hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÇYDD merkezi ve şubelerinde büyük arama

    ÇYDD merkezi ve şubelerinde büyük arama
    expand

    Ergenekon'da 12. dalga kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) merkezi ve şubeleri aranırken; şu ana kadar derneğin 4 yönetim kurulu üyesi ile 6 ilçe başkanı gözaltına alındı. ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın Arnavutköy'deki evi de 7 saat boyunca arandı. Saylan'ın evinin bulunduğu sokağa büyük bir Türk bayrağı asılırken, sokak trafiğe kapatıldı.

    ÇYDD'den yapılan açıklamaya göre gözaltına alınanların isimleri şöyle:

    ÇYDD Genel Merkezi Yönetim Kurulu üyeleri Nur Gerçel, Prof.Dr. Filiz Meriçli, Prof. Dr. Cihan Demirci, Prof. Dr. Ayşe Yüksel.

    Pendik Şube Başkanı Şeyda Eşsiz, Beyoğlu Şube Başkanı Oya Adalı,  Bakırköy Şube Başkanı Gürsel Alparslan,  Kadıköy Şube Başkanı Alev Ocaktar, Kartal Şube Başkanı Belkıs Bağ ve Kağıthane Şube Başkanı Naci Gürpınar.

    İSTANBUL:

    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın İstanbul Arnavutköy'deki evinde başlatılan arama çalışması sona erdi. Arama yaklaşık 7 saat sürdü. Polis ekipleri evden bir çuvalla çıktı. Bu sırada bazı vatandaşlar polise tepki gösterdi.

    Saylan, Arnavutköy'deki konutunda sabah saatlerinde başlayan aramanın bitmesinin ardından, evinin penceresinden yaptığı konuşmada, "Türkiye'de bir dayanışmanın olduğunu ve hep beraber bir aile olduklarını ifade ederek, bunun bir demokratik hak olduğunu ve bu hakkı kullananların böyle cezalandırılmaması gerektiğini" söyledi.

    Saylan, "Türkiye bir süreçten geçiyor. Bu ne kadar hukuki anlamak mümkün değil. Buradan memlekete hizmet ediyoruz. Kimse muhalefet istemiyor, 'yanlış yaptın' lafını duymak istemiyor" diye konuştu.

    Prof. Dr. Türkan Saylan, daha sonra gazetecileri evine davet etti.

    Saylan, hastanede tedavi gördüğünü ve hafta sonu iznine çıktığını belirterek, sabah 08.00'de evine gelen polislerin kendisine çok terbiyeli davrandığını kaydetti.

    Polislerin elinde arama kararını okuduğunu belirten Saylan, polislerin yatak odasını, oturma odasını, mutfağı aradığını, evde bulunan kitapların dikkatlerini çektiğini, kendisinin yazdığı yazıları ve müzik kasetlerini topladıklarını anlattı.

    "Hükümetin hıncı var..."

    ÇYDD Genel Merkezi'ne yapılan operasyonu duyduktan sonra çok sinirlendiğini ifade eden Saylan, "Yavaş yavaş 'ne oluyoruz' diye düşündüm. Sonra yönetim kurulu üyelerimizin bazılarını tutuklanmaya başladıklarını gördüm. Tutuklanma dediysem, 'Kolundan tutup götürüyorlarsa tutuklama demektir' diyorum. Bu aşamadan sonra sakinliğim gitti. Dedim ki, 'Bu böyle olmaz.' Bize bir görev düşüyor. Artık bunun mücadelesini toplum adına vermek zorundayız. 'Dur bakalım ne olacak? Varsın çıksın ortaya' şeyi artık geçti" dedi.

    "Biz bunun hukuksal mücadelesini yapmalıyız. Çünkü yıllardan beri 'hukukun üstünlüğü', 'hukuk toplumu', 'hukuk devleti' diyoruz. Biz bir oraya ulaşabilsek..." diyen Saylan, "Biz yıllardır İbrahim Kaboğlu ile birlikte polislere insan hakları eğitimi verdik. Bizi devlet görevlendirdi. Ne zaman ki, '1 Mart tezkeresi' geçmesin dedik, ondan sonra 'tu ka-ka' olduk" diye konuştu.

    Hükümetin 1 Mart tezkeresi yüzünden kendilerine hıncı olduğunu söyleyen Saylan, "Türkiye'yi  bu kadar küçük düşürücü davranışlarda bulunmamalıyız" dedi.

    "Soruşturmaların delillerle açılmadığını" öne süren Saylan, "Niye insanlar böyle delilden tutuklamaya veya aramaya gitmiyorlar da arayıp bir şeyler bulmaya çalışıyorlar? O zaman her evi aramaları lazım. Bir takım çapsız insanların ihbarlarıyla, imzasız mektuplarıyla bir yere varamazlar" dedi.

    Dernek olarak Atatürkçü bir kuruluş olduklarını anlatan Saylan, Türkiye'de darbe gözlemcilerinin olabileceğini ancak kendilerinin böyle bir yaklaşımı olmadığını söyledi.

    "Biz ne şeriat ne darbe deriz"

    Saylan, Cumhuriyet mitinglerine katıldıklarını belirtti ve "ÇYDD varsa, 'ne şeriat ne darbe' deriz biz. Darbeden yana birşey demeyiz. Biz onlardan değiliz" dedi.

    Prof. Türkan Saylan, "Böyle dediğim halde bazı basın mensupları yazı yazdılar; 'Bu kadın ne zaman tutuklanacak?' diye. Böyle şeyler nasıl oluyorsa Türkiye'de" ifadelerini kullandı.

    "Ama ben onlara aldırmıyorum. Önemli olan derneğimizin sağ salim ilerlemesi" diyen Prof. Saylan, "Sömürüye, hırsızlığa, üçkağıda muhalifiz. Muhalif olmayıp da ne yapacağız. Onurumuzla yaşıyoruz biz" diye konuştu.

    Hiçbir zaman darbe özlemcisi olmadığını ve darbeye karşı durduğunu söyleyen Saylan, Ergenekon ile en küçük bir bağlantısının olmadığını da belirtti.

    Türkan Saylan, polislerin derneğin bazı bilgisayarlarına el koyduğu için bu ay öğrencilerin burs alamayacağını belirterek, "36 bin kız çocuğuna burs veriyoruz. Bilgisayarları kopya almadan alıp gittiler. Aramanın da kuralları var. Aldıkları bilgisayarlarda burs gören öğrenci kayıtları var. Böyle bir şeye devletimiz, hükümetimiz, emniyetimiz nasıl izin verebilir? Bu çocukları inceleyebilirler. Kimse bir şey demiyor. Bu paralar izin almadan ödenmiyor ama böyle bir açmaza bizi sokmaları yargısız infaz anlamına geliyor" diye konuştu.

    Bir korku devletinin oluşturulduğunu öne süren Saylan, "Hukukta delilden sonuca gidilir. Burada ise sonuçtan delil elde edilmeye çalışılıyor. Benim özel kasetlerimi de aldılar. Artık tangoları güzelce dinlerler. Bana yapılanlara kızmam. Dernek olarak bunun da mücadelesini yapacağız" dedi.

    Türkan Saylan

    Saylan, Cumhuriyet gazetesi yazarı İlhan Selçuk'un Ergenekon operasyonunda gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada, "Hepimiz demek ki bir gece vakti gözaltına alınabiliriz. Bu çok yanlış bir şey" ifadelerini kullanmıştı.

    ARKADAŞLARINDAN DESTEK

    Saylan'a destek olmak amacıyla yakın arkadaşlarından gazeteci Leyla Umar ve Prof. Dr. Burhan Şenatalar da evin önüne geldi. Evin önünde toplanan grup, Gençlik Marşı ve bazı marşları okurken, ellerinde "Atatürk'ün çağdaş, aydınlanmacı kadını Türkan Saylan hocamıza sahip çıkıyoruz", "Hocam sizi kurda kuşa yem ettirmeyiz", "Sayın hocam, biz çoğunluğuz, onlar azlar aslında, çok azlar", "Laik bilim kadınımız Türkan Saylan'ın yanındayız" yazılı dövizler taşıdı.

    Türkan Saylan'ın avukatı Hüseyin Karataş, Saylan'ın hiçbir şekilde bir suça bulaşmış tarafı olmadığını, sağlık yönünden ise ağır rahatsız durumda olduğunu ifade etti.

    Evdeki arama çalışmalarının bittiğini anlatan Karataş, "Biz, herhangi bir şekilde bir suçla ilişkisi olmamasına rağmen toplanan belgeleri tutanak altına alıyor ve kendilerine teslim ediyoruz. Şu anda içeride herhangi bir sıkıntı yok. Türkan Hanım'ın sağlığı da iyi tahmin ediyorum. Yarım saat içerisinde tutanaklar tamamlanmış olacak ve arama kararının gerekleri yerine getirilmiş olacak. Öğrendiğimiz kadarıyla Türkan Hanım ile ilgili bir gözaltı ve yakalama kararı yoktur. Dolasıyla emniyetçi arkadaşlar belgeleri aldıktan sonra mahali terk edeceklerdir" dedi.

    Bir gazetecinin "Aramalar için ne gerekçe sundular?" şeklindeki sorusuna Karataş, "Hiçbir suçlama yok. Ergenekon kapsamında mahkeme kararına göre ilintili olabilecek delillerin ve belgelerin elde edilmesi. Alınan belgeleri söyleyeyim; tamamen özel... Yasal çalışmalar, mahkeme kararları, her yerde edinilebilecek belgeler olmasına rağmen onlar alınmıştır. İddianameler vardır. O iddianamelerle ilgili verilmiş mahkeme kararları vardır. Türkan Hanım'ın özel eşyaları vardır. AK Parti iddianamesi alınmıştır. AK Parti iddianamesinin bir fotokopisi bulunmuştur ki, ciddi bir suçun delilidir kendisi de... Parti kapatmasıyla ilgili açılan bir davanın iddianamesidir. Hiçbir delil, hiçbir belge, hiçbir suç unsuru yoktur. Sadece özel. Hatta şunu da söyleyeyim; bazı kanunların metinleri dahi, derneklerin yasalarına dair kanun metinleri de alınmıştır ve herhalde devlet arşivlerinden ve Adalet Bakanlığı'ndan temin etme imkanı yok" yanıtını verdi.

    Türkan Saylan'ın zaten rahatsız olduğunu ve bugün alınan kan değerlerinde de protein oranının bir hayli düşük ölçüldüğünü anlatan Karataş, "Büyük olasılıkla buradan hastaneye gideceğiz" dedi. Karataş, içeride kaç polisin bulunduğuna ilişkin bir soru üzerine ise "8-10 polis var" dedi.

    Saylan'ı ziyaret eden arkadaşı avukat Aydeniz Tuskan, "Türkan Saylan, (yasa dışı hiçbir şeyle alakamız olması mümkün değil) mesajı gönderdi" dedi.



    Eski Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış ise açıklamasında, "Bu ülkenin çıkarlarını savunmak, bu ülkenin gençlerini geleceğe hazırlamak bir suçsa o zaman benim evim de aransın. Ben de tutuklanayım istiyorum. Bu bir karşı koyuş, meydan okuyuş değil. Ama eğer suçluysak, hepimiz  suçluyuz. Bu ülkenin geleceğine hizmet eden herkes suçludur. O halde hepimiz aranalım. Hepimiz tutuklanalım. Nasıl olsa sıra hepimize gelecek" dedi.

    CHP'li Gürsel Tekin de bugün yaşamının önemli bir kısmını sadece eğitime adamış bir insanın böyle bir müdahaleye tabi tutulmasını doğru bulmadığını ifade
    etti.

    Polislerin saat 07.30 sıralarında Saylan'ın evinde geldiği öğrenildi.

    Derneğin Şişhane'deki genel merkezi de aranıyor. Başkan Türkan Saylan, CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada, polisin dernekte "silah" aradığını söyledi. Saylan'ın telefonla yeni bağlantı yapmasına polis izin vermiyor.

    ÇYDD Genel Merkezi'nde arama

    "Ergenekon" soruşturması kapsamında ağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) genel merkezinde polisin başlattığı arama çalışmaları tamamlandı.

    Beyoğlu'ndaki dernek merkezine sabah saat 07.00 sıralarında gelen polislerin içerideki aramaları yaklaşık 21 saat sürdü.

    Gece saat 03.30 sıralarına kadar süren arama sonucunda, dernek merkezindeki çok sayıda belge ve bilgisayara konuldu.

    Kolilere ve çuvallara doldurulan malzemeler, polis tutanaklarına kaydedildikten sonra çevik kuvvete ait bir otobüsle Vatan Caddesi'ndeki İstanbul
    Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

    Bu arada, derneğin İstanbul'daki diğer şubelerinde başlatılan aramalar da bitti.

    ÇYDD avukatlarından Burçak Baysal Atalay, derneğin 3 binası ve 1 deposunda yapılan aramalara dernek avukatlarının da katıldığını belirtti.

    Vekaleti olmadığı gerekçesiyle ancak saat 10.00'da içeriye alındıklarını, bu süre içerisinde ne olup bittiğini, hangi belgelerin alındığını bilemediklerini anlatan Atalay, kendilerine halen arama izninin gösterilmediğini, bu nedenle itiraz haklarını kullanamadıklarını söyledi.

    Atalay, "İçeride 60'a yakın polis var. Fakat biz 5 avukatız. Alınan CD'lerin içeriğini bilmiyoruz. Bilgisayarların harddiskleri alınıyor, bunların örneklerinin bize verilmesi lazım. İncelemede savcının bulunması gerekirken, savcı halen burada değil. İncelemeyi neye göre yaptıklarını bilmiyoruz" diye konuştu.

    ÇYDD avukatlarından Gönenç Laçin ise savcı olmadan yapılan aramanın "yasal olmadığını" öne sürerek, dernekten burs alan bütün öğrencilerin bilgilerinin kayıtlı olduğu sunucuya da el konulduğunu kaydetti.

    Burslu öğrencilerin burslarını alamayabileceklerini anlatan Laçin, buna karşı kitlesel tepki beklediklerini söyledi.

    CD'lerin bilgilerinin kopyasının alınmadığını, harddisklere el konulduğunu kaydeden Laçin, bursiyerlerin ve burs verenlerin bilgilerinin bulunduğu evraklara da el konulduğunu, bunun soruşturmayla bir ilgisinin bulunmadığını, alınan evraklarla fişleme yapılabileceğini öne sürdü.

    Bu arada, ÇYDD Genel Merkezi önüne gelen Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup da slogan atıp basın açıklaması yaptı.

    Bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de destek vermek amacıyla genel merkez önüne geldi.

    ÇYDD'ye "Geçmiş olsun" dileklerini sunmak için geldiğini belirten Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Genel Başkanı Erol Kızılelma da, Saylan'ın sağlığı hakkında endişeleri olduğunu ifade ederek, Saylan'ın hayatı boyunca demokrasinin ve çağdaşlığın gelişmesi için mücadele ettiğini bildirdi.

    "Yapılan muameleyi Türkiye için bir bahtsızlık olarak gördüğünü" anlatan Kızılelma, "Türkiye için utanılacak bir durum. Türkiye'de darbe özlemcileri olmuştur. Bunlarla mücadele edilmesini de doğal karşılıyoruz ama Türkiye'nin şanssızlığı demokrasiden nasibini almamış bir iktidar eliyle mücadelenin yürütülmesidir. Bu konuda endişelerimiz var" dedi.

    Derneğin muhabese müdürü Ayhan Geceyatmaz, "Belgeleri inceliyorlar. İdari kattaki bazı odaları açtırıp arama yapıyorlar" dedi.

    Ataşehir, Kartal, Üsküdar ve Pendik şubelerinde biten arama çalışmalarında ise polisin bazı evraklara, bilgisayar disketlerine ve derneğe ait cep telefonlarına el koyduğu öğrenildi. Üsküdar'daki arama sonrası Organize Şube ekipleri 3 çuval ile 2 bilgisayar kasasını alarak ayrıldı.

    Soruşturma kapsamında yapılan arama çalışmaları sırasında ÇYDD Pendik Şube Başkanı Şeyda Eşsiz ise sabah saatlerinde gözaltına alınmıştı.

    Çağdaş Eğitim Vakfı arandı

    "Ergenekon" soruşturması kapsamında Çağdaş Eğitim Vakfı'nın (ÇEV) İstanbul'daki genel merkezinde yapılan arama sona erdi.

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin ÇEV'in Taksim Kocatepe Mahallesi Feridiye Caddesi'ndeki binasında sabah saatlerinde başlattığı arama tamamlandı. Polis, kısa süreli yolu trafiğe kapatarak evrakları, dokümanları, CD'leri, hard diskleri ve bilgisayarları koyduğu çuvalları alarak vakıftan ayrıldı.

    BURSA: (Sona erdi)

    "Ergenekon" soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Bursa Şubesi'nde sabah erken saatlerde başlayan arama çalışmaları sona erdi.

    Alınan bilgiye göre, saat 06.30'da Altıparmak Caddesi Altıparmak Sokak'taki bir apartmanın 4. katında bulunan dernek şubesine gelen Bursa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat şubelerine bağlı ekipler, binada yaklaşık 11 saat kaldı.

    Şubede bulunan bir bilgisayarın sabit diski, dernek tutanakları, CD ve kasetlerle, gelir gider defterleri, banka cüzdanları ve burs ödeme evrakına el koydukları bildirilen güvenlik görevlileri, saat 17.15'te dernekten ayrıldı.

    Arama çalışmaları sırasında dernek binasında bulunan ÇYDD Bursa Şube Başkanı Kadriye Uysal, güvenlik güçlerinin ayrılmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, "ÇYDD'nin yolunun Atatürk'ün çizdiği laik, aydınlık bir yol olduğunu" belirtti.

    "Biz kurulduğumuz günden beri, bu yolda güvenle ve inançla yürüyoruz. Yaptığımız her şey, bu ülkenin Anayasasına, kanunlarına, düzenine, rejimine uygundur ve o çerçevede çalışan bir derneğiz. Burs veriyoruz, yoksul öğrencilere eğitim olanağı sağlıyoruz" dedi.

    Polis tarafından alınan evrakın kendileri için çok önemli olduğunu ve ne zaman kendilerine teslim edileceğini bilmediklerini anlatan Uysal, "Bu evraka ilişkin birer kopya tarafımıza verilmedi. Bizim evrakımızdan yana hiçbir eksiğimiz, gizlimiz yok. Korkacağımız hiçbir şey de yok" diye konuştu.

    İZMİR: (Sona erdi)

    Soruşturma kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi'nde yapılan arama 11 saatte tamamlandı.

    Polis, dernekte el konulan belge ve bilgisayar kayıtlarını 26 çuvalda taşıdı.

    Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin Kıbrıs Şehitleri Caddesi 1435 Sokak Kamer Apartmanı'nın 1. katındaki ÇYDD İzmir Şubesi'nde sabah 07.00'de başlattığı arama, saat 18.00 sıralarında tamamlandı. Polis, dernek şubesindeki tüm evrakların kopyaları ile 4 bilgisayarın da hard disklerindeki kayıtları CD'lere kopyalayarak aldı.

    Polisin yaklaşık 11 saatte tamamladığı çalışmalarının ardından, toplanan belge ve dokümanlar, 26 çuvala konularak minibüslere taşındı. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin oluşturduğu kordon altında taşınan çuvallar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

    Polisin dernek binasında arama sürdürdüğü sırada bazı parti ve sivil toplum kuruluşları, ÇYDD İzmir Şubesi önünde toplanarak, dernek yöneticilerine alkışlar ve sloganlarla destek verdi, basın açıklamaları yaptı. Kalabalık, evrakların götürülüşü sırasında da 10. Yıl Marşı'nı söyleyerek, alkışlarla protestolarını sürdürdü.

    Dernek binasında yapılan aramanın ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan ÇYDD İzmir Şube Başkanı Gönül Kaya, polislerin savcılık talimatıyla dernek binasına geldiklerini, dernekteki öğrenci kayıtları, banka hesapları da dahil olmak üzere tüm evrakların örneklerini çıkardıklarını söyledi.

    Kaya, "Her şeyi yasal yapıyoruz. Bu kadar uzun sürmesi, derneğimizin kuruluşundan bu yana her belgeyi arşivlememizden kaynaklanıyor. Biz kendimize güveniyoruz. Polisin çalışmasının sürdüğü sırada ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan'la mesajlaşabildik" diye konuştu.

    VAN: (Sona erdi)

    Ergenekon soruşturması kapsamında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Van Şubesi'nde yapılan aramalar sona erdi.

    Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, ÇYDD'nin Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde bulunan Ortaklar İş Merkezi'nin 6. katındaki şubesinde yapılan aramalar 13 saat sürdü.

    Sabah saat 07.00'de başlayan arama 20.00'de tamamlandı. Şubedeki 10 yıllık arşivle birlikte çok sayıda döküman CD ve bilgisayarların hard disklerine de el konuldu.

    ÇYDD Van Şube Başkanı Armağan Bayraktar aramaların tamamlanmasından sonra yaptığı açıklamada, derneklerinin kanunlar çerçevesinde çalıştığını ve yaptıklarından da emin olduklarını söyledi.

    Bir gazetecinin öğrenci bursları ile ilgili bir sorun olacak mı? sorusuna da Bayraktar, "Otomotik talimat verdiğimiz için çocukların burslarında yatmaya devam edecek. Bu anlamda her hangi bir sorun yok"dedi.

    ÇağdaşYaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel'in "Ergenekon" soruşturması kapsamında, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ndeki bürosunda ve evinde yapılan arama da sona erdi.

    Prof. Dr. Yüksel'in ofisinde sabah saat 07.00'da başlatılan ve emniyet müdürlüğüne bağlı çeşitli şubelerdeki 10 kişilik uzman ekip tarafında yapılan arama 5 saat sürdü. Aramada, ofiste bulunan dosya, bilgisayar ve çeşitli dokümanlara el konuldu.

    El konulan evrakta Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği'ne (YÖDER) ait isim listesi ile ÇYDD'den burs alanların listesi bulunuyor. Evrakta bazı öğrencilerin isimlerinin karşısına notların düşüldüğünün tespit edildiği öğrenildi.

    Prof. Dr Yüksel'in Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesindeki evinde başlatılan arama ise yaklaşık 5 saat sürdü. Aramada, Prof. Dr. Yüksel'in bilgisayar CD'leri ve çeşitli dokümanlara el konuldu.

    Ekipler, arama sonunda dosyaları koydukları çuvallarla evden ayrıldı. Prof.Dr. Yüksel'in evde bulunan yeğeni Kerem Yüksel ise arama ile ilgili gazetecilerin sorularına yanıt vermedi.

    ANTALYA: (Devam ediyor)
    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Antalya Şubesi'nde polis tarafından arama başlatıldı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla Ergenekon soruşturması kapsamında, Bahçelievler 141. Sokak 13 numaralı apartmanın alt katında bulunan ÇYDD Antalya Şubesi'nde sat 08.00'den itibaren arama yapılıyor.

    Alanya Şubesi'nde sürdürülen arama çalışmaları ise sona erdi.

    Polis ekipleri, aramaların ardından yaklaşık 400 parçadan oluşan 5 çuval dolusu dokümanla binadan ayrıldı.

    ÇYDD Alanya Şubesi Başkanı Nilgün Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Evrakı inceledikten sonra bize geri verecekler. Derneğimiz mühürlenmedi, normal çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

    ADANA: (Sona erdi)
    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) Adana şubesindeki arama sona erdi.

    Sabahın erken saatlerinden itibaren Çınarlı mahallesindeki dernek binasında başlatılan aramalar tamamlanırken, gözaltına alınan olmadı.

    Güvenlik güçlerinin, bilgisayar harddiskleri ve bazı belgeleri doldurdukları koli ve poşeti, incelenmek üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.

    Dernek başkanı Cumhure Mülazımoğlu'nun kardeşi Mahmure Mülazımoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, polislerin arama yapmak üzere saat 07.00'de binaya geldiklerini söyledi.

    Polis derneğe girdiğinde bir bilgisayar uzmanı getirdiklerini ifade eden Mülazımoğlu, "Evrakı incelediler ve dosyaladılar. Her bir dosyaya da avukat olarak ben paraf attım. Alınan belgelerle ilgili olarak liste hazırladılar. O listeye de parafımı attım. Aramanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla yapıldığını öğrendik. Bunun dışında ne bizim, ne de polisin bilgisi var. Arama yapan memurlar son derece kibardı ve bizi rahatsız edecek herhangi bir şey yapmadılar. Kütüphaneyi de incelediler" dedi.

    "300 öğrenciye verilen burslarla ilgili bilgilerin yer aldığı belgeler, derneğin çalışmalarına ilişkin bilgiler, üye listeleri ve 3 bilgisayarın harddisklerini aldılar" diyen Mülazımoğlu, "Bilgisayarlardaki yedekleme, teknik olarak olanaksız olduğu gerekçesiyle burada yapılamadı. Bu yedekleme Emniyet Müdürlüğü'nde yapılacak ve yapıldığı sırada bizden bir arkadaş bulunacak. Yasal olarak yedekleme mahallinde yapılması öngörülüyor. Ama güvenlik güçleri bu işlemi burada yapamayacaklarını belirttiler" diye konuştu.

    Bu arada, polislerin arama yaptıkları sırada bazı üyelerin de derneğe gelerek gelişmeleri takip ettikleri görüldü.

    ÇYDD'nin Çukurova şubesinde yapılan arama da sona erdi. Gözaltına alınan olmadı. Güvenlik güçleri, bilgisayar ve iki koliye doldurdukları dosyaları incelenmek üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.

    ÇYDD Çukurova Şubesi Başkanı Filiz Güllüler, dernek binası önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrenci burs kayıtları da dahil tüm dosyaların incelendiğini belirterek, "Ergenekon kapsamında, Türkiye genelinde bir arama söz konusu" dedi.

    Güllüler, detaylı açıklamayı daha sonra yapacaklarını kaydetti.

    ÇYDD Çukurova Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Özgür Onar, dernek binası önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, başkan Filiz Güllüler'in sabah erken saatlerde evinden alınarak derneğe getirildiğini, kapının açtırılarak aramanın başlatıldığını söyledi.

    MERSİN:
    (Sona erdi)
    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Mersin Şubesi'nde başlatılan arama sona erdi.

    Silifke caddesindeki bir apartmanın birinci katındaki ÇYDD Mersin Şubesi'ne sabah erken saatlerde gelen Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan ve yaklaşık 3 saat süren arama tamamlandı.

    Polis, arama sonrasında dernekteki bilgisayarın harddiski ile bazı CD ve belgelere, incelemek üzere el koydu. Olayla ilgili gözaltı olmadığı bildirildi.

    ÇYDD Mersin Şube Başkanı Sacide Uluğ, arama sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, polislerin, sabah erken saatlerde evine gelerek dernekte inceleme ve araştırma yapacaklarını söylediklerini belirtti.

    Bunun üzerine birlikte derneğe geldiklerini ifade eden Uluğ, "Derneğin odalarını inceleyip, aradılar. Bilgisayarların harddisklerine el koydular, CD'leri aldılar ve tutanak tuttular. Bize de sebebi konusunda birşey söylenmedi. Sadece bazı şehirlerde eş zamanlı arama yapıldığını söylediler. El konulan CD'lerde çalışmalarımız, sunumlarımız, izlediğimiz filmler vardı. Belgelerde ise burs komisyonları, burs dönemleri, üye listelerimizin isimleri var" dedi.

    Uluğu olayla ilgili gözaltı olmadığını da söyledi.

    ŞANLIURFA: (Sona erdi)
    ÇYDD Şanlıurfa Şubesi'nde yapılan arama sona erdi.

    Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince, ÇYDD'nin Kadri Eroğan Caddesi'ndeki bir iş merkezinin ikinci katındaki şubesinde yapılan arama, yaklaşık 7 saat sürdü.

    Şubedeki bilgisayarın harddiski ile çeşitli dokümanlara el koyan ekipler, aramanın ardından dosyaları koydukları çuval ve kutuyla binadan ayrıldı.

    ÇYDD Şanlıurfa Şube Başkanı Türkan İnce, polislerin sabah saatlerinde kendisini arayarak, şubeye gelmesini istediklerini ve kendilerine verilen görev çerçevesinde arama yaptıklarını söyledi.

    Ekiplerin şubenin evrak ve bilgisayarını incelediklerini, bazı belgeleri ve bilgisayarın harddiskini aldıklarını aktaran İnce, gazetecilerin görüşünü
    sorması üzerine, "Onlar da görevlerini yapıyorlar" dedi.

    DİYARBAKIR:
    (Sona erdi)
    "Ergenekon" soruşturması kapsamında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Diyarbakır Şubesindeki aramalarda, cd, bilgisayar ve bazı evraklara polis tarafından el konuldu.

    Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, Yenişehir İlçesi Cahit Sıtkı Tarancı Sokak Yoğurtçuoğlu Apartmanının birinci katında bulunan şubede bu sabah başlattığı aramayı tamamladı.

    İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla yapılan aramada, el konulan cd, bilgisayar ve bazı evraklara incelenmek üzere emniyet müdürlüğüne götürüldü.

    Aramalar, ÇYDD Diyarbakır Şube Başkanı Başkanı Prof. Dr. Seçkin Gündüz'ün de dernekte bulunduğu sırada yapıldı.

    Olayla ilgili olarak gözaltına alınan olmadığı bildirildi.

    TRABZON:
    (Sona erdi)
    "Ergenekon" soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) Trabzon Şubesi'nde polislerce yapılan arama, sona erdi.

    Uzun Sokak'taki bir iş hanında faaliyet gösteren ÇYDD Trabzon Şubesi'ne sabah saatlerinde gelerek arama yapan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, saat 14.15 sularında çalışmasını tamamladı.

    Ekipler, şubedeki çeşitli evrak ve bilgisayar hard disklerini alarak, emniyet müdürlüğüne götürdü.

    Aramanın sona ermesinin ardından basın toplantısı düzenleyen ÇYDD Şube Başkanı Kenan Koç, Türkiye genelinde yapıldığı gibi Trabzon Şubesi'nin de görevlilerce arandığını belirterek, "Bizlere hukuk çerçevesi içinde davrandılar. Herhangi bir sorun yaşamadık. Gayet iyi bir şekilde görevlerini bitirip ayrılmışlardır. Bizim tedirgin olacak herhangi bir şeyimiz yok" dedi.

    Şube Sekreteri Osman Sungur ise sabah saat 06.00'da, Şube Başkanı Koç'un telefonunun kapalı olması üzerine polislerin kendisini aradığını, "Hakkınızda mahkeme kararı var, arama yapacağız, lütfen şubeye gelir misiniz" dediklerini ifade ederek, "Ben de başkan yardımcımızla beraber geldim. Görevlilerle kapıyı açtık. Kendilerine kolaylık sağladık. Genel merkez ve şubeler bazında bu olay gerçekleşiyor. Evrakı aldılar, baktılar, zorluk çıkarmadılar bize" diye konuştu.

    Derneğin, 46 öğrenciye burs verdiği öğrenildi.

    Bu arada, şubedeki arama devam ederken, bazı siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu üyeleri, ÇYDD Trabzon Şubesine gelerek, yöneticilerine destek verdiler.

    KARS: (Sona erdi)

    ÇYDD Kars Şube Başkanı Vedat Akçayöz'ün işyerinde arama yapıldı.

    Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri öğlen saatlerinde ÇYDD Kars Şube Başkanı Vedat Akçayöz'ün Bakırcılar Caddesindeki iş yerine gelerek arama yaptılar.

    Buradaki aramada, Akçayöz'ün iş yerindeki bilgisayar kasası, CD ve evrakları incelenmek üzere polis merkezine götürüldü.

    Diğer operasyonlar

    Operasyon kapsamında, sabah erken saatlerde eşzamanlı olarak Başkent Üniversitesi rektörlük binası, Prof. Dr. Haberal'ın evi ve Kızılcahamam'daki Patalya Otel'de aramalar başlatılmıştı.

    Arama ve operasyonlar, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi uyarınca özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın koordinasyonunda "Ergenekon" soruşturmasını yürüten 5 savcının talebi ve özel yetkili mahkemenin kararıyla gerçekleştiriliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow