hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan tavrının arkasında

    Erdoğan tavrının arkasında
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kimsenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'na saygısızlık yapmasına fırsat vermeyeceğiz" dedi.

    Bu arada Başbakan Erdoğan'ın konuşması, tören alanını dolduran onlarca kişi tarafından, "Türkiye seninle gurur duyuyor", "Kahrolsun İsrail", "Vur de vuralım, öl de ölelim" sloganlarıyla sık sık kesildi.

    Bunun üzerine Erdoğan da, "Tepkimizi sessiz gösterelim. En etkili tepki, sessiz tepkidir. Biz aşırılıkların partisi değiliz" diyerek kalabalığı susturdu.

    Başbakan Erdoğan, Taksim-Şişhane ile 4. Levent-Atatürk Oto Sanayi Sitesi metro hatları açılış töreninde yaptığı konuşmada, Davos'ta yaşanan gerginliğe değindi.

    Erdoğan, Türkiye'nin, sadece bölgesinde değil, tüm dünyada barışı sağlama amacıyla hareket eden bir ülke olduğunu belirterek, "Kimsenin Türkiye'yi yanlış bir konumda göstermeye çalışmasına, Türkiye'yi farklı bir kategoriye yerleştirmesine izin vermeyeceğiz. Kimsenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'na saygısızlık yapmasına fırsat vermeyeceğiz" dedi.

    "Bundan önce bu tür alışkanlıkları olanlar olmuş olabilir. Ama şimdi yeni bir dönem başlıyor" diyen Başbakan, "Türkiye sıradan bir ülke değildir. Türkiye'nin gerekliliğini iyi algılamak isteyenler tarihe baksın" diye konuştu.

    Erdoğan, "Türkiye'nin son 6 yılda bölgedeki rolüne bakarlarsa görürler. Amacımız Atatürk'ün dediği gibi 'Yurtta sulh dünyada sulhtur' Biz Ortadoğu'daki arabuluculuk görevine bu amaçla gayret ettik. İyi niyetle barış için çaba gösterdik. Birilerinin bizi farklı konuma oturtmasına müsaade etmeyiz. Sadece insani duyarlılıkla Gazze meselesine baktık. Zulme sessiz kalmak da zulümdür" ifadesini kullandı.

    Sivil ölümleri basit bir iş kazası olarak görmenin çok yanlış olduğunu belirten Erdoğan, "1300 kişinin öldürülmesi küçümsenemez. Biz İsrail'i, Yahudileri küçümsemiyoruz. Tepkimiz bombardımanlara, fosfor bombalarına... O kadınların, yavruların düştüğü durumadır, İsrail yönetiminin uygulamalarınadır. Her fırsatta söyledim. Biz bir yöntemi, somut bir olayı eleştiriyoruz. Hiçbir toplumu, dini, etnik grubu topyekün eleştiri tahtasına, hedef tahtasına oturtmadık, oturtmuyoruz" dedi.

    Basına eleştiri


    "Türk medyasına, yalan yanlış haber yapanlara sesleniyorum, bu vahşetin avukatlığını yapanlara sesleniyorum, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın yanında değil de başkalarının yanında yer alanlara sesleniyorum" diyen Erdoğan, "Biz antisemitizme karşıyız. İsrail'e her eleştiri, semitizm olarak gösteriliyor. Bunu körükleyecek davranışlardan kaçınılmalı. Türkiye'nin tarafı bellidir. O da barışın tarafıdır" dedi.

    "Biz kabile reisi değiliz"


    Erdoğan, "Moderatöre tepkimi diplomatik bulmayanlara da sesleniyorum: Ben orada TC Başbakanı olarak konuştum. Biz kabile reisi değiliz. Türkiye'nin saygınlığını kollamak sadece iktidarın değil, başta muhalefet olmak üzere, tüm kurumların görevidir. Gölgesinden korkanlar bunu anlamakta zorlanabilir. Monşerler bunu anlayamayabilir. Çünkü öyle yetiştirildiler..." diye konuştu.

    Başbakan, "Bakıyorum ki bazı kesimlerde panik havası var. Başkaları ne der.. Türkiye ne yapar değil. 'Türkiyesiz başkaları ne yapar?' diye düşünmek gerekir. Kendisine ve ülkesine güvenmeyen eğilip büzülen bir karekter bizim karekterimiz değildir. Biz Türkiye'nin menfaatini düşünüyoruz, kendimizi değil. Gündemi belirleyen ülke olmalıyız. Türkiye kazansın diye hareket ediyoruz. 10 düşünüceğiz, ama onurumuzla kimseyi oynatmayacağız" dedi.

    "Diklenmeden dik duracağız" diyen Erdoğan, "Ülke yönetiminde siyasetimizi merkeze oturtacağız. Ülkemde Kürdü, Lazı, Çerkezi, Müslümanı, Hıristiyanı, Alevisi, Sünnisi hep beraber 71. 5 milyon vatan evladı biriz, beraberiz. Bizde ayrımcılık yok. Bizi bölmeye çalışanlar yok değil, var. Bu oyunlara da gelmeyeceğiz. Biz hiçbir zaman radikalizmin yanında yer almadık, almayacağız." dedi.

    Seçim işareti

    "Ülke yönetiminde siyasetimizi merkeze oturtacağız" diyen Erdoğan, "Ülkemde Kürdü, Lazı, Çerkezi, Müslümanı Hıristiyanı hep beraber, 71.5 milyon vatan evladı biriz beraberiz. Ayrımcılık yok. Bunların karşılığını da 29 Mart'ta bekliyoruz" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow