hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Güvenin temelinde oksitosin yatıyor"

    Güvenin temelinde oksitosin yatıyor
    expand

    İnsanların birbirine güvenmesinin temelinde oksitosin isimli hormonun etkili olduğu, oksitosinin beynin iki bölümünün etkinliğini azalttığı ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsviçre'deki Zürih Üniversitesinden Thomas Baumgartner ve ekibi, gönüllülere biri güvene, diğeri risk almaya yönelik iki oyun oynattı.
     
    Güven oyununda katılımcıların bir miktar parayı, bunu tekrar dağıtabilen ya da kendine saklayabilen idareciye vermeleri gerekiyordu. Risk alma oyunundaysa idareci yerine bilgisayar paranın yeniden dağıtılmasını ya da dağıtılmamasını tesadüfen seçiyordu.

    Oyuna başlamadan önce katılımcıların bir bölümüne burun spreyinde oksitosin maddesi, diğer bölümüne plasebo verildi.

    Birçok kez para kaybettikten sonra plasebo alanların idareciye güveni azalırken, oksitosin alanların bu kişiye güveni azalmadı.

    Katılımcıların MR'ını çeken araştırmacılar oksitosinin beynin iki bölgesinin etkinliğini azalttığını gördü. Bu bölümlerden ilki, öfke, üzüntü, korku ve iğrenme gibi olumsuz duygulardan sorumlu amigdala, diğeri davranışları düzenleyen striatumdu.

    Güven mekanizmalarını ve oksitosinin sosyal ilişkilerdeki rolünü kavrayan bilim adamaları şimdi başta otizm veya fobi gibi rahatsızlıkların tedavisinde yeni yöntemler bulmayı amaçlıyor.

    "Bağlılık hormonu" da denilen oksitosin, esasen beyinde salgılanan doğum sancılarını başlatan bir hormon. Bu hormon, anne çocuğunu emzirirken de salgılanıyor. Oksitosin düzeyi yüksek insanların uzun yıllar iyi giden ilişkilere, ömür boyu tek eşli yaşamaya eğilimli oldukları belirtiliyor.

    Araştırma Neuron dergisine yayımlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow