hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ayasofya'da engeller kalkıyor

    Ayasofyada engeller kalkıyor
    expand

    Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) tarafından 2010 yılında başlatılan "Engelsiz Müze ve Saraylar Projesi", Ayasofya ile başlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Derneğin yazılı açıklamasına göre, proje İstanbul'daki önemli tarihi ve turistik merkezlerin engelliler için kolay ulaşılabilir hale getirilmesini kapsıyor.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul IV Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan çıkan karar ile Ayasofya Cami ve Müzesi'nin erişilebilir olması için, Ayasofya Müzesi ile İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü görevlendirildi.

    Proje kapsamında çalışma yapılan müze ve saraylar, İstanbul İl Kültür Müdürlüğü'ne bağlı Arkeoloji Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İslam Bilim ve Teknolojisi Müzesi, Yıldız Sarayı Müzesi ile Rumeli Hisarı Müzesi oldu.

    TOFD'nin hazırladığı ve tüm engel gruplarını kapsayan projeyle, engellilerin Ayasofya Müzesi'ni rahatça gezmesi için mevcut rampa ve engelli tuvaletleri standartlara uygun hale getirilecek. Ayasofya'nın ardından 6 müze ve saray daha erişilebilir olacak.

    "Engelli turizmi büyük bir artı değer"


    TOFD Başkanı Ramazan Baş, dünyada benzer örneklerde olduğu gibi, Türkiye'nin, özellikle de İstanbul'un engelli turizmini sahiplenmesi ve bu konuda çalışma yapması adına "Engelsiz Müze ve Saraylar Projesi" için 2 yıldır çaba harcadıklarını belirtti.

    İstanbul'un önemli tarihi mekanlarının rahatça gezilebilmesi için tarihi dokulara zarar vermeden "ufak" dokunuşlarla projeleri hazırlayıp, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anıtlar Kurulu'na sunduklarını aktaran Baş, Ayasofya Müzesi ile uygulamaya geçtiklerini bildirdi.

    Baş, Atina'da 152 metre yükseklikte bulunan Akropolis'e engellilerin çıkması için dışarıdan lift yapıldığına değinerek, "Bizim eserlerimizde ihtiyacımız olan temel şeyler; rampa ve tuvaletler. Oldukça kolay aşılabilecek bu engellerle, dünyada büyük bir hacme sahip olan engelli turizmi, İstanbul için büyük bir artı değer olacaktır" değerlendirmesi yaptı.

    Projenin sonunda İstanbul Erişilebilir Gezi Rehberi ile yapılan çalışmaların belgeseline başlayacaklarını açıklayan Baş, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle, çalışmaları bir an önce bitirerek engellilerin de tarihi yerinde görmesini ve turizme katkı sunmayı amaçladıklarını kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow