı zamanda Rus donanmasına giren ilk yabancı sistem...
TÜBİTAK Foresc Projesi yöneticisi Ali Çıkıkçı: "İlk olarak Rusya, Ukrayna, Romanya'daki Blackseafor tatbikatlarında kullanıldı. Buradaki çalışmaları NATO duyunca Active Endeavour Akdeniz Güvenliği konusunda onlar da başladı. Şu ana kadar 20 ülke kullandı, bazıları sürekli, bazıları dönem dönem. Gürcistan, Rusya, Romanya da sürekli kullanıyor."
Yüzde 100 güvenlik
Sistemin yoğun talep görmesinin nedeni yüzde 100 güvenlik sağlaması. Veriler karşı tarafın kişisel hesabına şifreli olarak aktarılıyor ve Foresc telsizi olmadan hiçbir şekilde okunamıyor.
Kesintisiz haberleşme imkanı sağlaması nedeniyle, Foresc, iletişimin kesildiği deprem gibi afet durumlarında da kullanılabiliyor.
MİLLİ RADAR
TÜBİTAK, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için 2 yıllık çalışmanın ardından bir sahil güvenlik radarı, bir de gemi radarı üretti.
Radar yüzde 100 yerli teknoloji ile üretilen "milli gemi" Milgem'de kullanılacak.
TÜBİTAK Radar Projesi Sorumlusu Feyzullah Yayıl: "Her iki radarın da özelliği; teknolojileri farklı, darbeli değil, bu sayede çok düşük çıkış gücüyle uzun mesafeyi izleyebiliyoruz, algılanabilirliği düşük. Yani düşman tarafından ancak yanına yaklaşınca farkedilebilir."
Radarların menzili yaklaşık 45 kilometre... Önemli bir özellikleri de hem ürün hem de bakım maliyetlerinin düşük olması; her iki radar da seri üretime hazır.
Sahil Güvenlik Komutanlığı, bu radarı "Türkiye sahillerini kapsama ve tek merkezden izleme projesi"nde kullanmayı planlıyor.
BÖLÜM 1: İşte NATO'ya satılan ilk Türk ürünü
BÖLÜM 2: Depremde hayat kurtaran buluşlar
BÖLÜM 3: 2009'da elektronik kimlik kartlarımız geliyorBÖLÜM 4: İlk Milli keşif ve gözetleme uydusu
BÖLÜM 5: Kaçak akaryakıta "Ulusal Marker" çözümü
Sıradaki Haber
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...