hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama: "Türk-Ermeni müzakeresini saptırmamalıyız"

    Obama: Türk-Ermeni müzakeresini saptırmamalıyız
    expand

    Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen ABD Başkanı Barack Obama, Ermeni iddiaları konusunda önemli mesajlar verdi. Senatörlüğü döneminde Ermeni iddialarını "soykırım" olarak niteleyen Obama'ya tavrının değişip değişmediği soruldu. ABD Başkanı bu soruya, "Görüşümü değiştirmedim ama..." diye başlayan bir yanıt verdi, cevabının sonunda "ABD'nin müzakereleri saptırmasını istemediği"ne vurgu yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK Diplomasi Danışmanı Yalım Eralp, Obama'nın bu açıklamasının ardından CNNTurk.com'a görüş verdi; "Obama 24 Nisan'da soykırım demeyecek. Türkiye ve Ermenistan sorunlarını kendi aralarında müzakerelerle halletsin demeye getirdi" dedi.

    Gül ve Obama, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelerinin ardından kameraların karşısına geçti ve sözlerine İtalya'daki deprem nedeniyle İtalyan halkına başsağlığı dileyerek başladı.

    ERMENİ İDDİALARI

    Obama:
    Benim görüşlerim kayıtlar altındadır. Bunları değiştirmiş değilim. Beni cesaretlendiren Gül'ün liderliği altında bir seri müzakereler devam etmektedir ve bu kapsamda gündemdeki pekçok konu ele alınmaktadır. Bu müzakeleri izlemekteyim ve bunlar meyvelerini çok yakın dönemde, çok kısa sürede verebilirler. Benim yapmak istediğim şu aşamada kendi görüşlerim değil, Türkiye'nin görüşlerine odaklanmaktır. Bütün dünya bu konuyu çözüme ulaştırmaya çalışırken Türkiye'yi cesaretlendirmeli ve yapıcı bir çözüm sergilemelidir. Bu konularda çözüme giden yol çabuk olmalıdır ve ben de öyle olacağını düşünüyorum.

    Yakın dönemde yapılacak açıklamalara ilişkin birşey söylemek istemiyorum; en önemli noktalardan biri Türkler ve Ermenilerin yapıcı bir noktaya gelmeleridir. ABD'nin bu konuda müzakereleri saptırmasını istemiyorum.

    Gül: Bu olaylar 1915'te yaşanmıştır. Maalesef kendi ülkemizdeki bazı vatandaşları bazı ülkelere tarafından provoke edilmiştir. Hayatını kaybeden herkesin acısını paylaşıyoruz. Türkler, Müslüman nüfus da çok büyük bir kayba uğramıştır. Ta o dönemde Balkanlardan, Kafkaslardan Müslüman nüfus Türkiye'ye gelirken büyük kayıplar olmuştu. O zamanın, o kargaşa ortamı içinde yaşanan olaylardı.

    Biz, yeni nesillerin nefret duygusunu beslememek için bunu büyük olay yapmadık. Ama daha sonra diasporanın kendi kimliğini koruması amacıyla yapıldı.

    bizim önerimiz gelsin tarihçiler otursunlar, yüzleşsinler. Buna siyasetçiler hukukçulara karar veremez ki. Kim haklı, kim haksız buna bir parlamenter, siyasetçi bilmeden nasıl karar verecek? Ortak bir tarih komisyonu kurulsun ve komisyon neye karar verirse razıyız. Biz arşivlerimize herkesi çağırdık. Bir adım daha atıp mesela ABD olabilir, Fransa çok ilgi gösteriyorsa onlar da bu komisyona girebilriler ve neticeye hazırız dedik.

    Biz bölgemizdeki herkesle iyi ilişkilere sahip olmak istiyoruz. 70 binin üzerinde Ermeni vatandaşı bizim ülkemizde çalışsa da diğer ilişkilerimiz yoktu. Bunları normalleştirmek için de görüşmeler başladı. Bu görüşmelerin en iyi şekilde neticelenmesini arzu ediyoruz.

    TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ

    Obama: Türkiye'nin önemini vurgulamak istiyorum. Türkiye batı ve doğu arasında köprü görevi gören bir ülke olarak adlandırılır. Sıradışı ve zengin bir mirasa sahip. Söz konusu eski medeniyet ve yeni ulus devletlerin birlikte barındığı, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye önem veren, canlı ekonomisi olan, NATO üyesi ve çoğunluğu Müslüman olan, bu anlamda özgün bir yere sahip. Bölgesel ve stratejik anlamda son derece önemli. Bunun sonucu olarak birlikte çalışmamız bizi heyecanlandırıyor. Birlikte çalışmak Müslüman dünyası ile Batı dünyası arasında birleşmeyi sağlayacak,  bizi refah ve güvenliğe götüren bir yol olacak.

    Başarı Türkiye ve ABD'nin model ortaklık oluşturmasıyla mümkün olabilir. Baskın bir Hıristiyan ulusla Müslüman ulus bir araya gelecek ve 2 kıtayı birleştirecek. Bizim son derece büyük bir Hıristiyan nüfusa sahip olmamıza rağmen biz kendimizi vatandaşların oluşturduğu, ideallerin birbirine bağladığı bir ulus olarak görüyoruz. Laik bir ülke vaadinin ve hukuk üstünlüğüne saygı gösterme vaadinin sürdürülmesinin Batı ve Doğu olarak birlikte hareket edebilecek olursak son derece sıradışı bir etkisi olacaktır.

    TERÖRLE MÜCADELE

    Gül: İşbirliğini daha güçlü bir şekilde ileriye taşıyacağız

    Obama: PKK bizim de terör listemizde var. Türkiye de NATO müttefiki ve terörle mücadele konusunda da Türkiye'ye gereken desteği vereceğiz.  Birlikte yapılan çalışmaların faydasını görmeye başladık. Yapılan saldırıların sayıca azaldığını gördük.  Terörizmin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği konusunda hemfikiriz. Terörizmle mücadele kapsamında Türkiye'ye verdiğimiz desteği tekrar belirttim. İkili ilişkilerimizi geliştirerek değil, birlikte çalışarak pek çok şeyi şekillendireceğimizi gördük. Bizi refaha götürecek olan Doğu ile Batı'yı birleştirecek bir adım olacak.

    TÜRKİYE - AB

    Gül: Türkiye-AB konusundaki yakın ilgisinden dolayı Sayın Başkan'a teşekkür ediyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow