hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sadece dişisi olan bir türün erkeği bulundu

    Sadece dişisi olan bir türün erkeği bulundu
    expand

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Külköylüoğlu, "Ostracoda'ların yalnızca dişilerinin olduğu bilinen bir türünün erkeğinibulduk" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Külköylüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ostracoda'ların dünyada bilinen 60 bin türü olduğunu ifade etti.

    Okan Külköylüoğlu, şu bilgileri verdi:

    "Biz su içinde yaşayan mikroskobik, boyları 0,3 ile 1 milimetre arasında değişen omurgasız hayvanlar üzerinde çalışıyoruz. Bu canlılara Ostracoda diyoruz. Bu canlılar su içinde besin zincirinde önemli bir parçadır. Özellikle yavru balıklar ilk zamanlarda yüzde 70'e yakın bu canlılarla beslenirler. Ostracoda türleri içerisinde sadece tatlı suda yaşayanlar üzerinde çalışıyoruz.
     
    Bu canlı midye gibi ancak gözü, ayakları ve yüzebilme özelliği var. Bu canlılar öldükleri zaman kabukları toprağa çöküyor. Kabuk kalsiyum karbonat yapılı olduğu için 400-500 yıl kadar orada kalabiliyor. Bu sularda yaşayan canlıların yaşadıkları ortamın özelliklerini yine bu canlılardan anlayabiliyoruz.

    Bir gölet kuruduğunda toprağın içerisinde kalan Ostracoda fosillerini bulabiliyoruz. Bu fosillerle o alanda daha önceden bulunan suyun ve çevrenin özelliklerini görebiliyoruz.
     
    Dolayısıyla o göletin ne zaman ve nasıl oluştuğunu öğrenebiliyoruz. Bulunan fosillerden o bölgede ne kadar oksijen miktarı olduğunu dahi görebiliriz. Ostracoda'ların ortam ayırıcı bir özelliği var" diye konuştu.

    Bolu'da yaptıkları 10 yıllık çalışmalar sonucunda, yaklaşık 40-50 Ostracoda türü olduğunu belirlediklerini, bölgeyi tamamen inceleme imkanı bulamadıklarını söyleyen Külköylüoğlu, araştırmalar sırasında dünyada sadece dişilerinin olduğu bilinen bir türün erkeğini, bunun dışında Türkiye'de hiç bilinmeyen birkaç tane farklı Ostracoda bulduklarını da ifade etti.

    "Çubuk Gölü incelemeye alındı"

    TUBİTAK destekli olarak Çubuk Gölü'nde çalışma başlattıklarını söyleyen Külköylüoğlu, şunları kaydetti:

    "Çubuk Gölü'nde 30 ay sürecek bir çalışma yapacağız. Ön çalışmalarımız tamamlandı. Yaklaşık 30 önçalışma gerçekleştirdik. Burada sadece Ostracoda'ları değil, diğer canlı türlerini de inceleyeceğiz. Bu proje TÜBİTAK tarafından takdirle karşılanan bir proje oldu. Bu projede dünyada daha önce denenmemiş dört farklı araştırma şekli bulunuyor.

    Öncelikle tarlalara atılan böcek öldürücülerin ve kanalizasyon sisteminin göle etkisini inceleyeceğiz, radyoaktiviteye bakacağız.

    Özellikle radyoaktivite çok önemli. Türkiye'de daha önce yapılmayan bir çalışma olacak. Ostracoda fosillerinin incelenmesinin ardından da gölün ne zaman oluştuğu, nasıl oluştuğu ve ne kadar ömrünün kaldığını belirleyebileceğiz. Bu sayede gölü nasıl koruyabileceğimizi öğrenmiş olacağız."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow