hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 milyon ÖSS adayı ter döktü

    1 milyon ÖSS adayı ter döktü
    expand

    195 dakikalık ÖSS maratonu bitti. Yaklaşık 1 milyon 300 bin aday üniversiteye girebilmek için birbirleriyle yarıştı. 151 merkezde yapılan sınavda adaylar kadar aileler de heyecanlıydı.. Bu yıl son kez tek aşamalı yapılan öss sonuçları temmuz ayında açıklanacak.

    ÖSS SORU VE CEVAPLARI İÇİN CNNTurk.com'da...

    ÖSS test soru ve cevapları, bugün saat 15.00'den itibaren http://oss2009-sorular.osym.gov.tr adresli internet sayfasından açıklandı.


    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ortaöğretim başarı puanını hesaplamak için gerekli diploma notlarının okullardan zamanında gelmesi halinde bir ay içinde ÖSS sonuçlarını açıklayacaklarını bildirdi.

    Yarımağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün saat 12.45'de sona eren ÖSS'de, "Geneli ilgilendirecek bir sorun yaşanmadığını" belirtti.

    Sınavda, "Her yıl olduğu gibi münferit bazı olayların meydana geldiğini" söyleyen Yarımağan, cep telefonuyla kopya teşebbüsünden yakalananlar bulunduğunu ifade etti. "Sınav esnasında cep telefonuyla kopya alırken, cep telefonuyla tuvalette kopya çekmeye çalışırken yakalananlar oldu" diyen Yarımağan, bu adayların sınavlarının iptal edileceğini belirtti.

    "Öksürüğü tutana özel oda açtık"


    Sınav sırasında birkaç adayın da rahatsızlandığını kaydeden Yarımağan, "Örneğin bir adayın öksürüğü tutmuş, adayı salon dışına çıkarmışlar ama öksürüğü devam etmiş. Bize görüş sordular, ona özel oda açtık diğer adaylara
    rahatsızlık vermeden sınava devam edebilsin diye. Ayrıca sınav sırasında bayılan, sarası tutan bazı adaylar da var. Bu adaylar da rahatsızlıkları geçtikten sonra, bina dışına da çıkmadıkları için, sınavlarına devam ettiler ama tabii ek süre
    verilmedi. Bize bu tür konular yansıdığında görevlilere, hepsine gerekli kolaylığı sağlamalarını söyledik. Bize şu ana kadar yansıyan olaylar böyle. Bunların dışında geneli ilgilendirecek bir olay yaşanmadı" dedi.

    Tüm merkezlerden sınav evrakının en geç yarın öğleye kadar Ankara'ya ulaşmış olacağını belirten Yarımağan, daha sonra sayım işlemlerinin yapılacağını ve değerlendirmenin çarşamba günü başlayacağını anlattı.

    Yarımağan, "Eğer diploma notlarını toplamakta okullar bizi bekletmezlerse, zamanında gönderirlerse bir aya kalmaz sonuçları açıklarız. Sonuçları açıklamak için sadece değerlendirmeyi yapmak yetmiyor. Ortaöğretim başarı puanlarının hesaplanması için okullardan diploma notlarının gelmesi gerekiyor" dedi.

    Yarımağan, kontenjanlarla ilgili kılavuzun basımının da bu ay sonunda yapılabileceğini söyledi.



    ÖSS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 4 bin 602 binada 70 bin 850 salonda yapıldı.

    Sınav, saat 09.30'da başladı ve tek oturumda 195 dakika sürdü.

    Sınavda 207 bin 857 kişi (bina sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı, gözetmen, hizmetli, nakil kuryesi, denetmen) görev yaptı.

    Sabah erken saatlerde sınava girilecek binalara gelmeye başlayan adaylar, kimlik kontrolleri yapılarak saat 09.00'dan itibaren salonlara alındı.

    Salonlara yerleştirme işlemlerinden sonra adaylara, sınavla ilgili kurallar hatırlatıldı ve soru kitapçıklarının dağıtılmasının ardından, saat 09.30'da sınav başladı. Soru kitapçıkları, kopyanın önlenmesi amacıyla farklı
    türlerde basıldı.

    Adayların, sınav başladıktan sonra ilk 90 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasaklandı.

    Kurallara uymadığı ve kopya çektiği tespit edilen adayların sınavları iptal edilecek.

    Sınavda, 30'ar soruluk toplam 8 test yer aldı. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi yapmaları, lisans programlarını tercih edecek adayların ise bu 4 teste ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmaları istendi.

    Yasaklar


    Sınava gelirken yanlarında cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi gibi araçlarla cep bilgisayarı, saat dışında fonksiyonu bulunan saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, esap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla silah ve benzeri teçhizat, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlar bulunan adaylar sınava giremedi.

    Cep telefonu yanında bulunan adaylar, telefonları kapalı bile olsa sınav binalarına alınmadı.

    Başları açık olmayan veya kılık kıyafetleri yürürlükteki mevzuata uygun bulunmayan adaylar da sınava katılamadı.

    Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlattı ve test sorularını cevaplamak için kullanılacak cevap kağıtları dağıttı.

    Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtıldı ve sınav saat 09.30'da başladı. Soru kitapçıkları kopyanın önlenmesi amacıyla farklı türlerde basıldı.

    Adaylar, sınav başladıktan sonra ilk 90 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemedi.

    Sınavdaki kurallar


    Adayların sınav süresince konuşmaları, kopya çekmeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerinden kalem, silgi gibi malzemeler alıp vermeleri, sigara, pipo içmeleri, başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yeyip içmeleri de yasaklar arasındaydı.

    Bu yasaklara uymadığı tespit edilen adayların sınava devam etmelerine izin verilmedi ve sınavları iptal edildi.

    Testler


    Sınavda, 30'ar soruluk toplam 8 test yer aldı. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi yapmaları yeterli olacak. Lisans programlarını tercih edecek adayların ise bu 4 teste ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmaları gerekti.

    İlk 4 test Türkçe, Sosyal Bilimler-1 (Sos-1), Matematik-1 (Mat-1) ve Fen Bilimleri-1 (Fen-1) şeklinde ayrıldı. Bu testleri yanıtlayan adaylar, alan dersleriyle ilgili testlere geçecek. Alan testleri de Edebiyat - Sosyal bilimler (Ed-Sos), Sosyal Bilimler-2 (Sos-2), Matematik-2 (Mat-2) ve Fen Bilimleri-2'den (Fen-2) oluştu.

    Sonuçlar


    Sınav sonuçlarının temmuz ayının ortalarında açıklanması planlanıyor.

    Sınav sonuçları ÖSYM'nin internet adresinden duyurulacak.

    Sınav değerlendirilirken ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DİL, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ve ÖSS-EA-2 puanları hesaplanacak.

    Sınavda, ön lisans ve açık öğretim programlarını tercih edebilmek için 145, lisans programlarını tercih edebilmek için de 165 baraj puanı aşmak gerekiyor.

    Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksek okullarını (Sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için), açık öğretim ön lisans programlarını, açık öğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

    Bu puanlar, ayrıca mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarında ek puanla girilen yüksek öğretim programlarına (Mesleki eğitim fakültesi, teknik eğitim fakültesi, endüstriyel sanatlar eğitim fakültesi, ticaret ve turizm eğitimi fakültesi, ilahiyat fakültesi; eğitim fakültelerinin bilgisayar ve öğretim teknolojileri, okul öncesi, anaokulu, üstün zekalılar, zihinsel engelliler, görme özürlüler ve işitme engelliler öğretmenlikleri; sağlık yüksek okulu, turizm işletmeciliği ve otelcilik yüksek okulu, turizm ve otel işletmeciliği yüksek okulu, endüstriyel sanatlar yüksek
    okulu, sivil havacılık yüksek okulu, uygulamalı yabancı diller yüksek okulu, bankacılık ve sigortacılık yüksek okulu, uygulamalı bilimler yüksek okulu ve bu türdeki okullara) yerleşmek amacıyla kullanılacak.

    Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yüksek öğretim programları ile açık öğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.

    Dil puanı da sadece yabancı dil ağırlıklı puanla öğrenci alan tüm lisans ve ön lisans programları için geçerli olacak.

    Üniversitelerin dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar da ÖSS'ye katıldıktan sonra 21 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) katılacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow