İçkiye ÖTV zammı geldi
Hükümet sonunda alkollü içeceklere vergi zammını açıkladı. Yüzde 25'le yüzde 30'luk ÖTV artışını içeren karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu vergi zammının fiyatlara yüzde 4 ila yüzde 12.5 oranında yansıyacağını söyledi.
Beklenen zam sonunda açıklandı.
Alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi yüzde 25'le yüzde 30 oranında artırıldı.
Hükümet önümüzdeki yılın bütçesinde alkollü içkilerden alınacak ÖTV'nin yüzde 32 oranında artacağını açıklayınca yüksek bir zam yapılacağı anlaşılmıştı.
Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre alkollü içeceklerden alınacak Özel Tüketim Vergisi tutarı değişik oranlarda artırıldı.
En düşük ÖTV birada 35 kuruştan 44 kuruşa, şarapta 1 lira 95 kuruştan 2 lira 44 kuruşa, köpüklü şaraplarda 12 lira 40 kuruştan 16 lira 12 kuruşa çıktı.
Yüksek alkollü içkilerdeki artış ise şöyle: ÖTV rakıda 39 lira 60 kuruştan 51 lira 48 kuruşa, votka ve cinde ise 44 liradan 57 lira 20 kuruşa yükseldi.
Hükümet 2010 yılında 2.8 milyar lira vergi toplamayı beklediği alkollü içeceklerden 2011 yılında 3.7 milyar lira Özel Tüketim Vergisi geliri toplamayı hedefliyor.
"Yeni yıla zamlarla girmeyeceğiz" demişti
KOBİ'lere ilişkin "Türkiye Finansal Standardı"nı tanıttığı basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Yeni yıla zamlarla girmeyeceğiz" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması ve alkollü içkilerdeki ÖTV artışının sorulması üzerine, "Yeni yıla girmeden düzenlemeyi erken yapmayı planladığımız için bunu söylemiştim. Aynı şekilde sadece ve sadece bir kalemde maktu vergilerle ilgili bir ayarlamaya gidileceğini ifade etmiştim. Onun dışında herhangi bir üründe maktu veya başka türlü bir vergi ayarlaması söz konusu değil" dedi.
Tütün ürünlerine yönelik bir vergi düzenlemesinin de gündemlerinde bulunmadığını kaydeden Şimşek, 2011 yılı bütçesinde vergi gelirlerinde yüzde 10,5 artırım öngörüldüğünü, son düzenlemenin de bu çerçevede gerçekleştirildiğini anlattı.
Şimşek, "Alkollü içkilerdeki vergi düzenlemesi, oranlara bakıldığında ciddi bir artış şeklinde gözüküyor. Ancak bunun fiyata yansıması, yüzde 4-12,5 civarında olacak. ÖTV düzenlemesinden yaklaşık 800 milyon lira gelir bekliyoruz. Bunu da bütçeye koyduk" diye konuştu.
Maliye Bakanı rakıdaki ÖTV artış oranının diğer ürünlerden yüksek tutulması ile ilgili olarak da, AB'de vergileme sisteminde alkol derecesi düşük ve yüksek içkiler arasında bir denge bulunduğunu, kendilerinin de o dengeyi gözeten bir ayarlamaya gittiklerini söyledi.
Sigaraya da zam geliyor mu?
Maliye Bakanı, önümüzdeki dönemde sigara ile ilgili bir vergi düzenlemesi yapılıp yapılmayacağı sorusunu da şöyle yanıtladı:
"Son 1,5-2 yıldır tütün ürünlerine ciddi anlamda vergi artışı getirdik. Kapalı alanlarda sigarayı yasakladık. Cumhuriyet tarihinin en ciddi reformlarından birisi de kapalı alanlardaki sigara yasağıdır. Çok hayırlı bir durum. Bu çok etkili oldu. Bunu rakamlarda da görüyoruz. Bizim için burada gelir ön planda değil. Son 1-2 yıldır yapılan düzenlemelerin hazmedilmesi gerektiğini düşünüyorum.
İleriki yıllarda sigara yasağında tedbirlerin etkili olmadığını düşünürsek, tekrar bakarız. Kayıp, kaçak boyutuyla da hakikaten ilgili bütün birimlerle koordineli şekilde çok yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Biz, 2011 yılı için çok rahat bir bütçe yaptık. Tedbir ihtiyacımız yok. Son birkaç yıldır nispeten en rahat yaptığımız bütçelerden bir tanesi.
Türkiye ekonomisi, dünya ile ayrışıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, Maliye Bakanlığı olarak yaptığımız etkin çalışmalar, aldığımız tedbirler iyi sonuç vermeye başladı. Birkaç konuda tedbire ihtiyacımız vardı. O adımları da attık. Sigara olsun, trafik cezaları, alkollü içkiler olsun, bize hiç gelir gelmese de, önemli olan insanlarımız sağlıklı yaşasın."
Bu dönemde yeni bir vergi, yeni bir bir vergi artışı ya da vergi indiriminin gündemlerinde bulunmadığını da yineledi.