II. Dünya Savaşı'nda havada neler oldu?

L. Douglas Keeny "Silah Kameralarıyla İkinci Dünya Savaşı" adlı kitabında dünyayı derinden etkileyen bu savaşın hava harbi kısmına odaklandı. Hava savaşlarının en çarpıcı arşiv fotoğraflarını toplayıp bunları bilgilerle derleyen Keeny, İkinci Dünya Savaşı'nın az bilinen bu yönünü ortaya çıkardı.
Çeşitli başlıklar altında toplanan kitap 1999 yılında basıldı. LLC Publishing tarafından basılan kitap savaşın diğer kahramanlarını yani fotoğrafçıları onurlandırmaya adanmış.
Onca tehlikesine rağmen savaşta görevlerini yapmaya çalışan ve insanları fotoğraflarla gidişat hakkında bilgilendiren fotomuhabirler silah kullanmadan bir savaşın içinde var olma mücadelesi yaptılar.
D-Day'de askerlerle birlikte çıkarmaya katıldılar... Nazi Almanyası'nı bombalayan uçakların içinde onlar yoktu belki ama fotoğraf makineleri vardı... Savaşın tarafı olmadan fotoğraf çektiler haber topladılar...
Bu kitapta ise GASP denilen Silah Hizalama ve Nişangah Fotoğrafçılığı yöntemiyle çekilen, diğer türlü çekilmesi yürek isteyen fotoğraflara yer verildi. Küçük uçaklara eklenen otomatik fotoğraf makinelerinin kullanıldığı bu yöntemde elde edilen fotoğraflar yazar L. Douglas Keeny tarafından Avrupa ve Nazi Almanyası'nda basılan kitaplardan derlendi.
Bölüm bölüm yayınlayacağımız fotoğrafların ilk kısmının adı "The Bombers". Fotoğrafların ağırlığını ise B-17'ler oluşturuyor. Birkaç fotoğrafta ise B-24, B-26, BF-129, Me-110, A-26 ve A-20 uçakları da görülüyor.
II. DÜNYA SAVAŞI'NDA BOMBARDIMAN UÇAKLARI
Uçan kaleler B-17'ler
Amerika için İkinci Dünya Savaşı'nda Boeing firması tarafından geliştirilen B-17'lerin temel görevi Alman endüstriyel ve sivil hedeflerine karşı stratejik gündüz nokta bombardımanıydı.
Normandiya Çıkarması öncesinde yapılan Operation Pointblank'de İngiltere'ye üslenmiş ABD 8. Hava Filosu ve İtalya üslü 15. Hava Filosu, RAF Bomber Command'ın gece alan bombardımanına tamamlayıcı unsur olarak görev yaptı.
Ayrıca B-17'ler daha düşük seviyede de olsa Pasifik savaşlarında kullanıldı. B-17'ler her köşesinde ve üst ve alt taretlerinde bulunan 50 kalibrelik makinalı tüfekler nedeniyle Flying Fortress (Uçan Kale) olarak adlandırıldı.
USAAC, savaş öncesindeki tasarımına uygun olarak B-17'yi stratejik bir silah olarak kullandı: Yüksekten uçan, uzun menzilli ve yüksek bombardıman kapasiteli, ancak kolay düşmeyen bir uçak. Ağır savaş hasarına rağmen üssüne dönebilmesi ve yaptığı gövde inişleri B-17'yi bir ikona çevirdi.
B-24 Liberator'a göre daha düşük menzili ve bomba taşıma kapasitesine rağmen, anketler pilotların B-17'den daha memnun olduğunu göstermiştir. B-17, II. Dünya Savaşı sırasında diğer tüm ABD uçaklarından daha fazla bomba taşımıştır. Örneğin Almanya'ya atılan 1.5 milyon ton bombanın 500 bin tonu B-17'ler ile atılmıştır.
BU HABER CNNTURK.COM'A AİTTİR... İZİNSİZ KESİNLİKLE KULLANILAMAZ...
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Radyoyu Kim İcat Etti? Radyo Nasıl ve Ne Zaman İcat Edilidi?
Uçağı Kim İcat Etti? İlk Uçak Ne Zaman, Nasıl Bulundu? Uçağın Mucitleri Kimdir?
Televizyonu Kim İcat Etti? Geçmişten Günümüze Televizyonun Yolculuğu
Telefonu Kim İcat Etti? 1876’da Başlayan Bir Hikaye!
iPhone'u olanlar dikkat! Apple'dan uyarı geldi: Cihazlar tehdit altında