Askere sivil yargı yolu

Askeri mahkemelerin görev ve yetkileriyle iligili yıllardır tartışılan düzenlemeler yapıldı. Askere sivil yargı yolu gözüktü. Meclis'in Türk Ceza Kanunu'nda yaptığı değişikliklere göre, savaş ve sıkıyönetim dışında siviller sivil mahkemelerde yargılanacak. Darbe iddialarına adı karışan askerlere ise tartışmasız sivil yargı yolu gözükecek.
AKP'li milletvekillerinin önergeleriyle şekillenen değişikliklerin ilkine göre, savaş ve sıkıyönetim dışında siviller, sivil mahkemelerde yargılanacak.
ikinci değişiklik ise, darbe iddialarına adı karışan askerlerle ilgili. Düzenlemeye göre bu askerler de sivil mehkemelerde yargılanacak.
Değişikliklerin gerekçesi, Avrupa Birliği normlarına uygunluk.
Düzenlemelerde ilk olarak, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "Mahkemelerin görevleri kanunla belirlenir" düzenlemesini içeren "Görev" başlıklı 3. maddesine şu fıkra eklendi:
"Barış zamanında asker olmayan kişilerin askeri mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle işlemesi durumunda, asker olmayan kişilere ilişkin soruşturmalar Cumhuriyet savcıları, kovuşturmalar ise adli yargı mahkemeleri tarafından yapılır."
İkinci önergeyle ise devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suçlardaki yargılama usullerini düzenleyen CMK'nın 250. maddesine değişiklik getirildi.
Bu durumda asker kişilerin savaş ve sıkıyönetim halleri dışında, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin görev alanlarına giren suçları işlemeleri durumunda yargılamaları burada yapılacak.
Bugünkü uygulamada ise asker kişilerin görevleriyle ilgili olarak ve askeri mahallerde işledikleri suçlarda yargılama yetkisi askeri mahkemelerde bulunuyor.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesinde yapılan değişiklik, halen devam eden soruşturma ve davalarda da uygulanacak.
Albay Çiçek'i etkileyecek mi?
Düzenlemenin "irtica eylem planı belgesi"ni hazırladığı öne sürülen Albay Dursun Çiçek'in durumunu etkileyip etkileyemeyeceği de belli değil.
Çiçek veya benzer durumdaki subaylar darbe suçlamasıyla soruşturulursa, sivil mahkemeye sevk edilecek. Ancak bir subay sadece "gizli olması gereken belgeyi karargah dışına çıkarmak" gibi askeri bir suçla suçlanırsa, askeri mahkemede yargılanacak.
Askeri yargı kaynakları, değişikliklerin anayasaya aykırı olduğunu, askeri mahkemelerin kuruluşu ve yargılama usulü kanununun 12. maddesi'yle de çeliştiğini savunuyor.
Düzenlemenin Ergenekon soruşturmasını kapsayıp kapsamayacağı ise tartışılıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Karaköy’de ayakkabı deposunda korkutan yangın
Fenomen arkadaşını bıçaklayarak öldürmüştü! Emniyette ve savcılıkta sustu hakimlikte konuştu
Zeytinburnu'nda eşini silahla vurdu, intihar etti
AFAD DEPREM HARİTASI YENİ: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
EMLAK KONUT KAMPANYASI SON BAŞVURU TARİHİ: Emlak Konut Kampanyası hangi projelerde geçerli?