Telekomünikasyon'da "telekulak" incelemesi

Sincan 1.Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı karar doğrultusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda inceleme yaptı. İncelemeyle ilgili açıklama yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, Başkanlık'ta yapılan işlemlerin tümünün gizli olduğunu söyledi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Bakanlığı'na (TİB) saat 14.20 sıralarında gelen, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin ve beraberindeki 3 bilirkişi inceleme başlattı.
İncelemenin 'telekulak' iddialarıyla ilgili YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun başvurusu üzerine Sincan 1.Ağır Ceza Mahkemesi'nce alınan karar doğrultusunda yapıldığı öğrenildi.
Hakim Keskin ve 3 bilirkişinin iletişim başkanlığındaki inceleme yaklaşık 4.5 saat sürdü.
İncelemenin tamamlanmasının ardından Keskin ve bilirkişi heyeti, binanın arka kapısından ayrıldı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, Başkanlık'ta yapılan işlemlerin tümünün, kesinlikle gizli olduğunu, gizlilik kararını hiçbir kurum, merci ve mahkemenin kaldıramayacağını belirterek, "Biz yapılan işlemlerin hukuka uygun olmayacağı kanaatinde olduğumuzu belirttik" dedi.
Şimşek, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce alınan karar doğrultusunda Başkanlıkta yapılan incelemenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Fethi Şimşek, bir iki yıldır, kamuoyunun merak ettiği TİB'e ilişkin konularla ilgili verilen hakim kararıyla Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi ve bilirkişiler tarafından tespit işlemi yapıldığını söyledi.
TİB'in 2005 yılında çıkan bir kanunla kurulduğunu hatırlatan Şimşek, istihbari ve adli dinleme ve tespit işlemlerinin hakim kararıyla TİB üzerinden yapıldığını belirtti.
Başkanlığın 2006'dan beri faaliyette olduğunu dile getiren Şimşek, "Kamuoyumuz gerçekten inanıyor, burada ne işlem yapılıyorsa hakim kararıyla yapılıyor. Kurumumuza gelen hakim arkadaşımız ile bilirkişiler de burada gereken tespitlerini yaptılar. Gerekli incelemelerini yapıp mahkemesine bu sonucu bildirecekler. Burada yapılan işlemlerin tümü, hem iletişimin tespiti hem de dinlenmesi konuları, kesinlikle gizlidir. Tüm bu işlerle ilgili görevlilerin kanunlarında yazan Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu, Jandarma Kanunu ve MİT Kanunu'nda, ayrıca Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 135. maddesindeki hükümler gereğince yapılan tüm işlemler gizlidir" dedi.
Şimşek, "Bu gizlilik, eğer bir hakim tespit istemiş, dinleme talep etmişse bu işlemler kesinlikle yasalarda yazılı hükümler, nedeniyle gizlidir. Bu gizlilik kararını hiçbir kurum, merci, mahkeme kaldırmaz. Biz burada yapılacak işlemlerin Türk Ceza Kanunu'nun 285/1 ve 258. maddeleri gereğince hukuka uygun olmayacağı kanaatinde olduğumuzu belirttik. Hakim Bey de yetki, görev ve kendisine gönderilen hakim talimatı çerçevesinde gereğini yaptı ve gerekli tespitlerini yapıp bilirkişilerle birlikte ayrıldılar" diye konuştu.
Şimşek, bir gazetecinin "Usulsüz dinlemeye ilişkin iddialara yönelik bir tespit var mı" sorusunu, "Burada ne yapılıyorsa, İletişim Başkanlığında ne işlem yapılıyorsa kesinlikle Cumhuriyet savcısı ve hakim kararı doğrultusunda yapılıyor. Onun dışında hiçbir işlemin yapılması, hiçbir şekilde mümkün değildir" diye yanıtladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Fenomen arkadaşını bıçaklayarak öldürmüştü! Emniyette ve savcılıkta sustu hakimlikte konuştu
Zeytinburnu'nda eşini silahla vurdu, intihar etti
AFAD DEPREM HARİTASI YENİ: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
EMLAK KONUT KAMPANYASI SON BAŞVURU TARİHİ: Emlak Konut Kampanyası hangi projelerde geçerli?
Kırklareli'nde korkunç olay! Süs havuzunda elektrik akımına kapılan 4 kişi hastaneye kaldırıldı