Taraf'a Aktütün davası: 5 yıl hapis istemi
Hakkari'deki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne yönelik terörist saldırıya ilişkin haberlerde, Genelkurmay Başkanlığı'na ait "yasaklanan bilgileri açıkladığı" iddia edilen Taraf gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Adnan Demir hakkında 3 ile 5 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı.
Beşiktaş'taki özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen, Genelkurmay Başkanlığı'nın, Taraf gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Demir hakkında "yasaklanan bilgileri açıklama" suçunu düzenleyen TCK'nın 336'ncı maddesi uyarınca yaptığı suç duyurusunun ardından başlattığı soruşturmayı tamamladı.
Seçen'nin hazırladığı iddianamede, Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne düzenlenen ve 15 askerin şehit olduğu 4 Ekim 2008'deki saldırıdan sonra Taraf gazetesinin 14, 15, 16, 17, 18, 26 ve 28 Ekim 2008 tarihli sayılarındaki haberlerinde, söz konusu saldırıya ilişkin "gizli" bilgilere yer verdiği belirtildi.
Haberlerin gazetede yer almasının ardından, askeri savcılığın 15 Ekim 2008'de, saldırı haberlerine ilişkin "yayın yasağı" getirdiğine işaret edilen iddianamede, Taraf gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Tüzel Kişi Temsilcisi Adnan Demir'in, TCK'nın 336'ncı maddesi uyarınca cezalandırılması istendi.
İddianamede, Demir'in, söz konusu madde uyarınca "Yetkili makamların kanun ve düzenleyici işlemlere göre açıklanmasını yasakladığı ve niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıkladığı" gerekçesiyle 3 yıldan 5 yıla kadar hapsi talep edildi.
Demir'in yargılanmasına, önümüzdeki günlerde Beşiktaş'taki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.
Genelkurmay-Taraf polemiği
Taraf gazetesinde 14 Ekim 2008'de, Aktütün Jandarma Karakolu Bayraktepe mevkiine yapılan saldırı sonrasındaki operasyonlara ilişkin olduğu iddia edilen görüntüler yayınlanmıştı.
Gazete haberinde, iç güvenlik harekat durum raporları ve insansız hava araçlarının ilettiği anlık istihbarat bilgileri ile Genelkurmay'ın baskından bir ay önce haberdar olduğunu belirtmişti.
İddiaya göre, insansız hava aracı, saldırının gerçekleştiği 10 Ekim günü de sabah 9.35'ten itibaren yani saldırının başlamasından 3.5 saat önce aldığı görüntüleri Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı'na ve İkinci Başkan'a iletmeye başlamıştı.
Taraf, terörist hareketlerinin izlendiği ile ilgili uydu verileri olarak iddia ettiği görüntüleri de kamuoyuna açıklamıştı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 15 Ekim'de Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'nun emniyetini sağlayan Bayraktepe'de meydana gelen terör eylemiyle ilgili eleştiri ve iddialara sert yanıt vermiş ve "Terör örgütünün yaptığı eylemleri, altını çiziyorum, başarılı gibi gösterenler, tekrar ifade ediyorum, başarılı gibi gösterenler akan ve akacak olan kanının her damla sorumluğuna ortak olurlar" demişti.
Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Yasemin Çongar da aynı gün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamasını şaşkınlık içinde izlediklerini söylemiş ve Org. Başbuğ'un "emredici cümlelerle, doğrudan kamuoyunu ve medyayı karşısına alarak böyle bir üslubu kullanma cüretini bulmuş olmasının hem şahıs hem de kurum adına üzücü olduğu"nu belirtmişti.
Hakkari'de bulunan Aktütün karakoluna 3 Ekim 2008 PKK tarafından saldırı düzenlenmiş, saldırıda 15 asker şehit olmuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü