hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk'e tepki: "TSK değil, PKK silah bırakmalı"

    Türke tepki: TSK değil, PKK silah bırakmalı
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni teşvik ve istihdampaketine ilişkin düzenlediği basın toplantısında "DTP lideri ile görüşecek misiniz?" sorusunu yanıtsız bıraktı. DTP lideri Ahmet Türk'ün terörle mücadelede "taraflar"a yaptığı "Eller tetikten çekilsin" çağrısına tepki gösteren Erdoğan, "Burada tek taraf vardır. Silah bırakması gereken tek taraf bölücü terör örgütü PKK'dır" dedi. DTP'nin yanıtı ise gecikmedi.

    Başbakan Erdoğan, "DTP tarafları silah bırakmaya çağırıyor. Askeriyle, polisiyle güvenlik güçleri silah bırakmaz. Bölücü terör örgütü silah bırakmak zorunda" diye konuştu.

    Ahmet Türk'ün bir siyasi parti lideri olarak parlamentoda böyle bir çağrı yapmasını hoş karşılamadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Bizim Kürt kökenli vatandaşlarımızla ilgili en ufak sorunumuz yok. Biz Kürt kökenli vatandaşlarımız konusundaki açılımımızı yaptık. Bu açılımda asla bir sorunumuz yok, onlar bizim aynen, Türkü'yle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Gürcüsü'yle, Abaza'sıyla, bu ülkenin alt kimliğini oluştururlar dedim. Ama 'bizi üst kimlikte birleşecek bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığında da kimsenin hayır dememesi gerekiyor' dedim, 'Burada bütünleşmemiz lazım' dedik. Yoksa benim için yaratılmışların hepsi aynıdır. İnsan olarak hepsi aynıdır. Ülkelerini seviyorlarsa onların silahı bırakması lazım" dedi.

    Başbakan, "Onun için onlar bizim o noktada kusura bakmasından sevemezler. Eğer seviyorlarsa o zaman silahı ellerinden onların bırakması lazım. Onların Kürt vatandaşlarımızın, Kürt kökenli kardeşlerimizin haklarıyla ilgili bizim verdiğimiz mücadeleye yönelik verdikleri herhangi bir mücadele yoktur. İşte bugün Güneydoğu, Doğu Anadolu bakın korkunç bir gelişimin içerisindedir. Eğitiminde, sağlığında, adaletinde, emniyetinde, yolunda, bütün enerjiyle ilgili oradaki gelişmişliğe baktığınız zaman, tarımda bunu görürsünüz. Artık ileri tarım uygulanıyor. İşte GAP, DAP bunu başlatıyoruz. Niye? Bundan dolayı. Süratle atılmış adım. İhmale uğramıştı, şimdi biz bu süreci hızlandırıyoruz" diye konuştu.

    DTP: "Randevu talebimiz sonsuza kadar baki değildir"


    Başbakan'ın tepkisine DTP'den yazılı açıklama ile yanıt geldi.

    DTP Grup Başkanvekilleri Selahattin Demirtaş ve Fatma Kurtulan'ın imzasını taşıyan yazılı açıklamada, "Şüphesiz ki Başbakan'dan randevu talebimiz de Başbakan'ın bu sorumsuz açıklamaları karşısında sonsuza kadar baki değildir" denildi.

    DTP açıklamasında, "Başbakan'ın anlayabileceği bir şekilde ifade etmek gerekirse, ordunun veya emniyetin silah bırakması gibi abes bir çağrı değil bizim yaptığımız, açıkça operasyonların durması çağrısıdır" ifadesi yer aldı.

    Başbakan'ın sözlerine ilişkin olarak "şaka gibi" ifadesinin kullanıldığı açıklamada ayrıca, "Anlaşılan odur ki Başbakan, PKK'nın çatışmasızlık kararına cevap verecek siyasi iradeye ve niyete sahip olmadığını açık açık söylemek yerine işi sulandırmayı tercih etmektedir" denildi.

    DTP ayrıca, Erdoğan'ın açıklamalarını ABD'de bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamalarının gölgesinde yapıldığını iddia etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow