Islak imzayı taklit için makine bile var!
"Islak imza" Türkiye'nin gündemine damgasını vuran irticayla mücadele eylem planıyla tartışmasının odağında. Belge orijinal mi değil mi, hazırlayan Albay Çiçek mi değil mi? Tüm bu soruları aydınlığa kavuşturan üzerinde "ıslak imza" olan orijinal metin oldu. Ancak Albay Çiçek'in avukatının "ıslak imza da taklit edilebilir" savunması soru işaretlerine yol açtı. Peki, bu gerçekten mümkün mü? Bir görüşe göre mümkün, hatta makinesi bile var.
İnternette bir sitede satılan bir makinenin her türlü imzayı taklit ettiği öne sürülüyor.
5 ay önce Taraf gazetesinin ortaya çıkardığı İrticayla Mücadele Eylem Planı, Türkiye gündemini hala meşgul ediyor. Bu kez tartışmanın odağında "ıslak imza" var. Zira, ıslak imzalı orijinal metnin Adli Tıbba ulaşmasıyla belgenin Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı neredeyse kesinleşti.
Ama Albay Çiçek'in avukatı, "Islak imza da taklit edilebilir" dedi ve tartışma alevlendi. DETAY
Peki, ıslak imzanın taklidi mümkün mü?
"Otomatik imza sistemi" denilen bir makinenin üreticilerine göre, bu sorunun cevabı evet. İnternetten satılan makineye taklit edilmek istenen imza yükleniyor; ardından makineye istenilen renkte mürekkep ve kağıt konulup çalıştırılıyor. Yüklenen örnek imza makinenin kalemiyle kağıda işleniyor.
Peki, makineden çıkan örnek imzayı orijinalinden ayırt etmek mümkün mü? Grafologların inceleme yaparken dikkate aldığı birçok nokta var. Mürekkebin taze olup olmadığı, kağıdın yaşı, imza atılırken kağıda uygulanan baskı gibi.
CNN TÜRK'e konuşan bir uzmana göre, tüm bu faktörler ışığında, makineyle taklit edilen imzanın incelemeyle anlaşılması mümkün olabilir.
Belge ve tartışmalar
İrticayla Mücadele Planı, Taraf gazetesinin 12 Haziran 2009 tarihli sayısıyla gündeme gelmişti. Belgede, AK Parti ve Fethullah Gülen cemaatini yıpratmak için yapılması gerekenler sıralanıyordu.
'AKP ve Gülen'i Bitirme Planı' başlıklı haberde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, bir şüphelinin ofisinde yapılan aramada ele geçirildiği iddia edilen bir belgeye istinaden, Genelkurmay Harekat Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi 3. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü'nde 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' adı altında bir çalışma yapıldığı belirtiliyordu.
Çalışmayı içeren belgenin altında 3. Bilgi Destek Şube Müdürü Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in paraf ve imzasının bulunduğu iddia edilmiş ve belgeye ait fotokopiler yer almıştı.
Taraf gazetesinde yayımlanan haber üzerine Genelkurmay Başkanlığı'nca soruşturma emri verilmiş ve aynı gün Askeri Savcılık tarafından olayla ilgili soruşturma başlatılmıştı.
Albay Dursun Çiçek "örgüt üyeliği" suçlaması ile tutuklanmış ve Hasdal Askeri Cezaevi'ne konulmuştu. Kurmay Albay Dursun Çiçek tutuklanmasının ardından 24 saat geçmeden avukatlarının tutukluluğa yaptığı itiraz üzerine tahliye edilmişti.
Belgenin sahte olduğunun anlaşılması üzerine, askeri savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti.
Genelkurmay Başkanlığı, doğruluğu ortaya konulamayan belgeyi üretenler, sızdıranlar ve yayımlayanlar hakkında gerekli soruşturmanın yapılması amacıyla dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi kararlaştırmış ve "Sahte belge üretenler yargılansın" demişti.
Konu, bir subayın Ergenekon savcılarına gönderdiği "orijinal belge" ve beraberindeki ihbar mektubuyla tekrar gündemde. Belgeyi gönderen subay, "Tartışmaların başladığı dönemde Albay Dursun Çiçek'in odasındaki belgelerin imha edildiğini, kendisinin sadece bu belgeyi kurtarabildiğini" yazmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
EHLİYET YENİLEME SON TARİH: Eski tip ehliyet yenileme süresi ne zamana kadar uzatıldı?
KYK burs ve kredi ücreti aylık ne kadar, kaç TL? 2024-2025 KYK burs miktarı kaç lira?
SON DAKİKA! Bebek katilleri için hesap günü: Yenidoğan çetesi davası başlıyor!
POMEM 32. dönem alımları lisans ve ön lisans kadro dağılımı! 12 bin polis alımı başvuruları ne zaman?
SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AK Parti'ye Cumhur İttifakı uyarısı