hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Topçu Kışlası'na "uzman" itirazı

    Topçu Kışlasına uzman itirazı
    expand

    Gezi Parkı protestolarını tetikleyen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "tarihi ihya edeceğiz", "yapacağız" dediği Taksim Topçu Kışlası'na bu kez önde gelen mimari tarihçileri, tarihçiler, şehir plancıları ve sosyologlar "hayır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin önde gelen tarihçi, mimar, şehir plancısı ve müzecileri bugün Galatasaray'da Aynalı Geçit'te düzenledikleri basın toplantısı ile projeye karşı görüşlerini açıkladılar. Aralarında Tarih Vakfı'nın Onursal Başkanı ve planlama uzmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli'nin de bulunduğu toplantıya; tarihçiler Cemal Kafadar, Ahmet Ersoy, Ferdan Ergut, mimarlık tarihçileri Doğan Kuban, Günkut Akın, mimar Uğur Tanyeli, tarihi çevre koruma uzmanları Cevat Erder, sosyolog Ferhat Kentel, şehir plancıları İclal Dinçer, Murat Güvenç, müzeci Tomur Atagök katıldı.

    Uzmanlar çağrılarında "Siyasetçilerin tarihi mekân uygulamaları üzerinden tarihi çarpıtarak bir istismar alanı haline getirmelerine ve bunun en somut örneği olan Taksim Topçu Kışlası Projesi'ne 'Hayır' demek; kent tarihini ve kentli belleğini hiçe sayarak uygulamaya konan Üçüncü Boğaz Köprüsü, tarihi semtlerimizdeki kentsel dönüşüm projeleri, Haliç Köprüsü ve benzeri projeleri ile tarihi yok sayarak kurgulanan kullanım biçimlerini reddettiğini belirtmek; Taksim Topçu Kışlası projesine karşı İstanbulluların çeşitli platformlar üzerinden aylardır verdiği mücadelenin, bugün milyonlarca vatandaşın 'kent/kentli hakkı' mücadelesine dönüşmüş olmasını desteklemek için" dediler.

    "Tarihi ideolojik mücadele aygıtı kullanmaktan vazgeçmeli"

    Aynalı Çarşı'daki toplantıda biraraya gelen uzmanlar, hükümetten karar alma mekanizmalarını şeffaflaştırmasını ve katılımcı bir yönetim anlayışı istediler. Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Erol Köroğlu, "Hükümet ve devlet ortak yaşam alanlarımız olan kentlere dair karar alma mekanizmalarını gecikmeksizin şeffaflaştırılmalı ve katılımcı bir yönetim anlayışına yol açmalıdır. Tarihin ideolojik bir mücadele aygıtı olarak kötüye kullanılmasından vazgeçilmeli ve bundan sonra tarihsel mekan düzenlemelerinin ideolojik planlara göre belirlenmesinden özenle kaçınılmalıdır" diye konuştu.

    Tarihçi ve mimarlar, kent tarihini ve kentli belleğini hiçe saydığını düşündükleri Üçüncü Boğaz Köprüsü, tarihi semtlerde yürütülen kentsel  dönüşüm projeleri, Haliç Köprüsü ve benzeri projelere dair de itirazlarını dile getirdi.

    Mimarlık Tarihçisi Uğur Tanyeli, Gezi Parkı eylemlerindeki itirazın dünya tarihinde ilk kez mimari aracılığıyla dile getirildiğine işaret ederek, "Adını koyalım, bir tür isyan ediyorlar. Bunu dikkatlice yorumlamakta yarar var. Ben toplum bilimci değilim, mimarlık tarihçisiyim ama şöyle yorumlamanın doğru olduğu kanısındayım. Dayatmalarınızı mimarlık aracılığıyla, kent planlamacılığı aracılığıyla yapıyorsanız, itirazlar da isyanlar da mimarlık aracılığıyla, kent planlamacılığı aracılığıyla olur" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow