hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte ÖSYM'nin yeni adı

    İşte ÖSYMnin yeni adı
    expand

    Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, ÖSYM'nin yapısını düzenleyen tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını belirterek, kurumun yeni adının Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi olacağını söyledi.

    Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "ÖSYM, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi olarak değiştirilmektedir. Yeni bir yapı oluşturuluyor. Vatandaşlara güven verecek, tamamıyla objektif, bilimsel, teknolojideki en son imkanları da devreye sokmak suretiyle bu konuyla ilgili düzenlemeye ihtiyaç var. Bu kanun tasarısı bugün imzaya açılmıştır" dedi.

    Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile ilgili kanun tasarısının ele alındığını bildirdi.

    Bakan Çiçek, şöyle konuştu: "ÖSYM, bildiğiniz gibi, orta öğretimden yüksek öğretime geçmek isteyen öğrencilerin seçilmesi ve yerleştirilmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Ancak aradan geçen süre içinde sadece bu maksatla değil, birçok kurumun personel alımında burası hizmet veren bir kurum haline gelmiştir. En az 16 kurumla ilgili sınav yapmaktadır. Her yıl 153 sınav merkezinde, Türkiye ve KKTC dahil, 120 bin civarında sınav salonunda yılda 40'a yakın sınav yapıyor.

    2010 yılında sınavlara katılanların sayısı 20 milyon 838 bin 830'dur. Dolayısıyla toplumun hemen hemen her kesimini her anlamda ilgilendiren önemli bir görevi bu kuruluş icra etmektedir. Ancak bu kurumun müstakil bir teşkilat yasası yoktur. Burası bir güven kuruluşudur. Biz buradan çıkan sonuçlara göre kendi kaderimizi, kendi geleceğimizi tayin ediyoruz.

    Son yaşanan üzücü olay da toplumu derinden etkilemiş ve büyük ölçüde de saygınlığına, itibarına, güvenilirliğine gölge düşürmüştür. O nedenle en başta teşkilat yapısı olmak üzere personel rejimi, bütçesi dahil yeni baştan ele alınmasını gerektirmiştir."

    Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi

    Bu konuda, bugüne kadar bazı tedbirler alındığını ancak tedbirlerin ve yapılanların yetersiz olduğunu belirten Çiçek, şöyle devam etti: "Bu kapsamda ortaya atılacak bir söylenti bile toplumu derinden etkilemekte ve sınav sonuçlarıyla ilgili vatandaşta ciddi bir güvensizlik meydana getirmektedir. Onun için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Adları aynı olmakla birlikte muhtevası değişiyor. ÖSYM, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi olarak değiştirilmektedir. Yeni bir yapı oluşturuluyor. Vatandaşlara güven verecek, tamamıyla objektif, bilimsel, teknolojideki en son imkanları da devreye sokmak suretiyle bu konuyla ilgili düzenlemeye ihtiyaç var. Bu kanun tasarısı bugün imzaya açılmıştır. İnanıyoruz ki kısa süre içerisinde parlamentomuz da bunu değerlendirme konusu yapar ve bir an evvel yasalaştırmaya çalışmış oluruz."

    Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısından sonra yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    "ÖSYM'nin içeriği değişiyor, kısaltması aynı kalıyor dediniz, isminin yanı sıra en çok güvenlik konuları tartışılmıştı bu açıdan neler yapılacak?" sorusuna şu yanıtı verdi:

    "Bu kanun tasarısında imzaya açılıp tamamlandığında size bilgi verebiliriz. Bu sınavları teknolojinin de sağladığı imkanları ortaya koymak suretiyle en güvenli şekilde, şifreleme de dahil -ki bu çok teknik boyutu olan bir konu- bu alanlarda yetki veren düzenlemeleri bu kanun tasarısı içeriyor. Böylece ÖSYM sınavların güvenli bir şekilde yapılabilmesi, bu kuruma olan güvenin tekrar kazandırılması, sınav sonuçlarıyla ilgili vatandaşlarımızda herhangi bir tereddütün, sıkıntının olmaması bakımından teknik olarak alınması gereken ne varsa idari olarak alınması gereken ne varsa onunla ilgili yetkiler buraya veriliyor.

    Geri kalanı yönetmelikse yönetmelik konusudur ama bu konularda yetki veriliyor. İkincisi bu kurum hakkında bu kurum YÖK'ün bünyesindedir. YÖK ile ilişkili ama müstakil bütçesi olan bağımsız bir kuruluş haline geliyor. Tüzel kişiliği olan, özekliği olan bir kuruluş haline geliyor. Bu önemlidir. Dolayısıyla söylenen bir kısım kamuoyunda sıkıntıları ortadan kaldıracak bir düzenlemeyi getirecek yetkiler burada var."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow