hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çetin Doğan: "Suç isnadı varsa bana yapılmalı"

    Çetin Doğan: Suç isnadı varsa bana yapılmalı
    expand

    196 sanıklı "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin davanın ikinci duruşması bugün görülüyor. Orgeneral Çetin Doğan, "Seminerin sevk ve idaresini ben yaptım. Suç isnadı varsa bana yapılmalı. Arkadaşlarım suçlu değillerdir" dedi. Davanın 3. duruşması 6 Ocak Perşembe gününe ertelendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sanıklardan Çetin Doğan, iddianamede davanın temelinin CD'lere dayandırıldığını ifade ederek, "Eğer seminerde işlenen bir suç varsa, başkanı bendim. O dönemde ordu komutanıydım. Seminerin sevk ve idaresini ben yaptım. Kaynağının, temelinin nereden geldiğini açıklayabilecek durumdayım. Suç isnadı varsa bana yapılmalı. Arkadaşlarım suçlu değillerdir" diye konuştu.

    Doğan'ın bu konuşmasını, salonda bulunan izleyiciler alkışladı.

    Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken ise alkışlanmaması konusunda izleyicileri uyardı.

    11 numaralı CD

    Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, iddianame yazılırken 11 numaralı CD'ye dayandırıldığını belirtti.

    Zaman açısından da önemli bir çelişki olduğunu ifade eden Ülgen, belgelerin bu CD'nin üretildiği tarihte ya da bir gün önce gerçekleştiğini ileri sürdü.

    İstanbul Barosu eleştirdiDavayı izlemeye gelen İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, "Fiziki koşullara bir şey demiyorum. Her şey gayet güzel hazırlanmış, ancak bir cezaevi içinde böyle bir yargılamanın yapılıyor olması hukuk devleti için vahim bir olaydır. Bunu çok talihsiz olarak görüyorum. Bir Yassı Ada havasını, ben şahsen yargılamanın böyle cezaevi içinde yapılması sebebiyle solumuş durumdayım" dedi.
    Ülgen, "Örneğin fişleme yapma emri veren doküman ile fişleme yapılmış olduğunu gösteren doküman aynı günde ve aynı saatte üretilmiş. Bunu gizlemek için karıştırmak için birileri bu pazılı bulmacayı önümüze koymuşlar. Bu nedenle iddianame okunurken iddiaların hangi klasörlerdeki kanıtlara dayandığının belirtilmesini talep etmekteyiz" dedi.

    Ülgen, 48 kişinin seminere katılanlar ve "Balyoz Görev Ek A"sında ismi yazıldığı için, 43 kişinin salt "Görev Ek A"da ismi geçtiği için, 51 kişinin "Suga çalışma grupları" listesinden, 17 kişinin "kilit görevlere atanacak kişiler" listesinden, 3 kişinin "Oraj", 32 kişinin de "operasyon timleri" listesinden sanık olarak iddianameye aktarıldığını öne sürdü.

    Doğan da, CD'lerle ilgili olarak TÜBİTAK raporunda "kötü niyetli kişiler tarafından eski tarihli CD'lerin hazırlanabileceği"nin belirtildiğini ifade etti.

    Doğan, 102 kişi hakkında yakalama kararının çıkarıldığını anımsatarak, dosyaya ilişkin askeri bilirkişi raporunun 1 ayda hazırlandığını, bu raporun gündeme getirilerek okunmasını istedi.

    Bu arada, duruşmayı izleyenler arasında Çetin Doğan'ın kızı Pınar Doğan ve damadı Dani Rodrik de yer aldı.

    "Asker terörist, PKK ordu oldu"

    Davada söz alan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı Hasan Fehmi Demir de, bu kadar muvazzaf subay ve üst düzey komutanın bulunduğu davada sanıkların terör suçundan yargılandığını söyledi.

    Demir, "Burada garip bir durum ortaya çıkıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri terörist, terör örgütü de ordu sayılıyor. Askeriye ile ilgili bir sorun olduğunda Genelkurmay Başkanlığına sorulmuyor, en can alıcı konular İmralı ile görüşülüyor" iddiasında bulundu.

    Görevsizlik talebi


    Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in avukatı Dinçer Eskiyerli ise, müvekkilinin atılı suçu işlediği iddia edilen dönemde kuvvet komutanı olarak görev yaptığını dile getirerek, bu nedenle Örnek'in yüce divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinde yargılanması gerektiğini bildirdi.

    Avukat Eskiyerli, mahkemenin görevsizlik kararı vermesi gerektiğini, bu taleplerinin geri çevrilmesi durumunda iddianamenin tekrar edilen bölümlerini atlanarak okunmasını talep etti.

    Başka suçtan tutuklu olan Albay Dursun Çiçek de suçlamaların ve iddiaların kişilerin şahsıyla ilgili olmadığını belirterek, "Suçlamalar rütbeli olarak görev yaptığımız resmi kimliğimizle ilgilidir. Suçların askeri mahalde işlendiği belirtilmiştir. Davanın askeri mahkemeye gönderilmesini talep ediyorum" dedi.

    Çiçek, Anayasa ve askeri mahkemelerin kuruluşuyla ilgili kanuna ve Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre mahkemenin görevsiz olduğunu söyledi.

    Dava 6 Ocak'a ertelendi


    Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, 3 üye hakimin reddine ilişkin yapılan talebin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesince reddedildiğini anımsatarak, bu karara da İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine başvurularak itiraz edildiğini söyledi.

    İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin bu yöndeki başvuruyu karara bağlanmasının beklenmesine hükmettiklerini ifade eden Başkan Diken, bu nedenle duruşmanın 6 Ocak 2011 tarihine bırakıldığını bildirdi.

    Davanın sanıkları ve ceza istemleri

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 196 sanık bulunuyor.

    İddianamede, tüm tutuksuz sanıkların 15 ile 20 yıl arasında hapis cezası öngören ve "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçunu düzenleyen eski TCK'nın 147 ve 61. maddeleri gereğince cezalandırılmaları isteniyor.

    19 Temmuz'da iddianamenin kabulüne karar veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 23 Temmuz'da 102 sanık hakkında yakalama emri çıkartmıştı.

    İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Ağustos'ta haklarında yakalama emri çıkartılan sanıkların avukatlarının itirazlarının inceleyerek, 101 sanık açısından yakalama kararlarının kaldırılmasına oy çokluğuyla karar vermişti. Davada tutuklu sanık bulunmuyor.



    Duruşmanın detayları

    İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütcü, Mehmet Otuzbiroğlu, Milli Savunma Bakanlığı tarafından açığa alınan Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınan Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasının tutuklu sanığı Albay Dursun Çiçek, "Ergenekon" davalarında tutuklu olarak yargılanan Mehmet Fikri Karadağ ve Cengiz Köylü'nün de aralarında bulunduğu 180 sanık katıldı.

    Ergin Saygun, başka suçtan tutuklu olan Cemal Temizöz ve Lütfü Sancar'ın da aralarında bulunduğu 16 sanık ise duruşmaya gelmedi.

    Hakim Ömer Diken'in başkanlık yaptığı mahkeme heyetinde, üye hakimler Davut Bedir, Murat Üründü ve Ali Efendi Peksak yer aldı.

    Duruşmada, iddia makamını özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş temsil etti.

    İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, davaya bakan 3 üye hakim hakkındaki reddi hakim talebini dün reddetmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow