Bali'de de sonuç aynı
ABD, sonuç bildirgesi açıklanan iklim konferansında da kararını değiştirmedi ve zorunlu kısıtlamaya karşı olduğunu tekrarladı.
Endonezya'nın Bali adasındaki dünya iklim değişiklikleri konferansına katılan bilim adamlarından 200'den fazlası bir deklarasyon yayınlayarak, karbondioksit salınımının 2050 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltılmasını istedi.
ABD yönetimi ise bütün ulusal ve uluslararası baskılara rağmen zorunlu kısıtlamalara karşı olduğunu yineledi.
Deklarasyonu yayınlayan bilim adamlarının sözcüsü Avustralyalı iklimbilimci Matthew England, "Bu deklarasyon açık bir uyarıdır. Deklarasyonun arkasında bilim dünyasının ağırlığı var" dedi.
Matthew, "Deklarasyon, bu gezegende enerji kullanma biçimini radikal biçimde değiştirmemiz gerektiği anlamına geliyor. Sera gazları salınımını yapabildiğimiz kadar erken düşürmek zorundayız" diye konuştu.
Yaklaşık 190 ülkeden heyetlerin katıldığı 2 haftalık konferansa, iki kamp arasındaki gergin atmosfer hakim.
Çoğunluğu oluşturanlar seragazlarının salınımı konusunda uyulması zorunlu kısıtlamalar ve sınırlar getirilmesini isterken, ABD gibi ülkelerin bulunduğu azınlık grubu buna karşı çıkıyor.
Uzmanlar, sera gazlarının salınımına sınırlama getirilmesi konusunda başarısız olunması durumunda dünyayı yıkıcı kuraklıklar, sel felaketleri ve diğer çevre felaketlerinin beklediği uyarısında bulunuyor.
Dünyada iklimi ısıtan gazların en büyük kaynağı olan ABD ise Senato'da Çevre ve Sosyal İşler Komisyonu'nun elektrik santralleri, üretim ve ulaşımdan kaynaklanan sera etkisi yaratan gazların 2050 yılına kadar yüzde 70 oranında azaltılmasını öngören yasa tasarısını kabul etmesine rağmen zorunlu kısıtlamaya karşı çıkıyor.
Senato komisyonundan geçen yasa tasarısı Senato'da oylanmayı bekliyor. Amerikalı yetkililer, ne Senato'daki yasayla ilgili gelişmelerin, ne de yıllardır ABD'nin tutumunu destekleyen Avustralya'nın Kyoto anlaşmasını imzalama kararının kendi kararlarını etkileyemeyeceğini belirtiyorlar.