Ve Hüsnü Mübarek istifa etti
18 gündür halkın 'bırak' çağrılarına direnen Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek istifa etti. Mübarek'in Yardımcısı Ömer Süleyman, "Mübarek yetkilerini orduya devretti" dedi. İstifa haberi Tahrir Meydanı'nı bayram yerine çevirirken, Mübarek'in İsviçre'deki mal varlıkları ise donduruldu. Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi, ülkeyi yönetecek askeri konseyin başına geçti.
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa ettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, TV'den yaptığı açıklamada, Mübarek'in, devleti yönetme konusunda, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ni "görevlendirdiğini" söyledi.
Süleyman, "ülkemizin geçmekte olduğu, güçlüklerle dolu gelişmeler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, bu makamından istifa etmeye karar verdi" dedi.
Süleyman, Mübarek'in, "devletin idaresi konusunda Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ni görevlendirdiğini" kaydetti.
Mısır ordusu ise, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasından sonra yetkileri ele almasına karşın bir meşru hükümetin yerine geçemeyeceğini, ülkenin yeni yönetiminin kurulması için Mısır halkının istekleri doğrultusunda alınacak önlemler ve yapılacak düzenlemeler konusunda daha sonra bir açıklama yapılacağını bildirdi.
Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin açıklamasını TV'den okuyan askeri sözcü, Mübarek'in "halkın çıkarları doğrultusunda istifa ettiğini" belirterek, ayaklanma sırasında hayatını kaybeden şehitleri selamladığını ifade etti.
Sözcü, Mübarek'e, Mısır halkına katlılarından ötürü teşekkür etti.
Bu arada Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi, ülkeyi yönetecek askeri konseyin başına geçti.
Muhalif liderlerden Muhammed El Baradey ise yaptığı açıklamada, "Bu benim hayatımın en mutlu günü. Ülkemiz onyıllar süren baskıların ardından kurtuluşa erişti" dedi.
Baradey bundan sonra iktidarın iyi koşullarda devrinin söz konusu olacağını ifade etti.
Mübarek'in hesapları donduruldu
Bu arada Mübarek'in istifasını açıklamasından yarım saat sonra İsviçre Hükümeti Mübarek'in İsviçre bankalarında bulunan hesaplarını dondurma kararı aldı.
Yapılacak araştırmalar sonunda hesapların geleceği hakkında gerekli açıklamalar yapılacağı duyuruldu.
Öte yandan Mübarek'e yakın aile yakınlarının ve dostlarının da İsviçre bankalarında bulunan hesaplarının da bloke edilmesi hakkında kısa bir süre içinde karar verileceği bildirildi.
Müslüman Kardeşler: "Zafer günü"
Mısır'ın en büyük muhalif grubu Müslüman Kardeşler, Hüsnü Mübarek'in istifasından ötürü bugünün "zafer günü" olduğunu açıkladı.
Müslüman Kardeşler'in eski parlamento grubu lideri Muhammed el Katatni Reuters'a yaptığı açıklamada, "Mısır halkını ve şehitleri selamlıyorum. Bugün, Mısır halkı için zafer günüdür. Devrimin en önemli hedefine ulaşıldı" dedi.
Katatni, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi tarafından atılacak bir sonraki adımı beklediklerini ifade etti.
Hamas: "Devrimin zafer başlangıcı"
Hamas ise Mübarek'in istifasını, "Mısır'daki devrimin zaferinin başlangıcı" olarak nitelendirdi.
Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas Hareketi sözcülerinden Dr. Sami Ebu Zühri, bunun Mısır halkının iradesinin ve azminin bir sonucu olduğunu ve Hamas olarak Mısır halkının yanında olduklarını belirtti.
Elde ettikleri bu zafer nedeniyle Mısır halkını kutlayan Ebu Zühri, Mısır ordusunu da halkın taleplerini dikkate almaya ve bu haktan dönüşe yönelik hiç kimsenin çabalarına izin vermemeye çağırdı.
Ebu Zühri, yeni Mısır liderlerine, Gazze Şeridi'nin yeniden imarının sağlanması amacıyla ablukanın kaldırılması ve Mısır sınırındaki Refah geçişinin süresiz olarak açılması için acilen karar alma çağrısında da bulundu.
Ebu Zühri, Mübarek'in Gazze'deki ablukanın ve Gazze'ye yönelik son savaşın sorumlularından biri olduğunu da kaydetti.
Kahire ve İskenderiye'de sevinç gösterileri
Mübarek'in istifa ettiği açıklaması Kahire sokaklarında büyük sevinç gösterileri yapılmasına yol açtı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın televizyondan Mübarek'in görevinden istifa ettiğini açıklamasıyla birlikte, Kahire sokaklarının yanı sıra 25 Ocak'ta başlayan rejim karşıtı gösterilerin merkezi ve sembolü Tahrir Meydanı'ndaki büyük kalabalık da sevinç içinde haberi kutlamaya başladı.
Başkente Kahire'nin yanı sıra ikinci büyük kent İskenderiye'de de halk Mübarek'in gidişini havai fişeklerle kutladı, şehir merkezlerinde konvoylar oluşturan halk "Başardık" sloganları attı.
18 günlük gergin bekleyişin yerini sevince bırakmasının ardından Kahire'nin diğer yerlerinde de gösteri yapan protestocular da kutlamalara katılmak için Tahrir Meydanı'na akın etti.
Uluslararası medya kuruluşları Mübarek'in istifasını flaş haber olarak geçerken, Mısır'da istifasının ardından Mübarek'in ülkeyi terkedip terketmeyeceği ve konumunun ne olacağı tartışılmaya başlandı.
Mısır'ın devlet televizyonu Nil TV ve Egypt Radyo TV Union 1 (Ertu1) da, süreçle ilgili ordu ve sivil yetkililerden bazı önemli açıklamaların gelebileceğini duyurdu.
Bu arada, New York menkul kıymetler borsası Wall Street, Mübarek'in istifa haberiyle birlikte yükselişe geçti.
Parlamento feshedilecek iddiası
Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin, parlamentoyu, kabineyi feshedeceği ve ülkenin Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkanı ile yönetileceği öne sürüldü.
Haberi veren El Arabiye televizyonu, ordunun bu konuda bir açıklama yapmasının beklendiğini kaydetti.
HÜSNÜ MÜBAREK KİMDİR HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ
DÜNYADAN İSTİFA HABERİNE TEPKİLER
TÜRKİYE MISIR'DA SEÇİM İSTEDİ
OBAMA MISIR'DAKİ DEĞİŞİM İÇİN NE DEDİ?
İŞTE MISIR'IN YENİ LİDERİ...
İŞTE İSYANIN KRİTİK DÖNEMEÇLERİ... (Tıklayın)
ABD'de Demokrat Parti Colorado Senatörü Mark Udall, "Mısır'da bir Atatürk'e ihtiyaç olduğunu" söyledi.
Senato'da Silahlı Hizmetler Komitesi ve İstihbarat Komitesi'nin de üyesi olan Senatör Udall, MSNBC televizyonunda katıldığı programda bir soru üzerine, "Türkiye'nin 100 yıl önce gördüğü gibi, gerçekten bir Atatürk'e ihtiyacımız var. Bence Türk ordusu, Mısır ordusunun bu durumda oynayabileceği rol için iyi bir örnek" dedi.
Muhaleffetten farklı sesler de çıktı. Uluslararası kamuoyunun yakından tanıdığı muhalif lider Muhammed El Baradey, sosyal paylaşım sitesi Twitter'deki mesajında orduyu göreve çağırdı, "Mısır patlayacak, ordu ülkeyi kurtarmalı" dedi.
Baradey, "Korkarım ki, biraz endişeli durumdayız. Koltuklarını kaybetmemek için her türlü kötü hileye başvuruyorlar. Olayların dış müdahale olduğunu, yabancı ajanların etkisinden bahsediyorlar. Caddelerde 10 milyon Mısırlıyı gördüğünüzde halen yabancılardan bahsediyorsanız, bu gerçekten bir saçmalıktır. Artık istifa etmeliler, insanların güvenini kaybettiler, meşru değiller" ifadesini kullandı.
El Baradey, Amerikan dergisi Foreign Policy'ye yaptığı açıklamada da, Devlet Başkanlığı yetkilerinin Süleyman'a devredilmesinin Mısır'a demokrasiyi getirmeyeceğini savunmuştu.
MÜBAREK ABD'Yİ NASIL TERS KÖŞEYE YATIRDI? (Tıklayın)
DEVİR AÇIKLAMASI DÜNYAYI TATMİN ETMEDİ (Tıklayın)
MISIR MUHALEFETİNİ TANIYALIM... (Tıklayın)
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kraliyet konutu Windsor Kalesi’ne hırsızlar girdi! Kate ve William uyurken şok soygun…
Trump'ın ekibinde fırtınalar kopuyor... Elon Musk ve Boris Epshteyn karşı karşıya: Büyük kavga!
AB, İsrail'e karşı 'yaptırım' düğmesine basar mı? Kritik mesajlar! Borrell: Yaşananlar olağanmış gibi devam edemeyiz...
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?
Hamaney komada mı? İran dini lideri hakkındaki iddialara bu görüntü ile yanıt verildi