hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IBM'e göre "geleceğin dünyası"

    IBMe göre geleceğin dünyası
    expand

    2015 yılında cep telefonunuz ekrandan sizi arayanlarını 3-D görüntüsünü yansıtacak ve dizüstü bilgisayarınız da kinetik enerjiyle çalışacak. En azından IBM’in yakın geleceğe yönelik tahminleri bu yönde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu tahminler 3 bin araştırmacının önümüzdeki beş yıl içerisinde gelişeceğini düşündükleri fikir ve yenilikler üzerinde yaptıkları çalışmaların bir parçası.

    Bilgisayar dalında dünyanın en büyük teknoloji şirketi olan IBM ise her yıl Silikon Vadisi’nde ortaya atılan bu fikirlerden bazılarını seçerek uygulmaya sokuyor.

    Bu yıl listenin başında cep telefonlarıyla holografik görüşmeler geliyor.

    Yine tahminlere göre piller nefes alır gibi havadan enerji alacak, bilgisayar programları trafiğin ne zaman tıkanacağını haber verecek, arabalar ve telefonlardaki sensörler çevre kirliliği ile bilgi verecek ve kentler bilgisayar dağıtıcılarından çıkan ısıyla ısıtılabilecek.

    Bu tahminlerin çoğu IBM’in halihazırda üzerinde çalışma başlattığı projelere dayanılarak yapılıyor.

    IBM’in bu yıl üzerinde çalıştığı proje, arabalara, cüzdanlara ve diğer kişisel eşyalara takılacak sensörler. Bu sayede bilim adamları çevre hakkında daha iyi bilgi toplayabilecek.

    IBM aynı zamanda önümüzdeki beş yıl içerisinde ulaşımı kısaltmak için bilgiden yararlanmayı amaçlıyor. Bilgisayar programları algoritma ve gerçek zaman trafik bilgilerini kullanarak hangi yolların açık olduğunu ve trafikte sıkışıp kalmaktan nasıl kaçınılabileceğini tahmin edecek.

    2015 yılında piller şimdikinden 10 kat daha uzun ömürlü olabilecek. Şu andaki lityum-iyon teknolojisi yerine, yeni modeller şarj olabilmek için sadece havayla etkileşimde bulunması gereken enerji yoğunluklu metallerden yapılacak.

    Bazı elektronik aletler tamamen pilsiz olabilecek ve enerji meydana getirmesi için sadece sallanması gereken kinetik kol saatleri gibi bir şey kullanacak.

    Son tahmin ise bilgisayarlardan ve bilgi işlem merkezlerinin çıkardığı ısıyı değerlendirmek konusunda. Bilgi işlem merkezlerinde kullanılan enerjinin yarıya yakını bilgisayarları soğutmak amacıyla kullanılıyor. IBM’in bilim adamları evlerin ve büroların ısıtılmasında bu ısıdan yararlanılabileceğini söylüyorlar.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow