Domuz gribi insandan insana nasıl bulaşıyor?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 100'den fazla kişinin ölümüne neden olduğu sanılan ve dünya genelinde salgın haline gelmesinden endişe edilen domuz gribinin insandan insana nasıl bulaştığını kamuoyuna duyurdu.
ABD ile Kanada'ya yayılan ve Avrupa ile Avustralya'da da izlerine rastlanan virüs, insandan insana geçebiliyor ve insan, domuz ve kuş gribi karışımından oluşan bir virüs olarak tanımlanıyor.
Domuzlardan kaynaklandığı tahmin edilen virüs, insandan insana, hapşırık, öksürük ve hatta ele bulaşması halinde tokalaşma yoluyla bulaşabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre domuz yiyerek virüs kapma olasılığı bulunmuyor.
Merkezi Cenevre'de bulunan WHO'nun, gribin, kuş gribinin 2003'te tekrar belirmesinden bu yana en geniş çaplı yaygın hastalık riskini taşıdığını açıklaması, tehdidin boyutunu gösteriyor.
Normal grip vakalarıyla, ani ateş, kas ağrısı, boğaz ağrısı ve kuru öksürük gibi benzeri belirtileri bulunan bulunan domuz gribi, bunların dışında, aşırı kusmaya ve ishale neden olabiliyor.
Yaygın grip tipleri, genelde yaşı ilerlemiş insanları hedef alıyor ve yılda ortalama 250 bin ila 500 bin kişinin ölümüne yol açıyor. Çoğu ölüm zatürreden oluyor. Yeni grip virüsleri ise insan vücudunun bağışık olmaması ve ilaç geliştirmenin süre alması nedeniyle çok çabuk yayılabiliyor. Domuz gribi, genetik açıdan bakıldığında, ilaçla karşı konulabilen H1N1 virüsünden farklılıklar içeriyor.
WHO, 1968'deki "Hong Kong" gribinin dünya genelinde yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne ve 1918'deki "İspanyol" gribinin 40-100 milyon kişinin ölümüne yol açtığı düşünüldüğünde, artık dünyanın, yeni bir grip hastalığının yayılmasına karşı daha hazırlıklı olduğunu açıkladı.
Örgüt, domuz gribi virüsünün evrim geçirip çok daha tehlikeli hale gelebileceği uyarısında bulunmaktan da kaçınmadı.
Virüse karşı çare aranıyor
Gribe karşı ilaç geliştirmek için çalışmaların başladığını duyuran WHO, acil vakalarda gerekli yardımın yapılabilmesi için "savaş odası" adı verilen bir komuta ve kontrol merkezini faaliyete geçirdi. Örgütün, virüse karşı etkisi kanıtlanmış olan Tamiflu ve Relenza ilaçlarından 5 milyon adetlik stoku bulunuyor. Virüsün bulaşmasını önlemede ve hastalığın tedavisinde, oseltamivir ve zanamivir tavsiye ediliyor.
Meksika tatili
WHO, bunun yanı sıra Meksika'ya gidecek turistlerin tatil planlarını askıya almalarına ve Meksika sınırlarının kapatılmasına gerek olmadığını da duyurdu.
Gribe karşı ihtiyatlı davranan ABD de, stoktaki 12 milyon Tamiflu'nun eyaletlere gönderildiğini açıkladı. Çin, Rusya, Tayvan ve Bolivya, domuz gribi belirtileri gösterenlerin karantina altına alınmasına karar verirken, Güney Kore ve Hong Kong, Meksiko ile bölgedeki 3 eyalete seyahat uyarısında bulundu.
İspanya, İtalya, Polonya ve Venezuela, vatandaşlarına, Meksika ile ABD'nin, virüse rastlanan bölgelerine gitmemeleri çağrısında bulundu. Domuz gribi nedeniyle Yunanistan'ın alarm durumuna geçtiği bildirildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sağlıklı yaşam için uyku süresi kesinleşti! Her gece mutlaka...
Uzman doktordan uyarı geldi! Özellikle 5 yaş altı ve yaşlılar tehlike altında...
Şeker hastalarına kritik uyarı: Ayak tabanı muayenesi yapmalarını öneriyoruz
Akciğer kanserine yılda 40 binden fazla kişi yakalanıyor
Ezbere kullanılan antibiyotiğin başarıya ulaşma şansı yok