hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır'da yeni anayasa için anlaştılar

    Mısırda yeni anayasa için anlaştılar
    expand

    Mısır'da iktidar ile muhalefet grupları, anayasada değişikliklerle ilgili olarak mart ayına kadar bir komitenin kurulmasında anlaştı. Görüşmenin sonuçları, Müslüman Kardeşler'i ise tatmin etmedi.

    Hükümet sözcüsü Magdi Radi, önümüzdeki ayın ilk haftasına kadar anayasada yapılması gerekli değişiklikleri hazırlayacak bir komitenin kurulacağını açıkladı.

    Sözcü, yargı erkini ve bazı siyasileri kapsayacak bir komitenin kurulmasında anlaşma sağlandığını belirtti.

    Hükümetin muhalefetle görüşmesine Müslüman Kardeşler ile 25 Ocak'tan bu yana düzenlenen gösterilerde yer alan bazı gruplar katıldı.

    Mısır'da bugünkü görüşmeyle, 50 yıl sonra ilk kez iktidar, Müslüman Kardeşler ile masaya oturmuş oldu.

    Mutabakatın ayrıntıları

    Üzerinde mutabakata varılan konulara ilişkin yeni ayrıntılar belli oldu.

    Anayasada yapılacak değişiklikleri hazırlayacak komite, öncelikle cumhurbaşkanlığı seçimine daha fazla adayın katılımına zemin hazırlayacak, ayrıca cumhurbaşkanının kaç defa seçilebileceğini belirleyen anayasal değişiklik üzerinde çalışacak.

    Komite bu ve diğer anayasal değişikliklerle ilgili çalışmasını, mart ayının ilk haftasına kadar bitirecek.

    Resmi haber ajansının haberine göre, öteki anlaşma maddeleri arasında ise Kahire'nin merkezindeki protestolarını sürdüren göstericilere karışılmaması, taciz edilmemesi de yer alıyor.

    İktidar ayrıca, basın özgürlüğünü kısıtlamamayı, SMS mesajlaşmasını engellememeyi, internete sınırlama getirmemeyi taahhüt etti.

    Her iki taraf, hükümetin, siyasi mahkumların şikayet ve taleplerini değerlendirecek bir birim açması konusunda da mutabakata vardı.

    Anlaşmayla 13'üncü gününe giren gösterilerin başından beri gözaltına alınanlar da serbest bırakılacak.

    Hükümet, adli yetkililer arasından, rüşvetle mücadele için görevlendirme yapacak, yolsuzlukların arkasındakilerin belirlenmesi yönünde çalışmalarda bulunacak.

    Bir haftadan uzun bir süre önce polisin birdenbire Kahire sokaklarından neden çekildiği ve böylece meydanın yağmacılara ve kundakçılara neden terk edildiğine ilişkin de hükümet, bir soruşturma başlatmayı ve bu kararın arkasındakileri belirleyerek yargıya sevk etmeyi kabul etti.

    Bu arada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın, "Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yetkilerini üstlenmesi" yönünde muhalefetten gelen çağrıyı reddettiği kaydedildi.

    Bu tutum, Mübarek'in istifa etmesi yönündeki muhalefet talebinin reddedildiği anlamına geliyor.

    Müslüman Kardeşler tatmin olmadı

    Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın, Müslüman Kardeşler örgütünün de dahil olduğu muhaliflerle bugün yaptığı görüşmenin sonuçları, Müslüman Kardeşler'i pek tatmin etmedi.

    Müslüman Kardeşlerin'in üst düzey üyelerinden olan ve görüşmeye de katılan Abdülmanem Abdülfatuh, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman'ın görüşmedeki tutumunun olumlu olduğunu, ancak Mısır'da topyekun siyasal bir dönüşüm yolunda masaya koydukları talepleri karşılama yönünde özel bir tavır sergilemediğini söyledi.

    Hükümetin görüşmeden sonra yaptığı ve sağlanan mutabakatın detaylarına ilişkin açıklaması için "olumlu fikirleri ortaya koyuyor, ancak köklü değişiklikleri içermiyor" diyen Abdülfatuh, "Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlayarak, "Anayasanın 76 ve 77'inci maddelerinin değiştirilmesini, parlamentoyu feshetmesini, tüm siyasal mahkumların serbest bırakılmasını ve olağanüstü halin kaldırılmasını" talep ettiklerini belirtti.

    Müslüman Kardeşler Temsilcisi Abdülfatuh, "Bu yapılıncaya değin gençler sokaklarda olacak ve paralel olarak görüşmeler de devam edecek" dedi.

    Anayasanın 76 ve 77'inci maddeleri, cumhurbaşkanının seçimiyle ilgili. Bu maddeler, Mübarek'in lideri olduğu iktidar partisinin, bir sonraki cumhurbaşkanının kim olacağını fiilen tayin etmesine imkan sağlıyor, ayrıca seçilen bir cumhurbaşkanının sonraki seçimlerde yeniden aday olabilmesine bir sınırlama getirmiyor.

    Hükümet açıklamasında, bu konuda bir komite kurulduğu ve çalışmalarını mart ayının ilk haftasına kadar tamamlayacağı belirtilmişti.

    Baradey'e göre olumlu

    Muhalefet liderlerinden Muhammed El Baradey'in temsilcisi Mustafa Naggar da yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Toplantı genel anlamıyla olumluydu, ancak henüz sadece bir başlangıç."

    Süleyman'ın kendileriyle, tüm muhaliflerin katıldığı toplantı sonrasında teke tek görüştüğünü belirten Naggar, "Tam demokratik dönüşüm talep ettik. Fakat Süleyman, 'demokrasi aşamalarla gelir ve ben, barışçıl bir dönüşüm dönemi ve sivil bir yönetim olacağı konusunda istekliyim' dedi" ifadelerini kullandı.

    El Cezire muhabiri serbest

    Bu arada Mısır'ın başkenti Kahire'de El Cezire'nin bir muhabirinin gözaltına alındığı bildirildi.

    El Cezire daha sonra, Amerikan vatandaşı muhabir Eymen Mohyeldin'in, 9
    saat sonra serbest bırakıldığını duyurdu.

    MÜBAREK'İ İNDİRMENİN HIZLI VE ONURLU YOLU...

    Obama liderlerle "Mısır"ı görüştü


    ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'da "düzenli ve barışçı bir geçiş sürecinin gerekliliği" konusunda yabancı liderlerle görüştü.

    Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Obama'nın Mısır'da geçiş süreci konusunu, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayid El Nahyan, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştüğü belirtildi.

    Obama'nın görüşmede yabancı liderlere, bu ülkede gazeteci ve insan hakları gruplarına yönelik saldırılardan endişe duyduğunu, Mısır hükümetinin halkının haklarını savunma sorumluluğu ile haksız gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmalarının gerekliliğini ilettiği ifade edilen açıklamada, ABD Başkanının, Mısır'da hükümet ve muhalefet arasındaki müzakerelerle halkın taleplerini karşılayan bir hükümetin kurulması yönünde şimdi başlayan düzenli, barışçı geçiş sürecinin önemine işaret ettiği de kaydedildi.

    ABD, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in partisinin yönetim kurulunun istifasının "olumlu bir aşama" olduğunu bildirdi.

    Başkan Obama yönetimi, bu istifaların olumlu bir aşama olduğunu belirtirken, Obama'nın Mısır Özel Temsilcisi Frank Wisner'ın Mübarek'in "görevde kalması gerektiği" şeklindeki açıklamalarının Amerikan yönetiminin değil, Wisner'ın kişisel görüşü olduğunu açıkladı.

    ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman ile bir telefon görüşmesi yaparak, ülkede giderek büyüyen isyan hareketinin taleplerini karşılamak için gerekli demokratik reformlarla ilgili derhal harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

    Irak Başbakanı: "Ödün ver"

    Öte yandan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, 30 yıl iktidarın halk tarafından hoş karşılanamayacağını belirterek, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e "ödün ver" çağrısında bulundu.

    Fransız Haber Ajansı AFP'ye demeç veren Maliki, "Mısır halkının demokrasiyi yerleştirmeyi başarmasını dilerim. Baskı görmeden kendisini ifade etmesi gerekir" diye konuştu.

    "Bölgede Irak dışında gerçek demokrasi olmadığını" söyleyen Maliki, demokrasi olmamasının bir kanıtının da bir kişinin 30-40 yıl iktidarda kalabilmesi olduğunu belirtti.

    Maliki, "Belki insanların hoş göremediği budur, değişim gereklidir. Ülkesinde uzun yıllar iktidarda kalarak kendisinden başka kimseye güveni olmadığını gösteriyor. Bu da halk tarafından reddediliyor" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow