İMO işini geri isteyen çalışanını gözaltına aldırdı
Çıkarıldığı işini geri almak için 6 aydır oturma eylemi yapan Cansel Malatyalı'ya destek için pankart açılınca, protestoların muhatabı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) polis çağırdı. "Solcu ve demokrat kimliğe" sahip olarak bilinen İMO Yönetimi, Çevik Kuvvet'in gözaltına aldığı Malatyalı'dan şikayetçi oldu.
bianet'ten Ayça Söylemez'in haberi göre, Ankara'da İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Merkezi'ndeki işinden çıkarıldıktan sonra bina önünde 6 aydır oturma eylemi yapan Cansel Malatyalı bugün gözaltına alındı.
Avukat Evrim Deniz Karatana, bianet'e yaptığı açıklamada, Malatyalı'ya destek olan grubun İMO binasına astığı pankart nedeniyle İMO yönetiminin polisi aradığını, polisin Malatyalı da dahil 10 kişiyi darp ederek gözaltına aldığını söyledi.
Pankartta, "İMO Yönetimi tarafından keyfi olarak işten çıkarıldım, işimi geri istiyorum. Cansel Malatyalı" yazıyordu.
Malatyalı ve diğer 9 kişi ifadesi alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, üç İMO yöneticisi ile danışma görevlisi de şikayetçi sıfatıyla ifade verdi.
İMO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Darı, "Kamu kurumu niteliğinde bir kurum olduğumuzdan şikayetçiyim, mala zarar verildi" dedi.
Kurumun kapıları, pankart asanları gözaltına almak isteyen çevik kuvvet ekiplerinde kırılmıştı.
Cansel Malatyalı'nın kardeşi Özkan Kayöz, oğlu Deniz Malatyalı, eşi Mehmet Malatyalı ile Ezgi Antmen, Ali Altunsoy, Uğur Can Güneş, Serhat Parlak, Mahir Çağlar ve İsmail Ozan Demirel gözaltı işlemlerinin ardından serbest bırakılacak.
Gözaltına alınanlar, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ve "mala zarar vermek" ile suçlanıyor.
Olayla ilgili aradığımız İMO Genel Merkezi, internet sitelerinde yayınlanan yazılı açıklama haricinde, sözlü olarak bir yorum yapmayacaklarını belirtti.
İMO, internet sitesinde "Odamız bugün alçakça bir saldırıya uğradı" başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Bu sabah saat 07.00 civarında bir grup tarafından danışma görevlisi personelimiz darp edilerek binamıza zorla girilmiş, merdiven ve asansör kullanımı engellenmiş, binanın 8. katı maddi hasar verilerek kullanılamaz hale getirilmiştir" denildi.
"Bugün yaşanan olay bir süredir kasıtlı olarak devam ettirilmekte olan Odamıza yönelik saldırıların fiziki şiddete dönüşmesidir. Yapılan saldırı ile çalışanlarımızın ve üyelerimizin Odamıza girmeleri engellenmiş, Odamız adeta tarumar edilmiştir."
Desteklemek de suç!
İMO Genel Merkezi'nin işten çıkardığı Malatyalı, işe geri alınmak için 31 Ocak'tan beri İMO binası önünde oturma eylemi yapıyordu.
İMO'da yaklaşık beş yıl boyunca temizlik ve çay servisi görevlisi olarak çalışan Malatyalı, "performans düşüklüğü" gerekçesiyle işinden atılmıştı. İşyerine açtığı mobbing ve işe iade davaları sürüyor. 41 yaşında, iki çocuk annesi Malatyalı, Türkiye Ticaret Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez Koop İş) üyesiydi.
Bina önünde kurduğu küçük çadırda 24 saat oturan Malatyalı, 17 Temmuz'da basına hitaben yazdığı mektupta, İvme Dergisi Yayın Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Barış Önal'ın da kendisini desteklediği için tutuklandığını belirtmişti.
İMO'dan açıklama: "Siyasal olarak yıpratmak amaçlı"
İMO'dan yapılan basın açıklamasında ise, Cansel Malatyalı ve ona destek olanların, bina çalışanlarını darp ederek, binaya zorla girdikleri ve yönetim kurulu odasının kullanılmaz hale getirildiği ileri sürüldü. Zarar görenin kendileri olduğu öne sürülen açıklamada, eski çalışan Malatyalı saldırgan olarak nitelendi. Açıklamada, yaşanan sürecin "İMO'yu siyasal olarak yıpratmak amaçlı olduğu" iddia edildi ve suç duyurusunda bulunulacağı da tekrarlandı.