hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ve Gül Zere'yi affetti...

    Ve Gül Zereyi affetti...
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 14 yıl önce yasadışı örgüte üye olmak suçundan tutuklanan, ancak kanser hastalığı nedeniyle Adana Balcalı Hastanesi'nin mahkum koğuşunda tedavi gören Güler Zere'yi affetti. Zere, bu kararın ardından cezaevinden tahliye oldu. Zere'nin avukatı CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada müvekkilinin, "Bu karar 3 ay önce verilmiş olsaydı sağlığım içindi, ama bugün dışarıda ölmem için" dediğini aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Gül, Zere ile birlikte 3 mahkumu daha affetti.

    Köşk'ten yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Güler Zere'nin ise kanser olduğunun, Nurettin Ateş'in felçli olduğunun, Şirin Aydın'ın vücudunun sol tarafını kullanamadığı ve ihtiyaçlarını tek başına karşılayamadığının, Fehmi Akar'ın istemsiz hareketler yaptığının ve desteksiz ayakta duramadığının hastaneler ve 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu tarafından tespit edilmesini ve bu kurumlarca düzenlenen raporlarda belirtilen ayrıntılı tıbbi bulguları dikkate alarak "sürekli hastalık" sebebiyle kalan cezaları kaldırdı.



    Serbest kaldı

    Elbistan E Tipi Cezaevinde yatan ve hastalığı nedeniyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinin mahkum koğuşunda tedavi gören Güler Zere, işlemlerinin tamamlanmasının ardından hastaneden çıkarılarak, Adana'daki özel bir hastaneye götürüldü.

    Cezasının sürekli hastalık nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kaldırılması üzerine avukatı Taylan Tanay ve yakınları Zere'nin bulunduğu Balcalı Hastanesine akşam saatlerinde gelerek, adli ve idari işlemleri takip etti. Yaklaşık 3,5 saat süren bekleyişin ardından işlemlerinin tamamlandığı belirtilen Zere, Adana Tabip Odası üyesi bir grup doktor tarafından muayene edildi.

    Doktorlar tarafından yoğun enfeksiyon riski bulunduğu belirtilen Zere, daha sonra hastanenin morg kapısından bir tekerlekli sandalyeyle dışarı çıkarıldı.

    Yanında babası Haydar ve annesi Güllü Zere de bulunan Güler Zere'ye kapıda bekleyen bir grup tarafından çiçek verildi.

    Zere, alkışlar ve atılan çeşitli sloganlar eşliğinde, kendisini bekleyen ambulansa bindirilerek, hastaneden ayrıldı.

    Zere'nin Özel Ortadoğu Hastanesi'ne götürüldüğü, oradan da İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesine götürüleceği bildirildi. Bu arda enfeksiyon riski nedeniyle Zere'nin yanında bulunan hekimler ve avukatlar, basın mensuplarından Zere'yi takip etmemelerini istedi.

    Zere'nin CNN TÜRK'e konuşan avukatı Taylan Tanay, "Hem sevinçli hem üzüntülüyüz. Keşke bu karar daha önce verilmiş olsaydı sağlık durumu ve tedavisi açısından. 22 Haziran'da böyle bir rapor verilmişti, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi ve Adli Tıp Kurumu tarafından. Keşke o tarihte bırakılsaydı, bürokrasi işletilmeseydi. Tıbbi raporlar epeyce geç kaldığımızı gösteriyor. Güler Zere ile bugün görüştüm; 'bu karar 3 ay önce verilmiş olsaydı sağlığım içindi, ama bugün dışarıda ölmem için' dedi" açıklamasını yaptı.

    Zere'nin CNN TÜRK'e konuşan babası  Haydar Zere
    ise, "Karar keşke daha önce verilmiş olsaydı. Kızım da son görüştüğümde sevinçliydi; 'en azından dışarıda ailemi görürüm, evimde kalırım' diyordu" dedi.

    Gül'ün son açıklaması

    Gül, bugün Elazığ'da yaptığı açıklamada, "Tabii ki ben de vicdani kanaatimi raporlar yönünde kullanacağım" demişti.

    İnsanların, cumhurbaşkanının istediği kişiyi affedebileceğini düşündüğünü, herhangi bir kişi hasta ya da yaşlıysa cumhurbaşkanının bunları seçip affedebileceğini sandığını ifade eden Gül, böyle bir anayasal yetkisi olmadığını vurgulamıştı.

    Gül, "Eğer herhangi bir kişi cezaevinde duramayacak derecede sağlık koşullarını taşıyorsa, o zaman savcılara müracaat ediyor, savcılar bunları doktorlara gönderiyorlar. Doktorlar ve devletin bununla ilgili adli kurumu inceliyor, böyle bir durum varsa bunu Adalet Bakanlığı'na yazıp onlar da Cumhurbaşkanı'na gönderiyorlar. Ben de o zaman bakıyorum, inceliyorum. Gerçekten vicdanım da o noktada olursa, o zaman değerlendiriyorum" demişti.

    Gül, "Bana verilen bilgiye göre, gerçekten ciddi bir hastalık ve hapishanede durmaya artık müsait olmayan bir sağlık durumu olduğu şeklinde rapor edilmiş. Dolayısıyla bu noktada tabii ki ben de vicdani kanaatimi raporlar yönünde kullanacağım. Bununla beraber, birkaç başka aynı durumda olanlar da var. Değerlendireceğiz. Tabii örgüt meselesinden gelince çok büyük kamuoyu oluşturulabiliyor ama örgütsüz adi suçlardan hapse düşüp aynı şekilde sağlık sorunu olanlar da oluyor. Bunlar geliyor, inceleniyor. Buna göre kanunların verdiği yetki çerçevesinde karar veriyoruz" ifadesini kullanmıştı.

    Güler Zere'nin durumu

    14 yıl önce yasadışı örgüte üye olmak suçundan tutuklanan ve cezaevine konulan Güler Zere, damak kanseri olduğu ve kanserin tüm vücuduna yayıldığı belirlenerek, Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nin mahkum koğuşunda tedavi altına alınmış ve birkaç kez ameliyat edilmişti.

    Zere'nin yeni tamamlanan Adli Tıp raporunda hastalığın süreğen olduğu ve iyileşme şansının olmadığı belirtiliyordu. Rapor Cumhurbaşkanı'nın önüne geldi ve Gül yetkisini kullanarak Zere'nin cezasını kaldırdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow