hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Rus tankları başkentte" haberi panik yarattı

    Rus tankları başkentte haberi panik yarattı
    expand

    Gürcistan'da hükümet yanlısı bir televizyonun, Rus tanklarının başkente girdiği ve Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili'nin öldürüldüğü yönündeki uydurma haberi ülkede panik yarattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İmedi TV haberi "ihtimal dahilindeki olayların simülasyonu" şeklinde sunmasına rağmen, bu uyarıyı kaçıran birçok kişi Tiflis'te sokaklara döküldü.

    Gürcistan İçişleri Bakanlığı, görüntülerin üzerinde "gerçek olmadığı" yönünde bir yazı bulunmadığı için, haberin "büyük paniğe" yol açtığını bildirdi.

    Televizyonunun 2008 Gürcü-Rus savaşının görüntülerini kullanarak verdiği haber üzerine aileler çocuklarını hemen eve geri çağırınca, Tiflis'teki bir sinemanın anında boşaldığı belirtildi.

    Rus interfaks ajansı flaş haberi "iddia" olarak verirken Rus tanklarının ve Saakaşvili'nin öldüğünü teyit etmedi. Echo Moskvy radyosu ise haberi vermek için yayın akışını kesti.

    İmedi televizyonundaki uydurma haberi sunan spiker, haberin yol açtığı panikten dolayı özür dilerken, "Biz sadece Gürcistan tarihindeki en kötü günün neye benzeyebileceğini göstermek istemiştik" dedi.

    Gerçeğin ortaya çıkması üzerine, onlarca kızgın Gürcü televizyon binasına yürüdü:

    "Bana söyleyin böyle bir şey nasıl yapılabilir? Bu iğrenç bir şaka!"

    "Ülkede durum bu kadar hassasken, böyle bir konu hakkında bu tür bir şaka yapmak, adli bir vaka. Mahkeme karşısında hesap vermeliler."

    Şaka sonrası, Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili sözcüsünü kanala gönderdi, halkı sukünete çağırdı.  

    Gürcü ana muhalefet lideri Nino Burjanadze de, olaydan hükümeti sorumlu tuttu, "Halka sorumsuz hükümeti değiştirin" mesajı verdi.

    Rusya ise olayı yorumlamaktan kaçındı.

    2007 yılına kadar muhaliflere ait bir kanal olan İmedi kanalına Saakaşvili hükümeti el koymuştu. Rusya-Gürcistan ilişkileri, 2008 Ağustos ayındaki Güney Osetya savaş sonrası gerilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow