"MOBESE kameralarını eylemciler tahrip etti"
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gezi Parkı'na ilişkin müdahalelerde MOBESE kameralarının kapatıldığı yönündeki iddialarla ilgili, "Taksim, İstiklal Caddesi ve Gezi Parkı'ndaki bütün kameralar daha ilk günden itibaren tahrip edilmişti" dedi.
İçişleri Bakanı Güler, Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili Meclis'i bilgilendirdi.
Muammer Güler, dün Antakya'da hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in ailesine başsağlığı, hastanelerde tedavi görenlere de geçmiş olsun temennisinde bulundu.
İstanbul'da Taksim yayalaştırma projesi kapsamında yapılmakta olan faaliyetleri engellemek amacıyla 28 Mayıs'tan beri süren protesto eylemlerinde, 77 ilde 603'e yakın eylem gerçekleştiğini belirten Güler, "Çok sayıda vatandaş katıldı. Elbette meşru olarak hak arama özgürlüklerine söylenecek bir şey yok. Herkesin kanuni sınırlar içinde hak ve özgürklüklerini kullanması ve kendini ifade etmesi, elbette en temel haklarından bir tanesidir. 28 Mayıs'tan bu yana meydana gelen olaylarda, polisin orantısız güç kullandığı konusunda iddialar oldu, twitterde, internet medyasında" diye konuştu.
Güler, bu sırada kendisine laf atan CHP'li milletvekilleri ile tartıştı. TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu da milletvekillerini sakin olmaları konusunda uyardı.
Muammer Güler, "Sayın Tanal seninle de görüştüm. Eğer burada bana herhangi bir şeyi iletemediğinizi söylüyorsanız, çok büyük haksızlık edersiniz" dedi.
İki mülkiye ve iki polis müfettişinin İstanbul'daki olaylarla ilgili bütün iddiaları tek tek incelediğini belirten Güler, "Sayın Işık'ın ifade ettiği iddialar, diğer milletvekillerinin... Sosyal medyadaki, yazılı ve görsel medyada, Twitter veya bize intikal ettirilen değişik görüntülerle suç işlenmişse kesinlikle bunun kanuni gereği yerine getirilecektir. Bundan emin olmanızı istirham ediyorum. Elbette ki bu arada polisin günlerce stres içerisinde görev yaptığını ve kanunsuz eylemleri engellemek için de gayret sarf ettiğini ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
Bakan Güler, hak arama özgürlüğünü anlayışla karşıladıklarını ifade ederek, "İllegal eylemlere, hak arama özgürlüğünü aşan eylemlere karşı lütfen bu Meclis olarak, hepimiz, hep birlikte tavır alalım" dedi.
280 işyeri, 6 kamu binası, 103 polis aracı, 207 özel araç, bir konut, bir polis merkezi ve 11 AK Parti hizmet binası ve bunlara verilen zararları ve 70 milyonu aşan zararları da mutlaka görmemiz lazım" diyen Güler, Ankara Kızılay'da geçen cumartesi ve pazar günü saatlerce hak arama özgürlüğü için gerekli iznin verildiğini ve tolerans gösterildiğini söyledi.
''Bırakalım Meclis'i işgal mi etsinler?''
Güler, "Ancak grupların Başbakanlık'a, Meclis'e, AK Parti Genel Merkezi'ne, Babakanlık Konutu'na yönelen saldırgan eylemleri karşısında da polisin güç kullanmak..." sözlerine CHP'li milletvekillerinin "Niye yürüdü?' şeklinde cevap vermesi üzerine, "Bırakalım yürüsün mü, Meclis'i işgal mi etsin? Asla ve asla kanunsuz eyleme göz yummak lüksümüz yoktur, olmayacaktır da" dedi.
Muammer Güler, samimi olarak hak arayan, kendini ifade eden insanlarla, illegal örgütlerin kanunsuz eylemlerini, yakmasını, yıkmasını aynı kefeye koyamayacaklarını söyledi.
Mumcu, CHP'lilerin laf atmaya devam etmesi üzerine, milletvekillerini, "Lütfen sakin olunuz, Sayın bakanı dinleyiniz" diye uyardı.
Bu sırada, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak yerlerinden birbirlerine laf atarak tartıştı. Tartışmaya, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı da katıldı.
"Türkiye'nin imajına zarar vermemesi için artık son verilsin"
Güler, şöyle konuştu:
"Milletvekillerine şiddet uygulanmasına kesinlikle karşıyım. Ama... Demokrasilerde fikir özgürlüğü ve bunu ifade etmenin yüzlerce meşru yolu vardır. Hiçbir demokrasi ve hak arama şiddete dönüştürmeyi meşru kılamaz. Hukuk devletinde hak aramanın yolları vardır. Polisle halkımızı karşı karşıya getirdiği izlenimi vermeye çalışanlar, bu organize ve planlı kitlesel şiddet eylemleri hiçbir amaca hizmet etmemektedir.
Halkımızın şunu bilmesini istiyoruz ki bu eylemleri kendi ideolojileri adına ranta dönüştürmeye çalışan örgütlü yapılar ülkemizde kaos yaratmaya çalışmışlardır. Masumane hak arama özgürlüğü içinde şiddete başvurmayan herkesin başımızın üzerinde yeri vardır ancak yakan, yıkan, kamu malına zarar veren insanlara, hep birlikte lütfen biz karşı çıkalım. Bu olay artık siyaset yapma olayı değildir. Bu olayın hepimize zararı vardır. Ben bu devlete yıllarca hizmet ettim. Twitter ve sosyal medya üzerinden, o kadar kirletilmiş, o kadar yanlış ve tahrik edici çalışmalar yapılıyor ki bunların içerisinde, maalesef bu haberleşme özgürlüğünü de kötüye kullananlar oldu.
Hak arama özgürlüğüne sonuna kadar varız, işte meydanlarda gelsinler, herkes meşru çerçeve içerisinde istediğini söylesin. Cumartesi ve pazar günü yapılan buydu ama yakmaya, yıkmaya gelenlere, Meclis'i basmaya gelenlere asla izin vermemiz mümkün değildir. Bütün vatandaşlarımızdan ve özellikle de gençlerimizden bundan sonra sağduyu ve duyarlı davranmalarını, illegal örgütlerin ve marijinal grupların provokasyonlarına kapılmamalarını istirham ediyorum. Demokratik hak arayışının istismara dönüşmemesine, Türkiye'nin imajına, itibarına ve aydınlık geleceğine zarar vermemesi için bu olaylara ve görüntülere artık son verilmesini istiyorum."
Bakan Güler, sorumluluk anlayışı içerisinde bu olaylara yaklaşan ve halkımızın faaliyetlere kapılmaması, yasadışı eylemlere tevessül etmemesi konusunda onlara olumlu mesaj verenlere teşekkür ederek, "Hepinizden de demokrasinin yaşaması için burada bizim tartışabilmemiz için, meşru zeminin kaybedilmemesi adına birlikte tavır almamız gerektiğini bir kez daha ifade ediyorum" şeklinde konuştu.
MOBESE kameralarının kapalı olduğu iddiaları
Güler, müdahalelerde MOBESE kameralarının kapatıldığı yönündeki iddialara cevap vererek, "Taksim, İstiklal Caddesi ve Gezi Parkı'ndaki bütün kameralar daha ilk günden itibaren tahrip edilmiştir. Keşke bunlara zarar vermeselerdi de eğer yapılmış bir eksiklik varsa onları da tespit edebilseydik. Kameralar yerine konacak" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Harekete geçildi! Yangına merkezi müdahale planı: AFAD modeli...
8 ihmal, 78 kişiye mezar oldu! Abdulkadir Selvi yazdı
Yanlışlar oteli! Facia sonrası gözaltında: Ne yasa ne yönetmelik dinlemiş
Konya'da 30 metre derinliğinde obruk oluştu! "Tedirginiz, toprak ayağımızdan kayıyor"