Altın Portakal'da 185 film gösterilecek

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) Başkanı Mustafa Akaydın, 46'ncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 36 ülkeden ve Türk sinemasından toplam 185 filmin gösterileceğini bildirdi.
Akaydın, Festival Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar, Festival Genel Koordinatörü Göksel Kumsal, AKSAV Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Dedeman Otel'de basın toplantısı düzenleyerek, festival hazırlıklarının tamamlandığını bildirdi.
Mustafa Akaydın, 90 gün önce festival hazırlıklarına başlandığında AKSAV'ın 4 milyon TL borçlu olduğunu hatırlatarak, buna rağmen hemen işe koyulduklarını, kıt kaynaklarla festivalin çıtasını biraz daha yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.
Vecdi Sayar'ın 1 Temmuz'da göreve gelmesinin ardından Carlovy Vary ve Venedik film festivallerine katılarak uluslararası programın en nitelikli şekilde oluşturulduğunu anlatan Akaydın, Türkiye Sinema Platformu ile iletişim kurup, sektörün önemli temsilcileriyle Yeşilçam'ın nabzını tuttuklarını, Türk ve dünya sineması ile ilgili verileri toplayıp, bu verileri Altın Portakal'ın kimliği ile harmanladıklarını ve tüm zamanların en zengin programını ortaya koyduklarını söyledi.
Dünyadaki sinema eğilimlerini hem sanatsal hem de teknolojik olarak festivale uyarladıklarını kaydeden Akaydın, bu kapsamda dünyanın önemli filmlerinin Türkiye prömiyerlerini Altın Portakal'da yapacak olmanın onurunu yaşadığını belirtti.
Akaydın, şunları kaydetti:
"Festivalimizde 36 ülkeden ve Türk sinemasından toplam 185 film gösterilecek ve Antalya'mız gerçek bir sinema şöleni yaşayacak. Geçen yıl bu film sayısının 147 olduğunu söylersem, sanırım 90 günde ve üçte bir bütçe ile nasıl bir başarı çizgisi yakaladığımız çok net anlaşılacaktır. Diğer yandan festivalimizin etkinlik coğrafyasının Antalya'nın beş ilçesini kucaklayacak şekilde planladığını belirtmek isterim. Aksu'da bir okul bahçesi yazlık sinema nostaljisi yaşarken, Döşemealtı'nda bir pazar yerinde halkımızın müziğin ritmi ile coşarak sinema şölenine katıldığını gururla izleyeceğiz. Böylece kentimiz 'Festival Vadisi' olarak tanımlanan dar bir alandan tüm kenti kucaklayan gerçek bir kitle festivaline yeniden kavuşmanın coşkusunu yaşayacak. Kent coğrafyasına sanatla nüfuz etmenin etkisini diğer etkinliklerimizde de göreceğiz."
Festival kapsamında açık hava sinemalarında film gösterimleri yapılacağını, söyleşiler, paneller, sergiler, konserler düzenleneceğini, bilimsel çalışmalar yapılıp, kitaplar yayımlanacağını bildiren Akaydın, şöyle devam etti:
"Çok borç almak iyi belediyecilik yapmak olmadığı gibi, çok para savurmak da iyi festival yapmak anlamına gelmiyor. Biz bu ülkenin, bu kentin parasını harcadığımızın bilinci ile kılı kırk yararak, çok daha zengin bir festival yapılabileceğini kanıtlamanın gururunu yaşıyoruz. Festivaller, sanatların bayramıdır. Bayramlar da halkla olur. Dar kalıba, sınırlı coğrafyaya sıkışmış organizasyonlar festival değil, 'elitlerin tatmin arenasıdır'. Bu kapsamda 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde kırmızı halı da olacak, taşlı topraklı bir okul bahçesi de... Görkemli salonların ışıltısı da olacak, siyah beyaz filmlerin nostaljik yolculuğu da... Antalya bir taraftan Yeşilçam'ın emektar sanatçılarına kucak açarken, diğer taraftan da Türk Sineması'nda yeni bir kuşağın temsilcileri, çağdaş sinemacıları ağırlayacak. Altın Portakal'da bir taraftan 1960'lara yolculuk yaparken, diğer taraftan sanatsal ve teknolojik açıdan sınırları zorlayan en yeni dünya yapımlarını hep birlikte izleyeceğiz."