Maraş anmasına 'Bozkurt' provokasyonu
Kahramanmaraş'ta 1978'de meydana gelen, 111 kişinin öldüğü olayların yıldönümü nedeniyle Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından düzenlenen anma töreni sırasında 'Bozkurt' işareti yapan grubun tören alanına doğru yürümesi gerginliğe neden oldu. Arbede çıkarken polis gruba müdahale etti.
Olayların 32'nci yıldönümü nedeniyle çeşitli illerden gelerek Müftülük Meydanı'ndaki toplu basın açıklaması için toplananlara hitaben konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, ilk kez Kahramanmaraş'ta anma toplantısı düzenlendiğini söyledi.
Balkız'ın konuşması bittikten sonra meydanının Bahçelievler Kavşağı yönünden önce 100 kişilik, daha sonra da daha büyük topluluklar anma toplantısına katılan yaklaşık 1000 kişinin bulunduğu noktaya doğru sloganlar atarak yürüyüşe geçti.
'Bozkurt' işareti yapıp tekbir getiren ve 'Apo'nun piçleri', 'Burası Maraş buradan çıkış yok' sloganları atılması üzerine, polis bu grupları durdurup, dağıtmak istedi.
Bu sırada direnenler oldu ve bazı kişiler gözaltına alındı, polis biber gazı kullanıldı.
Aynı dakikalarda Vali Niyazi Tanılır ile Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da alana geldi. Anma toplantısı aceleyle tamamlandı ve katılanlar hızla alandan ayrıldı ve geldikleri otobüslere binip gitti.Anma toplantısına katılanların protesto etmek üzere meydanın çevresinde toplananların sayısı da 500'ü aştı.
MHP'nin bazı il ve ilçe yöneticileri, göstericilerin dağılmasını isteyen konuşmalar yaptı.
MHP yöneticileri, bu göstericilerin partileri ve Ülkü Ocakları ile ilgisi olmadığı yönünde açıklama yaptı.
Kahramanmaraş'daki anma toplantısını, Kahramanmaraş Olaylarıdavasının 1 numaralı sanığı olarak yargılanıp beraat eden daha sonra MHP'den milletvekili seçilip sonra BBP'de görev alan Ökkeş Şendiller de meydana hakim bir binadaki kendi bürosundan izledi.
MHP dışardan gelenleri suçladı
MHP Kahramanmaraş İl Başkanı Mustafa Bastırmacı, "Ne hazindir ki, Kahramanmaraş dışından gelen bir takım mihrakların maşası olan bölücüler ve provakatörler bu huzurlu tabloyu hazmedemeyerek şehrimizi yine karıştırmaya kalkışmışlardır" dedi.
Bastırmacı, bugün Kahramanmaraş'ta düzenlenen kitlesel basın açıklamasında yaşanan gerginliğe ilişkin olarak parti binasında düzenlediği basın toplantısında, MHP olarak bu organizasyonun yapılacağını duydukları andan itibaren camialarını ve hemşehrilerini gerekli sağduyuya davet ettiklerini söyledi.
Tahriklerin ve provokasyonların olacağını bildiklerini ve acı olmasına rağmen haklı çıktıklarını dile getiren Bastırmacı, şöyle konuştu: "Keşke haklı çıkmasaydık da bu olaylar yaşanmasaydı. Yaşanan gerginliğin ardından Vali Mehmet Niyazi Tanılır bizi aradı. Bu çağrıyı dikkate alarak bir kişinin bile burnunun kanamasına seyirci kalamayacağımız için bölücülerin tahrik ettiği vatandaşlarımızı sağduyuya davet ettik.
32 yıl önce dış mihrakların tezgahladığı olaylarla, kardeş kardeşe küstürüldü. Bu hadiseler sonucu yüzyıllardır beraber yaşayan insanlar birbirine küstürülmüş, her iki taraf da büyük sıkıntılar çekmiştir. Aradan geçen yıllar içinde hem Alevi hem Sünni kesimin kanaat önderlerinin çabası sayesinde bu insanlar barışmış ve huzur içinde yaşamaya devam etmişlerdir. Ne hazindir ki Kahramanmaraş dışından gelen bir takım mihrakların maşası olan bölücüler ve provakatörler bu huzurlu tabloyu hazmedemeyerek şehrimizi yine karıştırmaya kalkışmışlardır. Kahramanmaraş'taki Alevilerin tasvip etmediği bu eylemi gerçekleştirmeye çalışmışlardır."
"Dosya yeniden açılsın"
Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız anma toplantısındaki konuşmasında, 1978'deki olayların MİT içindeki bir fraksiyon tarafından provoke edildiğini öne sürdü.
Balkız, "Bu provokasyon ile halklar karşı karşıya getirildi. Katliam dosyası yeniden açılsın, darbeciler yargılansın" dedi. Ali Balkız, şunları söyledi:
"Bu karanlık günlerin sonunda resmi kayıtlara göre Kahramanmaraş'ta 111 kişi katledilmiş, 1000 kişi yaralanmış, 552 ev 289 işyeri tahrip edilmiş, 8 otomobil yakılmıştır. Türkiye tarihine kapkara bir leke sürülmüştür. Bu katliamı tertipleyen karanlık güçler öyle pervasızlardı ki, katilleri değil mağdurları yargıladı. Hedef şaşırttılar. Peki gerçekler nerede? Gerçekler; katliamı yaşayan sağ kalan canlarımızın hafızalarında, mahkeme tutanaklarındaki tanık ifadelerinde, milyonlarca Alevi'nin bilincinde ve hayatlarını kaybeden sevgili canlarımızın mezar taşlarında yazılı.
Bugünleri unutmayız. Ne Kerbela'yı unuttuk; ne de Dersim'i, Maraş'ı, Sivas'ı, Malatya'yı, Gazi'yi. Biz Aleviler kin tutmayız, öç almayız, cana kıymayız. İncitilsek de incitmeyiz. Ama incitile incitile incitilecek yerimizin kalmadığının da farkındayız. Bu nedenle örgütleniyoruz. Dernekler Yasası'nın olanaklarını kullanarak kendimizi ifade ediyoruz. Ne Sünni kardeşlerimizin Alevilerle, ne Alevilerin Sünniler ile bir sorunu var. Temel sorun; sistemin devletin biz Aleviler'i görmezden gelmesi yok saymasıdır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Başöğretmenlik 20 yıl şartı nedir? 20 yılı dolduranlar başöğretmen olabilecek mi?
SON DAKİKA! Devlet Bahçeli’nin çağrısı sonrası neler oluyor? “ÖCALAN’I DİRİ DİRİ İMRALI’YA GÖMDÜLER” Dikkat çeken analiz…
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dünyaya Gazze çağrısı: Kalıcı ateşkes sağlanmalı
Hakan Doğukan Taşçı kimdir? ''Fırat Sarı'yı hastaneden tanıyorum'' Hakan Doğukan ifadesinde ne dedi?
Kafede şüpheli çanta paniği