hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TSK mayın temizliğinde NATO'yu önermiş

    TSK mayın temizliğinde NATOyu önermiş
    expand

    Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi konusunda İsrailli firmaların adı geçerken, Genelkurmay'ın NATO'yu önerdiği ortaya çıktı. Genelkurmay, mayınları neden TSK'nın temizlemediği tartışmalarına da açıklık getirdi.

    Genelkurmay Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Türkiye-Suriye sınırının mayınlardan temizlenmesi ile ilgili olarak, "Mayın temizliğinin, bedeli ödenmek kaydıyla hizmet alımı yöntemiyle yapılması ve bu kapsamda uluslararası deneyime sahip NATO İkmal ve Bakım Teşkilatı (NAMSA)'nın öncelikli olarak dikkate alınmasının uygun bir hareket tarzı olarak düşünüldüğünü" ve bu görüşlerin, zamanında ilgili mercilere gönderildiğini bildirdi.

    Tuğgeneral Gürak, Suriye sınırında mayın temizliği yapılması düşünülen alanın, yaklaşık olarak 510 kilometre uzunluğunda, ortalama 350 metre derinliğinde ve alan olarak 178 milyon 500 bin metrekare olduğunu ifade etti.

    Temizlik için gerekli teçhizat TSK'da yok

    Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sahip olduğu mayın temizleme yeteneğinin muharebe alanında askeri ihtiyaçlara cevap verecek şekilde temizleme veya geçit açmaya imkan verecek yeterlilikte olduğunu anlatan Tuğgeneral Gürak, "Bu büyüklükteki mayınlı bir alanın temizlenebilmesi için mevcut teçhizattan tamamen farklı. Halen TSK'da mevcudu bulunmayan, modern mayın temizleme teçhizatına ve özel eğitilmiş uzman personele ihtiyaç vardır" dedi.

    Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay'ın söz konusu teçhizatın tedarik sürecinin uzun zaman alacağı ve maliyetlerdeki olası artışlar nedeniyle ekonomik kayıpların olabileceği düşüncesinde olduğunu kaydetti.

    Tuğgeneral Gürak, "Bu nedenlerle mayın temizliğinin, bedeli ödenmek kaydıyla hizmet alımı yöntemiyle yapılması ve bu kapsamda uluslararası deneyime sahip NATO İkmal ve Bakım Teşkilatı'nın (NAMSA) öncelikli olarak dikkate alınması uygun bir hareket tarzı olarak düşünülmüş ve bu görüşler, zamanında ilgili mercilere gönderilmiştir" diye konuştu.


    ***MAYIN TEMİZLİĞİ*** Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenerek, toprakların tarıma açılmasını öngören kanun tasarısı, iki ülke kara sınırında bulunan anti personel-anti tank mayınları ile patlamamış mühimmatın temizlenmesini, imha edilmesini, böylece elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılmasını düzenliyor.

    CHP ve MHP tasarıyla mayınları temizleyecek şirkete, bu arazileri 44 yıl kullanma hakkı verilmesinin öngörüldüğünü belirterek tasarıya karşı çıkıyor.

    Hükümet, mayınları temizleme işini bir İsrail firmasına veya İsrail ortaklı firmalara ihale etmeyi tasarlıyor.


    Türkiye 7. sırada

    Yunanistan'ın Larissa şehrinde bulunan NATO'ya ait bir askeri üssün önümüzdeki dönemde bir Türk general tarafından yönetileceğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Tuğgeneral Gürak, NATO askeri kadroları ile ilgili olarak en son gerçekleşen Askeri Komite Genelkurmay Başkanları toplantısında sağlanan mutabakat sonucunda Türkiye'nin, NATO'daki general ve amiral kadrolarının dağıtımı açısından, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'dan sonra almış olduğu 10 yıldızla 7. sırada yer aldığını söyledi.

    Tuğgeneral Gürak, "Bu durum bize NATO askeri yapısında daha etkin temsil edilme imkanı kazandıracaktır. Bu kapsamda Larissa'da bulunan Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanı kadroları, komutan rütbesi tümgeneral ve komutan yardımcısı tuğgeneral, Türkiye ve Yunanistan arasında dönüşümlü olarak yürütülecektir. Komutan bir ülkeden olunca komutan yardımcısı diğer ülkeden olacaktır" dedi.

    Okul basan uzman çavuş

    Diyarbakır'da bir Jandarma uzman çavuşun bir okulda öğrenci dövdüğüne ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Tuğgeneral Gürak, bu konuyla ilgili olarak Jandarma Genel Komutanlığının gerekli incelemeyi yapmakta olduğunu kaydetti.

    Poyrazköy'deki mühimmat

    Poyrazköy'de bulunan mühimmatla ilgili adı geçen yarbay konusundaki soru üzerine, Tuğgeneral Gürak, yargıya intikal eden konularda bir şey söylemelerinin mümkün olmadığını belirtti. Tuğgeneral Gürak, "Bu yarbayımız, halen yurt dışında bir gemide görevli. Döndüğünde gerekli adli işlem yapılacaktır" dedi.

    Basında kısa dönem askerliğin 12 ay olacağı yönünde haberlerin yer aldığının hatırlatılması üzerine de Tuğgeneral Gürak, bu konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve netleştikçe kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow