"Ocakta yeterli sayıda sondaj yapılmamış"
Türkiye Maden Mühendisleri Odası (TMMO) Genel Başkanı Mehmet Torun, Zonguldak'ta 8 maden işçisinin yaşamını yitirdiği TTK Kozlu Maden Ocağı'nda yeterli sondaj çalışması yapılmadığını söyledi.
Torun, TTK Kozlu Maden Ocağı'nda incelemelerde bulundu.
Göçüğe neden olan metan gazının kontrollü olarak boşaltılması gerektiğini, bunun için de yeterli oranda sondaj yapılması gerektiğini ifade eden Torun, şunları söyledi:
"Galeride kontrollü sondajlar yaparak, sondaj deliklerinden gazı başaltıp sağlıklı bir şekilde ilerlemeye devam edersiniz. Buradaki ilk tespitlerimize göre yeterli sayıda sondaj ve yeterli uzunlukta sondaj yapılmamış. İş güvenliği tüzüğüne göre bu tür yeraltı işletmelerinde en az 25 metre uzunluğunda her metrekareye 1'er sondaj düşecek şekilde planlanma yapılması gerekiyordu. Burada 14 metrekare kesit olan bir galeriden bahsediyoruz.
Dolayısıyla en az 14 sondaj yapılmalıydı ve sondajların boyu da en az 25 metre olmalıydı. Oysa aldığımız bilgiler sondajların boyunun 10 metre olduğunu ve 7 sondaj yapıldığını gösteriyor. Bu da demek oluyor ki yeterli sondaj yapılmamıştır, yeterli metan gazı boşaltılmamıştır. Metan gazı kontrolsüz bir şekilde hızlı bir boşalmayla 8 işçimizin hayatına mal olmuştur."
"Facianın eşiğinden dönüldü"
8 işçinin öldüğü olayda aslında facianın eşiğinden dönüldüğünü de kaydeden Torun, şöyle devam etti:
"Kontrolsüz boşalan metan gazı tüm ocağa yayıldı ve patlama seviyesine çıktı. 3 saniye sürecek küçük bir kıvılcım, en az 700-800 işçinin hayatına mal olurdu. Facianın eşiğinden dönülmüştür burada. Bunu sadece 8 ölümlü bir kaza olarak görmemek gerek. Her can önemlidir, her can içimizi acıttı. Ama 800 ölümlü bir kaza yaşayabilirdik burada."
5 eksik, para cezası...
Bu arada, maden ocağının kasım ayında denetlendiği, tespit edilen 5 eksik nedeniyle ilgili şirketlere para cezası uygulandığı ortaya çıktı.
Soruşturma başlatıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik patlamayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Patlamada hayatını kaybeden 5 işçinin cenazeleri ailelerine teslim edildi. Türk bayrağına sarılı cenazeler defnedilmek üzere köylerine gönderildi.
3 işçi göçük altında
Ahmet Şeker, Hüseyin Kürekçi ve Yüksek Koca'nın cansız bedenleriyse hala göçük altında. Ocak sabaha kadar havalandırıldı. Gaz uygun değerlere düştüğünde, göçüğe müdahale edilecek. 1500 ton kömür temizlenip işçiler çıkarılacak.
8 işçi tedavi altında
Metan gazından etkilenen 8 işçi tedavi altında. O işçilerden biri 13 yaşındaki Doğukan Sarı'nın babasıydı.
Okulunun ardından babasının çalıştığı 1 numaralı kuyunun başına gelen Doğukan, gözyaşları içinde babasını aradı, mesai arkadaşlarından ve yetkililerden bilgi almaya çalıştı.
Yerin 630 metre altına inen kafese gitmek de isteyen ve güçlükle yatıştırıan çocuğun acı dolu bekleyişiyse, mucize eseri sevince döndü.
Doğukan babası Mustafa Sarı'ya kavuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI TARİHİ VE SAATİ! Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI, gündem maddeleri neler? KRİTİK TOPLANTIDA GÜNDEM ASGARİ ÜCRET!
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlar Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?
Estetik ameliyatı sonrası hayatını kaybetmişti... Fenomen Neşe Özkan'ın acılı eşinden flaş açıklama
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!