hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mardin'e internetten 40 Faslı kuma!

    Mardine internetten 40 Faslı kuma
    expand

    Mardin'de yaşayan Arap kökenli erkeklerin internet aracılığıyla tanıştığı Faslı kızlara olan ilgisi arttı. Kente son 2 yıl içerisinde 400 yabancı kadın gelin olarak gelirken, 15 Faslı gelinin bulunduğu Kızıltepe ilçesine bağlı Gökçe ve Ortaköy Beldeleri'nde bu sayı 40'e ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kızıltepe ilçesine bağlı 4 bin nüfuslu Gökçe Beldesi'nde Arap kökenli evli bazı erkeklerin köyde kurulan internet kafede, sanal irtibat kurdukları Faslı kadınları kuma getirmeleriyle başlayan akın, 2010 yılında da devam etti.

    Beldede tek olan internet kafe sayısının 3'e çıkmasıyla birlikte, geçen yıl yine çoğu evli erkek, anlaştıkları 15 yeni Faslı kızı gelin olarak beldeye getirdi.

    Daha önce 15 Faslı gelinin bulunduğu Gökçek Beldesi'nde bu sayı 30'a çıktı.

    Hiç Faslı gelini bulunmayan Ortaköy Beldesi'ne ise Faslı 10 gelin geldi.

    Jamila dışında tamamı kuma olarak gelen Faslı gelinlerden bazıları, Arapça, Fransızca, İspanyolca ve İngilizce konuşuyor.

    Birçoğunun üniversiteli olmasına rağmen kuma olarak gelin gelmeyi kabul etmesi ise akıllara durgunluk veriyor.

    Müslüman olan Faslı kızlar, kuma olarak evlenmeyi kabul etmelerinin inanç ve geleneklerine göre normal olduğunu belirtiyor.

    İşte Mardin'e kuma gelen Faslı kızlardan bazılarının hikayesi:

    Gökçe Beldesi'nin ilk Faslı gelini olan Monia ve eşi Halit Öncel, evliliklerini, 'kısmet' diye açıklıyor.

    36 yaşındaki Halit Öncel, kendisine 11 çocuk veren ilk eşine rağmen internette tanıştığı Faslı Monia ile evlendiğini belirtti.

    Önceleri kendisini bekar olarak tanıttığını, bir süre sonra gerçeği açıkladığını ifade eden Öncel, tanıştıktan iki ay sonra Monia'ya evlenme teklifinde bulunduğunu söyledi.

    Kağıt üzerinde eski eşini boşayarak, Monia ile resmi nikah kıyan Öncel, her iki eşiyle de aynı evde yaşamaya devam etti.

    Halit Öncel evliliğinden, Yunus Emre adlı bir erkek çocuk dünyaya getiren Monia, Fas'ta liseyi bitirdikten sonra 4 yıl imam hatiplik eğitimi aldı. Monia, ana dilinin yanı sıra Fransızca'yı da iyi derecede konuşuyor.

    Fransızca öğretmeni kuma geldi

    Aziza Eroğlu üniversite mezunu ve Fransızca öğretmeni olmasına rağmen, Mardin'e kuma gelin gelmeyi kabul eden Faslı kızlardan.

    Rabat'ta bir kreşte Fransızca öğretmenliği yapan ve Arapça'nın yanı sıra Fransızca ve İngilizce bilen genç kadın, Gökçe Beldesi'nde İskender Eroğlu ile evli.

    23 yaşındaki Samir Bozdağ ile evlenen Jamila, internet aracılığıyla tanışarak Mardin'e kuma değil de ilk eş olarak gelen tek gelin.

    Fas'ta bir tekstil fabrikasında çalışan Jamila, internet aracılığıyla tanıştığı Samir Bozdağ'a aşık olduğu için evlendi.

    Kamyon şöförü 60 yaşındaki Nurettin Yıldırım'ın Fas'ın Marac kentinden ikinci eşi olarak getirdiği 35 yaşındaki Saida ise hiç okula gitmemiş.

    İnternette web kamerasından birbirlerini görüp konuştuklarını belirten Saida, "Kader, kısmet meselesi. Kumamdan 8 çocuk var. Gündelik ev işlerini yapıyor, çocukların temizliğiyle uğraşıyorum. başlarını yıkıyor, saçlarını tarıyorum. Uydu aracılığıyla Arap kanallarını televizyondan izleyerek memleketime olan özlemimi de gideriyorum. Fas'ın Marac kentinde yaşayan ailemle haftada iki defa netten görüntülü olarak görüşüyorum" diye konuşuyor.

    Gökçe Belediye Başkanı Haluk Çelik ise evliliklerin planlı olmadığını belirterek, kendi kontrolleri dışında geliştiğini söyledi.

    Faslı gelinlerin 3-4 dili ana dili gibi konuştuklarını belirten Başkan Çelik, "Faslı gelinlerimiz, Fransızca, İspanyolca ve İngilizce olmak üzere en az 3-4 dili konuşuyor. Son zamanlarda Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi'nce beldemizde açılan Türkçe okuma-yazma kurslarına yabancı gelinler de katılıp sertifika aldı" dedi.

    Bu arada son yıllarda Mardin'de internet üzerinden tanışıp evlenen çiftlerde büyük artış yaşandı. 2010 yılının ilk on ayında 150 çiftin internet üzerinden tanışıp evlendiği belirtildi.

    Mardin Belediyesi Evlendirme Dairesi Müdiresi Sevgi Yağmurcukardeş, son 2 yılda 400'ün üzerinde yabancı uyruklu kadının nikahını kıydığını söyledi.

    Yağmurcukardeş, evlenen yabancı gelinlerin çoğunluğunun Arap ülkelerinden geldiğini dikkat çekti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow