hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yerli işletim sistemi Pardus'a herkes erişebilecek

    Yerli işletim sistemi Pardusa herkes erişebilecek
    expand

    Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2003 yılında kamu kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilen milli işletim sistemi Pardus, tüm halkın kullanabileceği bir işletim sistemi haline getiriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin 'milli işletim sistemi' olarak tanımlanan Pardus projesinin bağlı bulunduğu TÜBİTAK bünyesindeki Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Müdürü Ahmet Kaplan, "Yeni bir bakış açısı getirerek, ücretsiz olan Pardus'u tüm halkımızın rahatlıkla ve severek kullanacağı bir işletim sistemini haline getirmek istiyoruz. Bilişim sektörüne böylece yeni çalışma alanları oluşturacağız" dedi.

    Nesli tükenmekte ve koruma altında olan Anadolu Panteri "Pardus" isim ve logo olarak kullanılırken, Türkiye'nin milli işletim sisteminin hedefinde artık kişisel kullanıcılar bulunuyor. Pardus işletim sisteminde rakiplerine göre güvenlik, performans, uygulama zenginliği gibi avantajlarının yanı sıra görselliğe de önem vereceklerini ifade eden Ahmet Kaplan, "Pardusu artık kamudan mahalleye yaygınlaştırmak istiyoruz. Yani halkın, bireylerin kullanacağı bir işletim sistemi olmasını hedefliyoruz. Pardus dağıtımlarında da farklılık oluşturmak istiyoruz" diye konuştu. Ahmet Kaplan, ilerleyen zamanlarda Pardus'un sunucu, akıllı sistem ve mobil sürümlerini çıkarmayı planladıklarını ifade etti.

    620 bin akıllı tahtada Pardus kullanılacak

    Pardus işletim sisteminin FATİH projesi kapsamında okullara dağıtılacak olan akıllı tahtalarda kullanılması için çalışma yaptıklarını belirten Kaplan, "İlk hedefimiz FATİH projesinde kullanılacak akıllı tahtalar oldu. Vestel Ar-Ge ekibiyle eş zamanlı çalışıp tüm testleri başarıyla geçtik. Konuyla ilgili 70'e yakın ana grup altında çok sayıda test gerçekleştirildi. Bu testler özetle görsel/işitsel, dokunma/tepki, performans, işlevsellik testleriydi.  Bundan önce tahtalarda Windows ve Pardus vardı. Geçen ay yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda, bundan sonra akıllı tahtalarda Pardus'un kullanılması kararına varıldı. Şu anda kullanılan 85 bin tahtada Pardus var. Bundan sonraki 620 bin tahta'da Pardus kullanılacak.  Akıllı tahtaların uzaktan yönetilmesi ve güncellenmesi konusunda da çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

    KOBİ'lerin ihtiyaçlarını karşılayacak çözümlere büyük destek vereceklerini aktaran . Ahmet Kaplan, Pardus projesiyle KOBİ'ler için yüksek maliyetli yazılımları üreteceklerini söyledi. Kaplan şöyle devam etti:  "Şu anda Pardus'u, Milli Savunma Bakanlığı, ASAL (askere alma merkezleri), İSKİ, Jandarma Genel Komutanlığı ve bazı belediyeler kullanıyor. Devam eden süreçte, farklı kamu kurumları ile sözleşme aşamasına geldik. SGK, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı Pardus'u kullanmak istiyor. Bu kurumlar web tabanlı işletim sistemi kullanıyorlar ve lisans parası veriyor. Pardus ücretsiz. Eski bilgisayarlarda kullanabilir bu açıdan diğer işletim sistemlerine göre daha avantajlı. Bu kurumlarla görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow