Botanik Bahçesi Müftülüğe devrediliyor

"Uluslararası Botanik Bahçeleri"ne kayıtlı iki bahçeden biri olan ve 3 bini aşkın canlı bitki türüne ev sahipliği yapan İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, Müftülüğe devrediliyor.
1933 yılında Türkiye'de Üniversite Reformu gerçekleşince bizzat Atatürk'ün daveti üzerine ülkemize gelen Prof. Dr. Alfred Heilbronn, Prof. Dr. Leo Brauner tarafından kurulan İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, Osmanlı döneminde bu alanda Şeyhülislam'lık bulunduğu gerekçesiyle Müftülüğe devredilmeye hazırlanılıyor.
Biyologlar Derneği'nden protestoTürkiye Biyologlar Derneği İstanbul Şubesi bu karara bir basın açıklaması ile tepki gösterdi. Dernek ayrıca, Süleymaniye'de bulunan Botanik Bahçesinde, yarın "Botanik Bahçesine sahip çıkalım paneli'' düzenleyecek. Panel öncesi saat 12.00'de ise öğrenciler Zooloji Bölüm Binası önünde buluşarak, Süleymaniye'ye Botanik Bahçesi'ne topluca yürüyecek.
Türkiye Biyologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı İlbay Kahraman, kenti ve kent değerlerine sahip çıkmak isteyen herkesi bu garip kararı protesto etmeye çağırarak, "Bahçenin konumu bir çok müteahidin ağzını sulandıracak bir yerdedir. AKP hükümetinin de yeşil gördüğü her yere AVM inşaa etme düşüncesini dikkate alacak olursak bu kararı daha iyi anlayabiliriz'' dedi.
Kahraman, "Ülkemizde son yıllarda üniversiteler gündelik politikanın etkilediği bir arena görünümü almış, üniversite rektörleri ise bu arenanın yöneticileri konumuna gelmişlerdir. Doğal olarak bağımsız bir şekilde bilimsel düşüncenin değil, hükümetlerin üniversite politikalarının temsilcileri gibi konuşmaktadırlar" dediği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"1933 yılında Türkiye'de Üniversite Reformu gerçekleşince bizzat Atatürk'ün daveti üzerine ülkemize gelen Prof. Dr. Alfred Heilbronn, Prof. Dr. Leo Brauner tarafından kurulan ve ülkemizde 'Uluslararası Botanik Bahçeleri'ne kayıtlı iki bahçeden biri olan İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi için de söz konusudur. 3 bini aşkın canlı bitki türüne ev sahipliği yapan bu bahçe günümüze kadar doğadan çok zor koşullarda ve büyük masraflarla toplanan bitkilerden oluşmuştur. Tekrar toplanmaları ve tutunmalarının sağlanması da olası olmadığı gibi parasal olarak karşılanması mümkün değildir. Hal böyle iken başka bir yere taşınmasına herhangi bir engel olmayan ve bulunduğu yerde genişlemesinin bir mantığı bulunmayan Müftülük Makamı'nın bahçeyi işgal girişimlerinin mantıklı bir nedeni yoktur. Rektörün söylediği 'Osmanlı dönemindeki Şeyhülislamlık makamının yeniden inşa edilerek Müftülüğe devri' söyleminin mantıklı bir izahı yoktur. Osmanlıda Ulemanın Reisi konumunda olan bu mevkinin taşınmasına en uygun yer rektörlük makamı olması gerekir. Sayın rektör makamını müftülüğe devretmeye hazır mıdır? Bahçenin konumu bir çok müteahidin ağzını sulandıracak bir yerdedir. AKP hükümetinin de yeşil gördüğü her yere AVM inşaa etme düşüncesini dikkate alacak olursak bu kararı daha iyi anlayabiliriz. Kente ve kent yaşamına ait değerleri sahiplenmek isteyen herkesi bu garip kararı protesto etmeye çağırıyoruz."
SON DAKİKA
-
18. 36
SON DAKİKA | Türkiye ile Endonezya arasında 3 anlaşma imzalandı
-
18. 30
Rusya'dan e-Vize kararı! 30 güne çıkarıldı
-
18. 30
SON DAKİKA | Reste rest! ABD'den Çin'e flaş vergi hamlesi
-
18. 14
DİPLOMASİNİN KALBİ ANTALYA’DA ATACAK | Dünya liderleri Türkiye’de buluşacak
-
18. 08
SON DAKİKA | Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ticarette hedefimiz 10 milyar dolar
-
17. 59
Dikkat! Meteoroloji saat verip uyardı: Yurt genelinde kar ve don alarmı!
EN ÇOK OKUNANLAR
YARIN (11 NİSAN) OKULLAR TATİL Mİ? Kar yağışı nedeniyle kar tatili olan iller var mı, hangileri?
Nişanlısı İçin Hazırladığı Sürpriz, Kabusa Döndü: Sprey Boya Patladı, Hastanelik Oldu!
Ölüm döşeğinde itiraf: Dedesi babası çıktı! DNA testi öncesi mezardan kemikleri çalındı
SON DAKİKA... Dava 8 Mayıs'a ertelendi! Mattia Ahmet Minguzzi'nin mezarına saldırı düzenlendi...
'Yetimhanelerde büyüdü' Osmanlı torununa onur madalyası