hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkan Saylan vefat etti...

    Türkan Saylan vefat etti...
    expand

    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, bu sabaha karşı tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde vefat etti. Son dönemde Ergenekon soruşturması kapsamında aranan ÇYDD ile adı gündeme gelen Saylan, yarın Teşvikiye Camii'nde yapılacak törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

    ÇYDD 2. Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Prof. Dr. Saylan'ın cenazesinin toprağa verilmesiyle ilgili tarih değişikliğini, Saylan'ın çocuklarıyla birlikte aldıkları karar
    üzerine yaptıklarını söyledi. İlk başta Saylan'ın çarşamba defnedilmesi öngörülmüştü.

    Yüksel, "Bugünün 19 Mayısa denk gelmesi hepimiz için çok anlamlı. 19 Mayıs, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşını başlatmak için Samsun'a çıktığı tarih. Ben bunu Türkan hocamızın bu anlamlı günde belki Ata'sına kavuşması gibi algıladım" dedi.

    İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Servisi'nde uzun süreden bu yana tedavi gören ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, sabah saatlerinde hayatını kaybetti.

    ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aysel Çelikel, Saylan'ın, çok sevdiği çocuklarda, gençlerde ve yol arkadaşlarının yüreğinde hayalleri, düşünceleri ve değerleriyle yaşamaya devam edeceğini söyledi.

    Taziyeleri dernek merkezinde bütün gün kabul edileceğini belirten Çelikel, Saylan için Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde de bir anma toplantısı düzenleneceğini kaydetti.

    Vasiyeti...

    Bir gazetecinin Saylan'ın ölmeden önceki vasiyetini sorması üzerine Prof. Dr. Çelikel, "Onun vasiyeti yaptıklarıdır. Bugüne kadar genel başkanı olduğu dernekte yada başka sivil toplum kuruluşlarında yaptığı hizmetlerin devam etmesi en büyük isteğiydi" dedi.

    Prof. Dr. Çelikel, ÇYDD'nin Türk insanına ve toplumuna hizmet etmeye devam edeceğini vurguladı.

    Sabah 04.45'te hayata gözlerini yumdu

    İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü doktoru Yavuz Dizdar da Saylan'ın, 19 yıldır İÜ Onkoloji Hastanesi'nde tedavi gördüğünü belirtti.

    Tedavi sürecinin son 7 yılının ilerlemiş hastalık tablosu şeklinde seyrettiğini dile getiren Dizdar, tedavi konusunda tıbbın sunduğu bütün olanakların kullanıldığını kaydetti.

    Buna karşılık son iki haftalık süreçte vücut fonksiyonlarının tedrici olarak bozulması üzerine onkoloji tedavisinin sonlandırıldığına dikkat çeken Dizdar, "Bu sürede sadece destek tedavisi sürdürülmüştür. Bütün girişimlere rağmen Prof. Dr. Türkan Saylan, 18 Mayıs, saat 04.45'te hayata gözlerini yummuştur. Saylan'a Allah'tan rahmet, ailesine ve bütün sevenlerine sabır ve başsallığı diliyorum" dedi.

    Türkan Saylan'ın doktorlarından Prof. Dr. Pınar Saip ise Saylan'ın, son 24 saate kadar bilincinin açık olduğunu, hatta Cumartesi sabahı dondurma yiyerek su içtiğini kaydetti.

    Saylan'ın sorulara da mantıklı cevaplar verebildiğini dile getiren Saip, "Son 24 saatte bilinci kapandı. 7-8 yıl boyunca kemoterapi alarak yaşamla ilgili sorumluluklarını yerine getirmiştir. Bunun sonunda da ölümü büyük bir vakurla, kendisinden beklenen sorumlulukla onurlu bir şekilde karşılamıştır" diye konuştu.

    Bu arada, Prof. Dr. Saylan'ın cenazesi, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aysel Çelikel, dernek yönetim kurulu üyesi Dr. Filiz Meriçli ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de aralarında bulunduğu kişilerce hastaneden alındı.

    Saylan'ın cenazesi, Meriçli'nin içinde bulunduğu bir ambulans ile Zincirlikuyu Mezarlığı morguna kaldırıldı.

    Taziye defteri açıldı

    ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan için Şişhane'deki dernek merkezi önünde taziye defteri açıldı. Saylan'ın büyük boy bir resmi, Türk Bayrağı ve ÇYDD flamalarının asıldığı dernek merkezinin bahçesinde açılan taziye defterinin arkasına, Saylan'ın "Ergenekon" soruşturması kapsamında evi arandığı zaman camdan kendisini destekleyenlere el sallarken çekilen fotoğrafının yağlı boya tablosu konuldu.

    Evinin önü çiçek bahçesi oldu

    Saylan'ın, sabah saatlerinde ölümünün ardından Arnavutköy Beyazgül Sokak'taki evinin önüne komşuları ve dernek üyeleri tarafından çiçek demetleri bırakıldı.

    "Türkan hoca sen rahat uyu. Onurla temsil ettiğin çağdaş yaşama, çağdaş eğitime, okuttuğun çocuklara sahip çıkacağız. Atatürk kadınları" yazılı kağıtlar hem evin kapısına asılırken hem de gelen komşulara verildi.

    Evin önüne gelen Saylan'ın komşusu Şirin Bayram, çiçek bıraktıktan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkan Saylan'ın Türkiye'nin  yetiştirdiği bilim kadınlarından biri olduğunu ve büyük acı duyduklarını belirterek, "Saylan, Arnavutköy'de yapılacak üçüncü köprüye karşı çalışmalarımıza çok destek vermiştir. Bir çok kızımızın anasıydı aynı zamanda. Başımız sağ olsun" dedi.

    Bu arada, evin önüne gelen ÇYDD üyesi Serap Güngör Ayten de dua okudu.

    Son olarak Fazıl Say'ın konserinde görüntülenmişti

    Prof. Dr. Türkan Saylan, en son ÇYDD'ye destek için Fazıl Say ve arkadaşlarının verdiği konserde görüntülenmişti.

    Tekerlekli sandalye ile konsere giden Türkan Saylan, konsere katılanlarca ayakta alkışlanmış ve bir konuşma yapmıştı.

    Saylan konuşmasında, Türkiye'nin bir yanının kanadığını ve adalet istendiğini belirterek, "Belki o zamanlar yanımızda değildiniz uzaklardan bakıyordunuz; ama şimdi biz inanıyoruz ki çok büyük dostlarımız var. Çok önemli dostlarımız var. Türkiye'nin her bir tarafı kaynıyor ve adalet istiyor eşitlik istiyor. İnsan hakları istiyor. Bizin kızlarımızı görseydiniz mutlaka sevineceksiniz. Hiç bir zaman bizim öğrencilerimizin zararı yok. Biz şu ana kadar 29 bin öğrenciye burs verdik. Bu gün bu konser çok önemli bir konser. Bizim dernek ve çocuklarımızı yanlız bırakmadığınız için teşekkür ediyoruz" demişti.

    Prof. Dr. Türkan Saylan kimdir?
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow