hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Yaşayan Diller Enstitüsü"ne rektör tepkisi

    Yaşayan Diller Enstitüsüne rektör tepkisi
    expand

    Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması için YÖK'e yaptıkları başvurunun ardından "Yaşayan Diller Enstitüsü" adı altında onay verilmesine tepki gösterdi; "İfade Kürt vatandaşlarımızı da rencide edecektir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rektör Prof. Dr. Omay, YÖK'ün üniversite bünyesinde 'Yaşayan Diller Enstitüsü' kurulmasına onay vermesi konusunda yazılı açıklama yaptı; bu onayın kamuoyunda oluşan beklentiyi karşılamadığını söyledi.

    Omay, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne lisans düzeyinde öğrenci alınması için yaptıkları başvuruya onay verilmemesine de tepki gösterdi.

    Prof. Dr. Omay, "Sosyal bilimler üniversitesi olma yolunda bölgemiz ve ülkemizin gerçekliklerine yönelik yeni bilimsel yaklaşım geliştirmeyi amaç edinen Mardin Artuklu Üniversitesi olarak Kasım 2008 tarihinden beri hazırlıklarını yürüttüğümüz Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılmasıyla ilgili taleplerimiz YÖK tarafından karşılanmadı. Enstitü taleplerimiz de farklı bir isim ve içerikle onaydan geçti" dedi.

    Omay,  "Bu kararla şöyle bir manzara ortaya çıkmaktadır; Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü ya da Anabilim Dalı adı altında lisans programı açılmasına ilişkin talebimize olumlu karşılık verilmemiştir. Buna gerekçe olarak da öğretim üyelerinin bulunmaması gösterilmiştir. 'Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji Enstitüsü' talebimiz, 'Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü' adıyla değiştirilmiş, bu enstitüde Arapça, Farsça ve Süryanice'nin yanı sıra Kürtçe üzerinde de akademik çalışmalar yapılabileceği belirtilmiştir. Şu an üniversite bünyesinde bulunan ve yurt dışındaki üniversitelerden gelecek öğretim üyeleri ile Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt dili ve Edebiyatı alanında lisans ve lisans üstü eğitimini vermeye hazırdır" dedi.

    "Kürt vatandaşlar rencide olur"


    Türkiye'de 'Yaşayan Diller Enstitüsü' bünyesinde yer alması planlanan Arapça ve Farsça dillerinin halen üniversitelerde Doğu Dilleri kapsamında okutulduğunu dolayısıyla geriye sadece Kürtçe'nin kaldığını vurgulayan Prof. Dr. Omay, "Bir bilim olarak kuruluşu 1787 yılına kadar giden ve halen dünyadaki 30 kadar üniversitede enstitü, bölüm, merkez, kürsü gibi birimler bünyesinde ele alınmakta olan Kürdoloji'nin, ülkemizde de aynı isimle anılmamış olmasının bilimsellik açısından izahı zordur. Kürdoloji yerine 'yaşayan dil' ifadesinin kullanılması, diğer yandan ülkemizin ayrılmaz unsuru olan Kürt vatandaşlarımızı da rencide edecektir" dedi.

    Omay, "Ülkemizin ayrılmaz bir parçası olan Kürt vatandaşlarımızın dili ve edebiyatı alanında verilecek lisans eğitimi ile master ve doktora programlarının yer alacağı Kürdoloji Enstitülerinin açılmasının toplumsal barışa ve birliğimize büyük katkı sunacağına dair inancımızı korumaktayız. Kamuoyuna da yansıyan ve büyük destek gören Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü Ana Bilim Dalı ile Kürdoloji Enstitüsü'nü açma talebimiz bakidir" ifadesini kullandı.

    Hazırlıklar...

    Omay, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılması için yapılan hazırlıklarına da değindi. Rektör Omay, 'Kürdoloji' bölümünü kurmak için 12 Şubat 2009 tarihinde yurt içinden birçok uzmanın çağrıldığı bir istişare toplantısı yapıldığını, ilerleyen süreçte gerekli akademik altyapının oluşması için Kürt dili alanında uzman öğretim üyeleri üniversite bünyesine alındığını söyledi.

    Prof. Dr. Omay,  "Öğretim üyesi desteği konusunda Duhok ve Kerkük üniversiteleri ile anlaşmalar yapılmıştır. Lisans ders programıyla birlikte bölüm açma gerekçesi hazırlanmış ve 17 Haziran 2009 tarihinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması için YÖK'e başvuruda bulunulmuştur. Bu başvuru Temmuz ayı ortalarında kapsamı bölümden daha dar olan ancak lisans eğitimine imkan sağlayan 'Ana Bilim Dalı' şeklinde YÖK Eğitim Komisyonu'ndan geçmiştir. Sonrasında ise YÖK'ten, Ana Bilim Dalı yanında bir de Kürdoloji Enstitüsü için izin verileceği belirtilmiş, bunun üzerine adı geçen enstitünün gerekçesi hazırlanmış ve 'Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji Enstitüsü'nün de açılması için YÖK'e başvurulmuştur" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow