hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kasun'da da yasaklı madde tespit edildi"

    Kasunda da yasaklı madde tespit edildi
    expand

    Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Şekip Mosturoğlu, geçtiğimiz sezonki Beko Basketbol ligi play-off finali serisinde Efes Pilsenli Kerem Gönlüm dışında aynı takımdan Mario Kasun'da da yasaklı madde çıktığını, bunun tesadüf olamayacağını söyledi.

    Mosturoğlu, geçtiğimiz sezon Beko Basketbol Ligi'nde play-off final serisi beşinci maçından sonra doping testi yapılan Kerem Gönlüm'de yasaklı 'Cathine' maddesinin çıkması ve bununla ilgili yaptıkları araştırmalarla ilgili basın toplantısı düzenledi.

    Mosturoğlu, Gönlüm'de doping çıkmasının ardından 20 Ağustos 2009'da federasyona başvurarak aynı maç sonrasında doping testi uygulanan Mario Kasun'un örneğinde de aynı maddeye rastlanıp rastlanmadığını sorduklarını ifade ederek, şunları söyledi:

    "Basketbol Federasyonu bize Kasun'un idrar örneğinde 3 mg. Cathine maddesine rastlandığını bildirmiştir. İnsan vücudu tarafından üretilmeyen, doping literatüründe ise adına sıkça rastlanılmayan cathine maddesine altı maçlık bir seride, doping kontrolü yapılan tek maçta ve rastgele seçilen iki Efes Pilsenli sporcudan alınan numunede de rastlanılmış olmasını tesadüfle açıklayabilmek güç olmasının ötesinde, imkansızdır.

    "Cathine'nin Efes Pilsenli her iki sporcudan da alınan numunede çıkmış olması bu maddenin organize bir şekilde kullanıldığına karinedir. Hiçbir şekilde Efes Pilsen Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı, yöneticileri ve kulüp başkanının bu organizasyondan haberleri olmadığının altını çiziyoruz. Yine Efes Pilsen Kulübü'nün kurumsal olarak böyle bir organizasyon içinde olmadığını ifade ediyoruz."

    Şekip Mosturoğlu, ilke ve düşünceleri kendilerine ışık olan Mustafa Kemal Atatürk'ün "ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim" sözünde yer alan ahlaklı sporcu kavramının, bu çok önemli konunun temel hareket noktasını oluşturduğunu dile getirerek, yaşanan olayların gelişimini anlattı.

    Beko Basketbol Ligi'nde 2008-2009 sezonunda Efes Pilsen'in şampiyon olduğunu hatırlatan Mosturoğlu şöyle konuştu:

    "Takımımızla play-off maçları oynayan Efes Pilsen, kendi evinde oynadığı iki maçı kaybetmesinin ardından, son yılların en iyi geri dönüş performanslarından birini göstererek, arka arkaya kazandığı dört maçın ardından şampiyonluğa ulaşmıştır.

    "Final serisinden sonra, Efes Pilsen'in muhteşem geri dönüşünün ardında yatan nedenler arasında, doping iddiaları da güçlü bir şekilde dillendirilmeye başlanmıştır. Tam bu esnada play-off serisinin beşinci maçının ardından alınan doping numunelerinden Kerem Gönlüm'e ait olanında, "cathine" yoğunluğunun 5 mg/ml'den fazla olduğu (10.7 mikrogram/mililitre) tespit edilmiştir.

    "Gönlüm'un açıklamalarında ipuçları açık"

    "Bunun hemen ardından Kerem Gönlüm 18.08.2008 tarihinde bir açıklama yapmış ve 'o dönemde biz sürekli kamptaydık. Verilenler, yenilenler, içilenler hepsi aynıydı', 'örneğin pilot uçağa gider ve kumanda odasına oturur. Benzin dolduruldu mu, içerisi temizlendi mi ve benzeri ayrıntılarla uğraşmaz; çünkü ekibine güvenir' şeklinde bir söylemde bulunmuştur.

    "Kerem Gönlüm'ün bu söyleminde son derece çarpıcı ve açık ipuçları bulunmaktadır. Kerem Gönlüm bu açıklamasında, tevil yoluyla vücuduna giren ve doping ihtiva eden maddenin kamp sırasında alınmış olduğunu, bunun sonucu olarak, kampta bulunan tüm sporcuların da benzer şekilde ve aynı içerikte maddeler yemek ve içmek suretiyle vücutlarına benzer maddenin girmiş olacağını ikrar ve ifade etmiştir.

    "Daha da ötesinde bu faaliyetin 'ekibin' bilgisinde olduğunu belirtmiş ve bir sporcunun ekip tarafından verilen bir maddede doping ihtiva eden bir madde olabileceğinden şüphelenmeyeceğini ifade etmiştir."

    Mosturoğlu Kerem Gönlüm'ün bu duruma düşmesini üzüntüyle karşıladıklarını vurgulayarak, "örnek sporcu olup olmadığı geçmişte yaptıklarına göre değil, bu olaya göre değerlendirilecektir" dedi.

    Asbaşkan Mosturoğlu, final serisi sırasında Mirsad Türkcan'ın Efes Pilsen'le sözleşme imzaladığını ancak konuyu öğrendikten sonra tecrübeli oyuncunun sözleşmesini yenilediklerini söyledi.

    Mosturoğlu, Efes Pilsen'in final serisi devam ederken Mirsad'la sözleşme yapmasını, oyuncuyu ayartma girişimi olarak niteledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow