Ek Yerleştirme Fırsatları
Ek kontenjan, üniversitelerde dolmayan,dolduğu halde kesin kayıt yapılmadığı için boş kalan veya yeni kurulan bazı bölümler için yapılan ikinci bir tercih dönemi anlamına geliyor.
CNNTÜRK'te yayınladığımız Tercih Bülteni'nde, sınavda bir yere yerleşemeyen genç arkadaşlarımızın ek yerleştirme fırsatlarını nasıl değerlendirmeleri gerektiğini izleyiciyle paylaştık.
Kazanamadım diye üzülmeyin, fırsatları takip edin...
Eğitim Danışmanımız Burak Kılanç'ın verilerine göre, geçen yıl, devlet üniversitelerindeki kontenjanların % 2.5'i, Kıbrıs'taki üniversitelerin % 72 'si, vakıf üniversitelerinin %20'si, yabancı üniversitelerin % 40'ının boş kaldığını görüyoruz. Baktığımızda geçen sene tam 26.639 lisans kontenjanı dolmamış.
Geçen yıl devlet üniversitelerinde bir yere yerleştiği halde daha sonra kesin kayıt yaptırmayan 7843 öğrenci var. Vakıf üniversitelerinde ise yerleşen her beş öğrenciden biri kayıt yaptırmamış.Durum böyle olunca,yeni kurulan üniversiteleri bir kenara bırakalım, ilk başta dolmayan ya da dolduğu halde kayıt yaptırmadığı için boş kalan 41.712 kontenjan açığı çıkmış. Bu fırsatları bilmek ve takip etmek yararınıza olacaktır
Eylül sonunda ek yerleştirme dönemini iyi kullanın...
Ek yerleştirmelerde fırsat yaratan 3 türlü kontenjan var.
1- İlk yerleştirmede dolmayan bölümler; taban puanları oluşmadığı için ek yerleştirmede herkes tercih edebiliyor.
2- Kontenjanı tamamen dolmuş bir bölümün, taban puanı oluşmuş ama sonrasında kesin kayıt yapılmamış bölümler;bu bölümlerde tercih yapabilmeniz için oluşan taban puanın üzerinde olmanız gerekiyor.
3- Yeni açılan bölümler... Bu bölümler içinde herhangi bir puan kriteri söz konusu değil.
Bu yıl 30 tercih yapabileceksiniz ama ek yerleştirmede tercih sayısının 8 ya da 10 mu olacağı henüz belli değil. Ek yerleştirmeden yararlanabilmek için birinci yerleştirmede bir yere yerleşmemeniz gerekiyor. Burada iki nüans söz konusu. İlki; özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bir bölümü kazanmışsanız, yerleşseniz bile ek yerleştirmeden yararlanabiliyorsunuz. İkincisi de; Açık öğretim Fakültesi kontenjansız bölümlere yerleştiyseniz, ek yerleştirme fırsatlarından faydalanabilirsiniz.
Öncelikle 20 Ağustos'u bekleyin...
Bu dönemi nasıl takip edeceğiniz sorusuna gelince; ilk etapta ÖSYM 20 Ağustos'ta ilk yerleştirmelerin sonuçlarını açıklayacak. Eğer yerleşemezseniz bu durumda ya bir dahaki sene sınava girmek için planlarını yapacaksınız ya da Eylül'ün son haftasında ek yerleştirme kılavuzunun çıkmasını takip edip, fırsatlardan yararlanıp yerleşeceksiniz.
Tahmini olarak, Ekim ayının ilk haftasında gerçekleşecek " Ek yerleştirme Döneminde", kılavuza göre boşta kalan kontenjanlardan kendinize uygun olan bölümü seçebilirsiniz.
8 ya da 10 tercihiniz Ankara'ya bildirerek yerleşmeye çalışabilirsiniz.
Fırsatları kaçırmamak için çok dikkatli olun!
Başarılar...
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!
SÖMESTR TATİLİ 2025 | Sömestr tatili ne zaman, 15 tatil hangi tarihte başlıyor? İşte ilkokul, ortaokul ve liselerde yarıyıl tatili tarihi
AUZEF final soruları, cevapları: AUZEF final sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?
UZMAN VE BAŞÖĞRETMEN BAŞVURU KILAVUZU: Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik başvurusu ne zaman?