hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Günay zehir zemberek konuştu

    Bakan Günay zehir zemberek konuştu
    expand

    "Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali"nin açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay zehir zemberek açıklamalarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kültür Bakanlığı ve Başbakanlık Tanıtma Fonunun katkılarıyla bu yıl 12'ncisi düzenlenen "Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali", Opera Sahnesi'nde düzenlenen törenle başladı.

    Törene damgasını vuran isim ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay oldu. "12 Eylül" darbesi ağırlık konuşmaların yapıldığı gecede Kültür Bakanı'nın açıklamaları, salondan gelen tepkilerle ilginç anlar yaşandı.

    "80'leri aklımızdan çıkarmamalıyız"

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ödül törenin ardından yaptığı konuşmada, festivalde 80'lerin konu edinilmesinin çok anlamlı olduğu belirterek, "Çünkü, gerçekten 80'leri hiç aklımızdan çıkarmamalıyız. 80'li yıllar Türkiye'nin bir büyük tuzaktan geçerek bir büyük çukura düştüğü ve hala içinden çıkmak için çırpındığı en karanlık yıllarıdır" dedi.

    Herkesin o dönem "nice acılar yaşadığını" belirten Günay, festival kapsamında yarın açılacak "12 Eylül" temalı mektup sergisine, kendisi ve eşinin "görülmüştür" imzalı mektupları ile çocuklarının kartpostallarını getirebileceğini söyledi.

    Günay, Türkiye'nin 60 yıldan bu yana demokrasi deneyimi yaşadığını, ama 12 Mart'ta, 12 Eylül'de "çok büyük tuzaklar yaşandığını ve halk iradesinin önüne inanılmaz engeller konulduğunu ve bundan hep halkın zararlı çıktığını" ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:



    "Darbeci generale ressam muamelesi yapıldı"

    "Bu ülkede insanlar ne kadar akılsız olmalı ki bunca darbe yaşandıktan sonra ve biraz önce sevgili Rojin söyledi; bir darbeci generale dünyanın başka ülkesinde katil muamelesi yapılırken, ülkemizde ressam-sanatçı muamelesi yapıldığını yaşadık biz. Başka ülkelerde yargıdan kurtulmak için bunak rolünü yaptılar, bizim ülkemizde hala alkışlanabiliyorlar. Bununla Türkiye kendi içinde, yüreğinde mutlaka hesaplaşmalıdır."

    Salondan tepki: "Senin Cumhurbaşkanın da kabul etti"

    Bu sırada salondan bir kişi "Senin Cumhurbaşkanın da kabul etti" diye bağırınca Günay, "Kimler kabul etmedi ki ben burada bir gerçeği söylüyorum sadece" diye açıklamada bulundu.

    Zeki Müren ve Bülent Ersoy birlikte

    Zeki Müren ve Bülent Ersoy'a gönderme

    Konuşmasını sürdüren Günay,  "Nice yalanlar gördük. Ben bir yıl hatırlıyorum, Zeki Müren Türkiye'nin en büyük erkek sanatçısı, Bülent Ersoy en büyük kadın sanatçısı seçilmişti, böyle bir absürt, dramatik, toplumun aklının karıştırılmaya çalışıldığı dönemlerden geçtik" dedi.

    Günay, konuşmasını şöyle tamamladı:

    "Bu ülkede insanlar demokrasiden, insan haklarından, halk oyunun her şeyin üstünde olduğundan hiçbir zaman ödün vermezse, Türkiye kültürle, sanatla, bilimle Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine ancak yürüyebilir. Yolumuzu demokrasi aydınlatabilir, insan hakları aydınlatabilir. Bu ülkede insanlara, ölen çocuklarına ağlayan annelere 'Türkçe ağla' diye dipçikle vurulduğu yılları hafızamızdan çıkarıp da nasıl bu ülkede insanlar hala ilericilik adına darbe kışkırtıcılığı ve 'ordu göreve' pankartları açabilirler ve yapabilirler, bunu akılla tarif etmek mümkün değil. Bu ülkede demokrasi var ve sadece demokrasi var."

    Günay, çıkışta vatandaşın tepkisinin sorulması üzerine, "Ben bir tepki duyamadım, ben sahnede konuşuyordum, sesim yeteri kadar duyuluyordu salonda. Salondaki arkadaşları duyamadım" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow