hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ahmet Davutoğlu: "İstediğimizi aldık"

    Ahmet Davutoğlu: İstediğimizi aldık
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili özür dilemesine ilişkin, Türkiye'nin taleplerinin karşılandığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TRT Haber'in canlı yayınında soruları yanıtlayan Davutoğlu, Türkiye'nin ilişkilerin normalleşmesi için İsrail'den talepleri konusunda üç yıl süren çetin müzakereler yapıldığını söyledi.

    Türkiye'nin bir politika belirlediğinde bunu mutlaka takip ettiğine ve neticesini aldığına işaret eden Davutoğlu, Mavi Marmara saldırısı sonrasında zikredilen temel taleplerin an itibarıyla gerçekleşmiş olduğunu vurguladı.

    Davutoğlu, ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda değişik kanallardan kendilerine mesajlar iletildiğine değinerek, son dönemde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bu konuda defalarca görüştüğünü bildirdi.

    ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail ziyareti başladıktan sonra format üzerinde müzakereler yürütüldüğünü belirten Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hollanda'daki temasları sırasında bu formatta mutabakatın sağlanmış ancak müzakerelerin devam etmekte olduğunu ifade etti.

    Müzakerelerin her aşamasında Başbakan Erdoğan ile her kelimeyi incelediklerini dile getiren Davutoğlu, öğle saatlerinde tablonun netleştiğini ve saat 15.30'da telefon görüşmesinin yapılabileceğini karşı tarafa bildirdiklerini aktardı.

    Davutoğlu, bu konuda araya giren muhataplarına Mavi Marmara meselesinin sadece kendileri değil bundan sonraki bütün Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri için milli mesele olduğunu ilettiğine dikkati çekerek, "İlk defa barış döneminde, bizimle savaş halinde olmayan bir ülkenin düzenli ordusu bizim vatandaşlarımızı öldürdü. Bunun karşılığı var ve bu bir asır sürse biz bu konudaki tutumumuzu değiştirmeyiz. Nihayet aklıselim galip geldi, hukuk ne gerektiriyorsa, bu anlamda hem evrensel hukuk anlamında hem de uluslararası hukuk anlamında gereği yapıldı ve bu aşamaya geldik" diye konuştu.

    "Türkiye blöf yapmadı"

    Bakan Davutoğlu, bu konuda sert bir dil kullandığına dair tenkit alan ancak ilkeli bir tutum sergileyen Türkiye'nin blöf yapmadığını ve haklı olduğu bir konuda neticeye ulaşmak için doğru talebini öne sürdüğünü söyledi.

    Bu gelişmenin İsrail'in uluslararası ilişkilerde normalleşmesi bakımından da önem taşıdığını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin hiçbir zaman antisemitik bir tutum içinde olmadığını ifade etti.

    Başbakan Erdoğan'ın görüşme öncesinde El Fetih, Hamas, Mısır ve Katar liderleriyle ön görüşme yaptığını bildiren Davutoğlu, daha sonra Obama, Binyamin Netanyahu ve Erdoğan'ın mikrofon açık şekilde üçlü bir görüşme yaptığını ve görüşmenin 20-30 dakika sürdüğünü belirtti.

    "Üzerinde mutabık kalınan açıklamalar"

    Davutoğlu, İsrail ile Türkiye tarafının açıklamalarının, üzerinde mutabık kalınan açıklamalar olduğuna işaret ederek, "Özür olmasaydı bu mesele bir asır da sürse kapanmazdı" dedi.

    Nihayetinde hakkın yerini bulduğunu dile getiren Davutoğlu, İsrail'in artık bu tür eylemleri yaparken daha dikkatli olacağını vurguladı.

    Davutoğlu, İsrail'in baştan beri tazminata itirazının olmadığına, özür konusunda direnç gösterdiğine değinerek, tazminat konusunda uluslararası normlara göre görüşmeler yapılacağını aktardı.

    Gazze konusunda ambargonun gevşemeye başladığına da dikkati çeken Davutoğlu, Netanyahu'nun, Gazze ve Filistin konusunda Türkiye ile işbirliği yapılacağı taahhüdünü açıklamasında belirttiğini dile getirdi.

    Bütün Filistin'e yönelik taahhüdü özellikle istediğini belirten Davutoğlu, "Uygulamayı göreceğiz" ifadesini kullandı.

    Davutoğlu, "Müzakereyi biz İsrail'le yapmadık. Son bir haftalık müzakere Sayın Kerry ve bazı ABD'li yetkililerle yapıldı" diye konuştu.

    ABD Başkanı Obama'nın taahhütlere şahit olmasının, sürecin işlemesi bakımından önem taşıdığına dikkati çeken Davutoğlu, "Neticede bizim taleplerimiz karşılandı" dedi.

    Atalay: "Türkiye ilk defa bu kadar dik politika izliyor"

    Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Mavi Marmara saldırısının ardından bölgede tansiyonun yükseldiğini ve Türkiye'nin bu olayın üzerine çok ciddi şekilde gittiğini, İsrail ile ilişkilerin "neredeyse tamamen kesildiğini" belirtti. Atalay, Türkiye'nin konunun uluslararası alanda da yeterince değerlendirilmesini sağladığını vurgulayarak, süreç içinde irtibat kurmak isteyenlerin olduğunu ancak ABD Başkanı Barack Obama'nın bölgedeki ziyaretinin bu konuda daha ileri bir gelişmeye vesile olduğunu söyledi. Atalay, "Bugünkü telefon konuşması, telefonun bir ucunda Başbakanımız, diğer ucunda İsrail'in Başbakanı ve yanında da ABD'nin Başkanı, böyle bir telefon konuşması gerçekleşmiş oldu. İlk defa İsrail bir özür dilemiş oldu bu olaydan dolayı" diyen Atalay, şunları söyledi: "Türkiye ilk defa bu kadar dik, kişilikli, ne talep ettiğini bilen bir politika izliyor ve sonuçlarını alıyoruz hamdolsun."

    Bağış: "Bu, diklenmeden dik duruşun en güzel örneğidir"

    Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesine ilişkin, "Bu, diklenmeden dik duruşun en güzel örneğidir. Türkiye'nin 3 şartı vardı. Bugün o 3 şartın yerine geldiğine dair açıklamalar yapıldı. Çok şükür Türkiye emin adımlarla ilerliyor" dedi.

    Bağış, açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nden özür dilendiğinin, Başbakan Erdoğan'ın Türk halkı adına özrü kabul ettiğinin, Türkiye'nin talebi olan tazminatların ödenmesi için gerekli sürecin başlatıldığının ve başta Gazze olmak üzere Filistin topraklarına uygulanan ambargoların kaldırılmasına yönelik çalışmaların başlatıldığının kaydedildiğini anlattı.

    Bu açıklamanın ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın yaptığı açıklamaya da değinen Bağış, "Bu, diklenmeden dik duruşun en güzel örneğidir. Türkiye'nin 3 şartı vardı. Bugün o 3 şartın yerine geldiğine dair açıklamalar yapıldı. Çok şükür Türkiye emin adımlarla ilerliyor. Birileri hala 'Türkiye doğuya mı, batıya mı, kuzeye mi, güneye mi kayıyor?' diye tartışadursun, Türkiye'nin bir yere kaydığı yok, her daim yükseliyor, doğru yolda ilerliyor" diye konuştu.

    Çiçek: "Memnuniyetle karşılıyoruz"

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi ile ilgili olarak, "Bu, son derece olumlu ve önemli bir gelişme. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

    Çiçek, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve beraberindeki heyeti kabulünün ardından bir gazetecinin sorusu üzerine, İsrail'in Mavi Marmara gemisine baskınıyla ilgili Türkiye'den özür dilemesini değerlendirdi.

    İsrail'in özür dilemesinin son derece olumlu ve önemli bir gelişme olduğunu belirten Çiçek, "Bunu memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

    Çiçek, "Keşke bu sıkıntılar yaşanmasaydı, bu üzücü olay meydana gelmemiş olsaydı ama bizim kültürümüzde bir inanış var, olanda hayır vardır. İnşallah bundan sonra, bir daha bu sıkıntılar yaşanmaz" şeklinde konuştu.

    Türkiye'nin, baştan beri bölgede ve dünyada barış ve huzurun olmasını arzuladığının altını çizen Çiçek, "Açıklamalarda Türkiye'nin taleplerinin karşılandığı ifade edildikten sonra işbirliği devam edecektir. Türkiye, İsrail Devleti'ni ilk tanıyan ülkelerden biridir. Bizim İsrail halkına karşı ön yargımız, olumsuz kanaatimiz dün de olmadı, bugün de yok. Politikalar yanlış olunca, Türkiye kendi hukukunu korumak için belli tavırları, kararları almak zorunda kalıyor. İnşallah bundan sonra kalmaz. Yaşananlar yaşanmıştır, bu bir tecrübedir. Bundan sonra ilişkilerin gelişmesi gerekiyor. Bunu zaman içinde göreceğiz." ifadelerini kullandı.

    AK Parti Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz, İsrail'in Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilemesine ilişkin, "Bu, İsrail açısından bir diz çökmesidir, çaresizliktir. Bu, bizim açımızdan da AK Parti açısından da çok güzel bir şeydir" dedi.

    İHH: "Dünya tarihinde bir ilk"

    IHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım da, israil'in özür dilemesini "dünya tarihinde bir ilk yaşanmıştır" sözleriyle değerlenidrdi.

    Yıldırım, yönetim kurulu üyeleriyle vakfın Fatih'teki genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

    İsrail'in Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısına ilişkin Türkiye'den özür dilemesini değerlendiren Yıldırım, "Herkesin huzurunda, bu başarıyı elde eden sayın Başbakana, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na, duyarlılığını ortaya doyan, destek veren Cumhurbaşkanımıza, bütün bakanlara, siyasi partilere, STK'lara, medyaya ve halkımıza çok teşekkür ediyoruz" dedi.

    "İsrail'in böyle bir konuda özür dilediği dünya tarihinde ilktir" diyen Yıldırım, "Yani dünya tarihinde bir ilk yaşanmıştır. Bu, diplomaside ve siyasi alanda büyük bir başarıdır. Bu konuda fiili olarak kalkan bu ambargodan dolayı Mavi Marmara büyük bir zafere imza atmıştır. Şehitler ve yaralılar büyük bir zafere imza atmıştır" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow