hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Valiye göre biber gazını polis atmadı

    Valiye göre biber gazını polis atmadı
    expand

    İstanbul Valisi Muammer Güler, Başakşehir'deki yıkımı protesto eden gruba müdahale sırasında polisin bir okulun bahçesine biber gazı bombası atmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Protestocuların üzerine atılan bombaların, göstericiler tarafından okulun bahçesine atıldığı tespit edilmiştir" dedi.

    Güler, AA'ya yaptığı açıklamada Başakşehir ilçesi Altınşehir Mahallesi'nde, daha önce Belediye Encümeni'nce alınmış yıkımların icrası için yapılan işleme vatandaşların müdahale ettiğini belirtti.

    Bölgedeki evlerin tamamen yıkılacağı şeklindeki bir yanlış haberin yayılması, 40 evin yıkılacağı yönünde propaganda yapılması suretiyle, oradaki vatandaşların polise direnmesi konusunda bir davranışın olduğunu vurgulayan Güler, yıkım sırasında bazı grupların polise toplu şekilde taşlı, sopalı ve molotofkokteylli saldırı ve direnişte bulunduklarının tespit edildiğini anlattı.

    Vali Güler, "Amirimiz kolundan yaralı vaziyettedir. Saldırganların kimlikleri tespit edilecektir. Ancak bu olay sırasında bir ilköğretim okulunun bahçesine biber gazı atıldığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu toplu saldırı sırasında güvenlik güçleri biber gazı atmak zorunda kalmıştır. Ancak göstericilerden bazılarının, biber gazı bombalarını ilköğretim okulunun bahçesine attığı tespit edilmiştir" dedi.

    Güler, "Benzeri bir provokasyon geçtiğimiz günlerde 1 Mayıs'ta da polisin attığı biber gazının bir caminin avlusuna atılması şeklinde maalesef cereyan etmiş ve tespit edilmişti" diye konuştu.

    Polisin, okulun bahçesine biber gazı bombası atmasının söz konusu olmadığını yineleyen Güler, protestocuların üzerine atılan bombaların göstericiler tarafından okulun bahçesine atıldığının tespit edildiğini ve gerçek görüntülerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün internet sitesinde yayınlanmakta olduğunu vurguladı.

    Bazı yayın kuruluşlarının haberlerinde bu görüntülerin yer almadığının görüldüğünü ifade eden Güler, "Bu bölgede öteden beri konuşlanmış olan bazı grupların bölge halkını polisle karşı karşıya getirmek için her türlü fırsatı değerlendirmekte oldukları bilinmektedir. Bugünlerde değişik vesilelerle o bölgede vatandaş kışkırtılmakta, devletin aleyhinde birtakım toplu hareketlere zorlanmaktadır" dedi.

    İstanbul Emniyeti'nden de "gaz bombası" açıklaması

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü de, "Başakşehir'deki olaylı yıkım sırasında basında adı geçen okul bahçesine gaz bombasını emniyet görevlilerinin atmadığını" bildirdi.

    Yıkımı engellemek isteyen bir grubun, polise taşlarla saldırıp, yıkımın yapılacağı yollara barikat kurarak, TEM (O-2) Otoyolu'nu trafiğe kapatma girişiminde bulunmasının, gruba müdahale edilerek önlendiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

    "Görevlilerimiz haberlerde bahsi geçen okul bahçesine gaz bombası kesinlikle atmamış, gruba müdahale esnasında kullanılan gaz bombası grup içerisinden bazı kişilerce yerden alınarak bahsi geçen okulun bahçesine atılmıştır. Ayrıca, okul bahçesine atıldığı iddia edilen gaz bombası fişekleri kullanılan gaz tabancasının içerisinde kaldığından okul bahçesine gitmesi imkansızdır."

    Açıklamada, göstericilerin çıkardığı olaylar sonucu 2 belediye otobüsü, 1 ambulans, 2 hususi araç, TV kamerası, Türk Telekom'a ait telefon kulübelerinin hasar gördüğü, 19 emniyet personelinin yaralandığı, bunlardan 11'inin tedavilerinin hastanelerde devam ettiği de vurgulandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow