Gökyüzünde meteor şöleni
Bu ay 'yıldız kayması' olarak da bilinen meteor yağmurları gerçekleşecek.
Gökyüzü meraklıları için en ilgi çekici olaylarından biri olan perseid meteor yağmurları 11-12 Ağustos geceleri Ankara Üniversitesi Rasathanesi'nde düzenlenen etkinliklerle izlenebilecek.
Ankara Üniversitesi Rasathanesi Öğretim Görevlisi Yahya Demircan, her yıl Temmuz-Ağustos döneminde gözlenen ve 11-12 Ağustos'ta en fazla sayıya ulaşan perseidlerin meteor yağmurları içinde en çok bilineni olduğunu söyledi.
Perseid meteor yağmurlarının yıldızlarla ilgisi olmadığını anlatan Demircan, meteor yağmurlarının, güneş çevresinde değişik yörüngelerde dolanan irili ufaklı göktaşlarının dünya atmosferine girmesiyle oluştuğunu dile getirdi.
Demircan, "Yüksek hızla atmosfere giren ve sürtünme sonucu ısınarak akkor haline gelen göktaşları, kısa süreli olarak çok parlak bir ışık kayması şeklinde görülürler" dedi.
Perseid meteor yağmurunu meydana getiren toz parçacıklarının kaynağının, güneş etrafında 130 yılda dolanan Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının bıraktığı kalıntılar olduğunu belirten Demircan, "Dünya atmosferine ortalama 50 kilometre/saniyelik bir hızla giren bu parçacıklar yerden 100 kilometre kadar yukarıda yanarak bu muhteşem görsel şöleni meydana getirirler" dedi.
Demircan, meteor yağmurlarının gece boyunca uzunca bir süre izlenmesi durumunda meteorların tamamının gökyüzünde aynı noktadan çıktığının farkedileceğini anlattı:
"Perseid meteor yağmurunun maksimum yoğunluğa ulaşacağı 11-12 Ağustos gecelerinde saatte ortalama olarak 100 meteor gözlenebileceği tahmin edilmektedir. Ancak unutmamalıyız ki, bu sayı, ancak en iyi gözlem şartlarında ulaşılabilecek olan sayıdır. Hava koşulları (bulutlar, havakirliliği, sis ve benzeri) ışık kirliliğinin miktarı ve Ay'ın evresi... Özellikle dolunay evresinde ve bölgenin yakınlarında bulunan bir Ay, gözleyebileceğiniz meteor sayısını büyük ölçüde azaltacaktır."
Ankara Üniversitesi Rasathanesi'nde iki gece boyunca çıplak gözle ve teleskoplarla gökyüzü gözlemi yapma fırsatı sunulacak. Profesyonel astronomlar tarafından yapılacak sunum ve sohbetlerle astronomi hakkında bilgi verilecek.
Geçtiğimiz yıl rasathanenin etkinliklerini yaklaşık 2 bin kişi ziyaret etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz