hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meke Gölü için umut ışığı

    Meke Gölü için umut ışığı
    expand

    Görünümü nedeniyle "dünyanın nazar boncuğu" olarak adlandırılan ve son yıllarda su seviyesinin azalmasına bağlı olarak eski güzelliğini yitirmeye başlayan Meke Gölü için umut ışığı doğdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Volkanik patlamayla 5 milyon yıl önce meydana geldiği bilinen kraterin, zamanla suyla dolarak göle dönüşmesiyle oluşan büyüleyici manzaraya sahip Meke Gölü'nde, 5-10 yıl öncesine kadar 200 farklı kuş türü barınırken, şimdi bu sayı 15-20'ye kadar düştü.

    Son 5 yıldır su seviyesinde belirgin düşüş yaşanan ve kıyı kesimleri çamurlaşarak eski güzelliğini yitiren göl, taban suyundan beslendiği için yağışların azalması ve bölge çiftçisinin "vahşi sulama yapması" nedeniyle adeta can çekişir hale geldi.

    Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, Meke Gölü'nün kapalı bir havzaya sahip olduğunu, bu nedenle kar ve yağmur sularından diğer göller gibi faydalanamadığını belirtti.

    Son yağışlarla birlikte Akşehir ve Beyşehir göllerinde su seviyelerinde belirgin bir artış yaşanmasına karşın, kapalı havzası nedeniyle Meke Gölü'nde herhangi bir değişiklik olmadığını anlatan Mugayıtoğlu, gölün bir türlü eski haline dönemediğini ifade ederek, "Karapınar'da yer altı su seviyesi vahşi sulama ve kuraklık nedeniyle son 20 yılda 20-25 metre düştü. Yer altı su seviyesinde her yıl 1-2 metre düşüş yaşanıyor. Damla sulamada, vahşi sulamaya göre yüzde 33 oranında daha az su kullanılıyor. Bu nedenle vahşi sulama devam ettiği sürece yer altı su seviyesindeki düşüş de devam eder. Yer altı su seviyesi düştükçe de gölün kuruması da kaçınılmaz oluyor. Gölün geçen yıl 4'te 3'ü kurudu" dedi.

    Mugayıtoğlu, yer altı su seviyesini yükseltmek için bölgedeki çiftçileri modern sulama tekniklerini kullanmaya teşvik ettiklerini söyledi.


    Meke Gölü 5 yıl önce böyleydi...

    Mavi tünel umudu


    Bunun yanı sıra, Konya Ovası için çok büyük önem arz eden Mavi Tünel Projesi'nin gölün geleceği açısından önemli olduğunu anlatan Mugayıtoğlu, "Devam eden Mavi Tünel Projesi kapsamında Hotamış beldesinde eski sazlık ve göl alanında yapılacak Hotamış Göleti, Meke için umutlarımızı yeşertti. Gölet yapıldığında kış aylarında suların burada toplanacağı yönünde bilgiler aldık. Suyun gölette toplanacak olması çok önemli. Burada toplanan su, topraktaki çatlaklar sayesinde yer altı suyunu besleyecek. Yer altı su seviyesinde yıllar içerisinde yaşanacak artışla, göldeki su seviyesi de yükselmeye başlayacak. Bununla birlikte gölün geleceği için vahşi sulamadan tamamen vazgeçilmesi ve modern sulama teknikleri kullanılması gerekiyor" dedi.

    Bölgede çöl şartları hakim

    Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık da 15 gün önce Meke Gölü'ne bir gezi düzenlediklerini ve su seviyesinde herhangi bir yükselme görmediklerini belirtti.

    1975 yılından bu yana göldeki su seviyesinde düşüş gözlemlendiğini anlatan Arık, bu durumun kuraklık ve yer altı suyunun hoyratça kullanımı ile bağlantılı olduğunu söyledi.

    Konya'da yılda metrekareye 320 kilogram yağış düştüğünü buna karşın Karapınar'da bu rakamın 250 kilogram olduğunu ifade eden Arık, çöl şartlarının hakim olduğu bölgede buharlaşmanın da göldeki su kaybının nedenleri arasında yer aldığını kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow