İsrail Suriye'yi havadan vurabilir
MOSSAD'ın eski Başkanı Dany Yatom, Arap Baharı'na bahar diyemeyeceğini çünkü bölgeyi radikalleştirip aşırı İslamcıları iktidara taşıdığını söyledi. İsrail'in Suriye'ye müdahale etmeyi düşünmediğini belirten Yatom "Ancak Suriye'nin elindeki kimyasal silahların Hizbullah'ın eline geçme ihtimali ortaya çıkarsa, bu durumda karadan değil hava harekâtıyla vururuz" dedi.
AA muhabiriyle Tel Aviv’deki özel bürosunda görüşen MOSSAD’ın eski Başkanı Danny Yatom, Arap Baharı’na değindiği mülakatta, süreçte çok fazla insanın öldüğünü ve buna kendisinin bahar diyemeyeceğini söyledi. Sadece Suriye’de 20 bin kişinin öldüğüne vurgu yapan MOSSAD eski Başkanı, Libya’daki liberal hükümet dışında aşırı İslamcıların iktidara geldiğini kaydetti. Yatom, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Müslüman Kardeşler iktidar oldu. Bölge iyice radikalleşti. Esed gidince Suriye’de ne olacak kimse bilmiyor. Belki orada da Müslüman Kardeşler iktidara gelecek, belki de daha demokratik bir yapı iktidar olacak. Öngörüde bulunabilmek şu anda çok zor." -"Bunlar İsrail’e karşı"- Mısır’da kimi çevrelerin İsrail ile olan barış anlaşmasını gözden geçirebileceklerini söylediğini belirten Danny Yatom, "Bir İsrailli olarak söylüyorum; bunlar, eski rejimlerin aksine İsrail’e karşılar. Mısır Parlamentosu’nda Müslüman Kardeşler ve Selefiler diğer gruplardan daha fazla koltuğa sahip, çoğunluktalar. Tabii değişim başladığında Mısır’da Müslüman Kardeşler diğer gruplardan daha hazırlıklıydı" dedi.
Mısır’da olası bir Mursi-asker çekişmesine de değinen Yatom, askerlerin gücünü korumaya çalışacağını ve sürecin çok kırılgan olduğunu ifade etti.
-İsrail gelişmeler karşısında nasıl pozisyon alacak?-
AA muhabirinin, gelişmeler karşısında İsrail’in nasıl bir pozisyon alacağına yönelik sorusuna ise eski MOSSAD Başkanı Danny Yatom şu cevabı verdi: "Buna bir İsrail vatandaşı olarak cevap vereyim. Etrafımızda ciddi değişiklikler var. İsrail’e karşı güvenlik anlamında ciddi meydan okumalar var. Şu anda Sina’da insansız bölgede El-Kaide hücreleri var. Hem de öncekinden çok daha fazla. Sınırlarımızdan sızmaya çalışıyorlar. Mısır tekrar bölgede gücü ele alabilecek mi bilmiyorum. Hamas’ı da unutmayalım, bizi yok etmek isteyen İsrail’in düşmanı Hamas, Müslüman Kardeşler’in içinden çıktı."
-"Esed artık kaybediyor, düşecek" -
Suriye’deki çatışmalara da değinen Danny Yatom, kesin bir tarih vermemekle birlikte Esed’in düşeceğini ileri sürdü. Özgür Suriye Ordusu’nun her yerde kontrolü yavaş yavaş ele aldığını kaydeden Yatom, şimdiki konunun Esed’in yerine kimin geleceğinin olduğunu söyledi.
Bölgenin geçmişe oranla radikalleştiğini öne süren Yatom, "Demokratik bir yapı da iktidara gelebilir. Radikaller de Müslüman Kardeşler de iktidara gelebilir. Aleviler, Dürziler, Sünniler arasında bir savaş da çıkabilir. Gerçekten bölge eskiye göre çok daha radikal bir hal aldı" dedi.
Eski MOSSAD başkanına göre Suriye’den saldırı olmadığı müddetçe İsrail bu ülkeye müdahale etmeyecek. Ancak Yatom, Suriye’nin elinde bulunan kimyasal silahların Hizbullah’ın eline geçme ihtimalinin ortaya çıkması durumunda İsrail’in hava harekatıyla Suriye’yi vurabileceğini ileri sürdü.
Şu anda İsrail’in Suriye’yi istihbarat açısından çok yakından izlediğini kaydeden Yatom, bununla birlikte MİT’in de bu ülkeyi çok yakından izlediğini ve burada olacak yanlış bir şeyin Türkiye’yi de doğrudan tehdit edeceğini savundu.
-"Biz kendimiz İran’ı vururuz"-
İran’ın nükleer kapasitesi konusunda ise Danny Yatom, bu ülkenin sadece İsrail’in değil, dünyanın sorunu olduğunu ileri süren Yatom, "Ellerindeki füzeler Viyana’yı bile vurabilir. Türkiye de kapsama alanında doğal olarak. İran’ın füzeleri Türkiye için de tehdittir. Eğer bir gün kalktığımızda bu nükleer silahlara İran’ın sahip olduğunu duyarsak ne olacak, bu kolayca İsrail’in güvenliğini felç eder. Eğer İran’a bir müdahale olacaksa bunu İsrail mutlaka ABD ile birlikte yapmak zorunda. ABD, ’hala süre var, yaptırımların sonucunu bekleyelim’ dedi. İran’a yeni ekonomik yaptırımlar başladı. Ama bu yaptırımlar da İran’ı nükleer silah yapma projesinden vazgeçirmez ve ABD İsrail’le ortak hareket etmezse biz kendimiz İran’ı vururuz" şeklinde konuştu.
Yatom, olası bir müdahalede İsrail’in kayıplarının ne ölçüde olacağı sorusuna ise, "Sizin de Irak sınırında zaman zaman PKK’ya karşı çatışmalarda kayıplarınız oluyor. İstenmese de oluyor. Eğer bir müdahale yaparsa İsrail’in kayıpları olacaktır. Ama şunu söylemeliyim, silahlı kuvvetler bir sigorta şirketi değildir" cevabını verdi.
-"İsrail-Türkiye ilişkileri tam bir trajedi"-
MOSSAD’ın eski Başkanı, İsrail-Türkiye ilişkilerini "tam bir trajedi" şeklinde tanımladı. İlişkilerin bu hale gelmesinin her iki ülke için kötü olduğuna inandığını belirten Yatom,İsrail’in özür dilemesinin ana konu olmadığını savundu. İlişkilerin bir an önce onarılması gerektiğini söyleyen Yatom, geçmişteki iyi ilişkilere, MİT ile olan istihbarat paylaşımlarından örnek verdi. "MİT müsteşarı ile çok iyi ilişkilere sahiptim. Telefonda pek çok kez kendisiyle görüşmüşümdür" diyen Danny Yatom, ne tür istihbari bilgiler paylaştıkları sorusuna ise cevap vermekten kaçındı.
-Danny Yatom kimdir?-
Danny Yatom İsrail Silahlı Kuvvetleri’ne 1963’de katıldı. Fanatik bir Yahudi’nin düzenlediği suikastta hayatını kaybeden Başbakan İzak Rabin’in askeri sekterliğini yapan Yatom, Suriye, Ürdün ve Filistinlilerle yürütülen barış görüşmelerinde İsrail adına görüşmelerde yer alan isimdi. 1996-98 yıllarında İsrail İstihbarat Servisi MOSSAD’ın başkanlığını yaptı.
Döneminde Hamas’ın siyasi büro şefi Halid Meşal’e Ürdün’de başarısız suikast girişiminde bulunan MOSSAD ajanları yakalandı. Ürdün Kralı Hüseyin, hapiste bulunan Hamas’ın ruhani lideri Şeyh Yasin’in serbest bırakılmasına karşılık, MOSSAD ajanlarını İsrail’e iade etti. Bu olayın ardından Yatom, MOSSAD başkanlığından istifa etmek zorunda kaldı.
Yatom, Ehud Barak’ın başbakanlığı döneminde (1999-2001) İsrail Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlendi.