İlaç krizi kapıda!
Türk Eczacıları Birliği, ilaç sanayinin, eczanelerde oluşacak stok zararının telafisi için belirlenen yöntemi uygulamaktan vazgeçmesi üzerine, 2 Kasımdan itibaren fiyatı düşecek tüm ilaçların depolara iade edilmesi kararı alındığını açıkladı.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Vadeli Program gereği sağlık alanında alınan tasarruf tedbirleri kapsamında, 18 Eylülde yapılan düzenleme ile 700 kalem ilaca uygulanan kamu kurum iskontosunun yüzde 11'den yüzde 24'e çıkarıldığını hatırlattı. Fiyat düşüşleri nedeniyle eczanelerde stok zararı oluşmaması için 45 günlük bir geçiş süreci tanınması, firmalar tarafından eczanelere satış koşullarında, yeni iskonto oranlarının derhal uygulanmaya başlanması gerektiğini kaydeden Özel, ancak ilaç sanayinin ilaçların yüksek fiyatla eczanelere satışına devam ettiğini söyledi.
Konuyla ilgili defalarca ilgili bakanlıklar ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nezdinde girişimde bulunduklarını, ilaç sanayi ile de bir dizi görüşme yaptıklarını ve çözüm önerileri sunduklarını anlatan Özel, şunları söyledi:
"21 Ekim'de, 'yaşanan sorunun aşıldığı' duyurulmuştu. Ancak ilaç sanayi, eczanelerde oluşacak stok zararının telafisi için belirlenen yöntemi uygulamaktan vazgeçti. Bu gelişme üzerine, ilaç fiyat düşüşlerinin tüm bedelinin eczaneler tarafından karşılamasını istemeyen Türk Eczacıları Birliği ve bölge eczacı odaları, eczanelerin stoklarında bulunan ve 2 Kasım Pazartesi günü fiyatı düşecek olan tüm ilaçları depolara iade etme kararı aldı. Bu ürünler, hafta sonu eczanelerde listelenerek depolara iade edilecek. Ürünlerin ecza depolarına iadesi için oluşturulan sistemin kullanıma açılmasının üzerinden sadece 6 saat geçmiş olmasına rağmen 15 bine yakın eczane iade edeceği ürün listesini Türk Eczacıları Birliğine bildirdi."
Geçen 1 ay boyunca "ilaç fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan eczacıların stok zararlarının karşılanması gerektiğinin" her kesimde dile getirildiğini belirten Özel, "Ancak uygulama aşamasında ilaç sanayi bizimle birlikte davranmadı ve bir yöntem üzerinde uzlaşamadı.
2 Kasım Pazartesi gününden itibaren bu 700 kalem ürün eczanelerde bulunmayacak.
Bu krizden eczacılar değil, eczacının stok zararını telafi etmeyen ilaç sanayi ile defalarca çağrıda bulunmamıza rağmen konuya şu ana kadar müdahil olup çözüm üretmeyen ilgili bakanlıklar ve SGK sorumludur" görüşünü savundu.
Bazı tedbirler alınırken "ben yaptım oldu" denilmesinin doğru olmadığına işaret eden Özel, "Filler tepişirken alttaki karıncalar eziliyor. Burada karıncılar, hastalarla eczacılar oluyor. Hastalarımızı ve eczacılarımızı çok seviyoruz ve fillere sesleniyoruz: Siz de aynı duyarlılığa sahip olun" şeklinde konuştu.
Türk Eczacıları Birliğinin ilaç fiyatlarının düşmesine karşı olmadığını, ama eczacıların zararının karşılanmamasından rahatsız olduklarını ifade eden Özel, temel yaklaşımlarının üyelerini mağduriyetten korumak ve hastaları ilaçsız bırakmamak olduğunu söyledi.
Kritik bir haftasonu geçireceklerini, uygulamanın ertelenmesi ya da yetkililerin soruna çok acil çözüm üretmesi gerektiğini ifade eden Özel, "Aksi takdirde, her tasarrufun bedelini sadece eczacıya ödetenlere, bu sefer bunun yapılamayacağı açık bir şekilde gösterilecek" ifadesini kullandı.
Fiyatı düşen 700 kalem ilaç
Özel'in verdiği bilgiye göre, serbest eczanelerden halka yoğun olarak satılan 3 bin 500 kalem ilaç bulunuyor. Yapılan düzenlemeyle bu ilaçlardan 700'ünün fiyatlarında düşüş meydana geldi. Fiyatı düşen ilaçlar arasında çok sayıda antibiyotik, yüksek tansiyon, kanser ve şeker hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlarla hastaların röntgen çekilirken kullandığı ürünler bulunuyor. Özel, 4 Aralık'ta bin 600 kalem ilacın daha fiyatının düşeceğine dikkati çekerek, "Bugün bu sorunu çözemezsek, Aralık başında daha büyük bir kriz söz konusu olabilir" dedi.