"Gül yargılansın" diyen Kaçmaz'ın ihracı istendi
Adalet Bakanlığı, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın meslekten ihracını istedi. İhraç talebinin gerekçesi Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun hazırladığı rapor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, talebin, Kaçmaz'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkındaki kararıyla ilgisinin olmadığını söyledi.
Raporda, Osman Kaçmaz hakkında 1 kez "meslekten ihraç", 2 kez "yer değiştirme", 4 kez de "adli soruşturma" isteminde bulunuldu.
Raporda, Osman Kaçmaz aleyhindeki delillerin büyük bölümünü telefon kayıtları oluşturuyor.
Osman Kaçmaz ise, raporun iptali için idari dava açmaya hazırlanıyor.
"Mesleğim gereği fazla açıklama yapamıyorum" diyen Kaçmaz, "Bana yapılmış bir tebligat yok ama duyumlarım ihraç isteminin doğru olduğu yönünde" diye konuştu.
Kaçmaz'ın avukatı Baykal Doğan, raporun Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nce Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) sunulduğunu belirtti.
"Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Bakanlığı'nda geçen hafta yapılan incelemenin ardından, Adalet Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan raporun sunulmasının manidar olduğunu" ifade eden Doğan, müvekkili Kaçmaz ile ilgili olarak, usul ve yasaya aykırı telefon dinlemelerinin suça dayanak yapıldığını kaydetti.
Şimdi ne olacak?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaçmaz ile ilgili mütalaa hazırlayarak, 5 gün içerisinde Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na başvuracak.
Kovuşturma sonucunda Kaçmaz'ın yargılanmasını karar verilirse Kaçmaz birinci sınıf hakim olduğu için yargılama Yargıtay'ın ilgili ceza dairesinde yapılacak.
Hakim Osman Kaçmaz hakkındaki disiplin soruşturması kapsamında istenen "meslekten ihraç" ve "yer değiştirme" cezalarını ise HSYK karara bağlayacak.
HSYK'nın vereceği karara Hakim Kaçmaz'ın itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, HSYK'nın yedek üyelerinin de katılımıyla İtirazları İnceleme Kurulu görüşecek.
"Süreç bağımsız yargıda işleyecek"
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, bunun 2008'de başlatılan bir soruşturma olduğunu belirtti, sürecin bağımsız yargıda işleyeceğini söyledi.
Bakan Ergin, "Teftiş Kurulu ve Ceza İşleri Genel Müdürlüğümüz kendi işlemlerini bitirip ilgili başsavcılığa göndermiş. Bundan sonra süreç bağımsız yargıda işleyecek. Hep beraber takip edeceğiz" dedi.
Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, Kaçmaz hakkındaki soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine temmuz ayında başlatmıştı. Soruşturma Osman Kaçmaz'ın aldığı kararlar üzerinden yürütülüyordu.
"Gül yargılansın" diyen hakim
Osman Kaçmaz, Kayıp Trilyon davasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verilen, takipsizlik kararını kaldırarak, "yargılansın" demişti.
Son olarak da YARSAV Başkanı Ömer Emin Ağaoğlu'nun açtığı dava üzerine verilen takipsizlik kararını da kaldırmış ve dinlemelerin yapıldığı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda bir hakim ve üç bilirkişiye inceleme yaptırmıştı.
Kılıçdaroğlu: "Olayın peşini bırakmayacağız"
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise Osman Kaçmaz ile ilgili işlem konusunda, "Türkiye adım adım örtülü faşizme doğru gidiyor" dedi.
Mecliste gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, kararı duyduğunda, önce kulaklarına inanamadığını belirterek, Adalet Bakanlığı'nın bir yargıç hakkında böylesine karar almasının, "21. yüzyıl Türkiyesine yakışmadığını" söyledi.
"Türkiye adım adım örtülü faşizme doğru gidiyor" diyen Kılıçdaroğlu, "Siz bir yargıcın kararını beğenmediniz, kendi vicdanıyla aldığı kararların arkasında durdu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) neler oluyor, genel şikayetleri değerlendirdi diye onu görevden alma girişiminde bulunuyorsanız, bu doğru bir uygulama değildir. Kuvvetler ayrılığı ilkesine terstir. Yargıcı, ancak yargıçlar görevden alabilir. Elbette Adalet Bakanlığı elinde gerçekten deliller varsa, bu yargıç açısından yük kızartıcı suç işlenmişse, onun gereği yapılabilir. Ama ortada siyasi iktidarın hoşuna gitmeyen kararlar alındı diye yargıca baskı kurmak, yargıcın düşüncelerini baskılamak, onun sağlıklı karar almasını engellemek doğru bir uygulama değildir" dedi.
Kılıçdaroğlu, "Bakın Ergenekon uygulamasında bir yargıç davadan çekildi ve 'üzerimde kurumsal baskı olduğu için davadan çekiliyorum' dedi. Bu yargıç çıkıp şunu da anlatabilmeli, bu kurumsal baskıyı kimler kuruyor? AKP Hükümeti kuruyorsa, bu Ergenekon davasını doğrudan yönlendirdiğinin bir başka kanıtıdır. Sincan yargıcına yapılan da bunun bir benzeridir. Bu paniğin arkasında yatan nedir? AKP neden bu paniğe kapıldı, birden bire yargıçların üzerine bu kadar acımasızca gidebiliyor. Bunun sorgulanması lazım. Biz bu olayın peşini bırakmayacağız" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Heyelana uykuda yakalandı! "Odanın içine topraklar girmişti"
AVM'de köpek kavgası: Güvenlik görevlisinden 'enteresan' müdahale! | Son Haberler
DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ MESAJLARI! Resimli, anlamlı Dünya Çocuk Hakları Günü sözleri, mesajı 2024
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
Kan donduran olay! Annesini yaraladı, eniştesinin boğazını kesti