Uzmanlar Türk kadını için İstanbul'a geliyor
27 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek "İstihdamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Doğru: İş ve Aile Yaşamını Uzlaştırma Politikaları" konferansında 6 ülkenin uzmanları Türkiye modeli oluşturmak için buluşuyor.
Altı ülkenin uzmanları kadının işgücüne katılımını tartışmak için 27 Mayıs'ta İstanbul'a geliyor.
Uzmanlar, "İstihdamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Doğru: İş ve Aile Yaşamını Uzlaştırma Politikaları Konferansı"nda diğer ülkelerin deneyimlerini öğrenecek ve Türkiye için çözüm önerilerini tartışacak.
İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü'nde gerçekleştirilecek konferans, Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği (KİH- YÇ) ve Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu (KEİG) ortaklığında, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü işbirliği ile İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
Moderatörlüğünü TBMM Kadın-Erkek Eşitliği Komisyon Başkanı Güldal Akşit'in üstlendiği açılış oturumunda, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Ümit Boyner ile İŞKUR İstihdam Daire Başkanı Faruk Şahin, KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbül yapacakları konuşmalarla durumu sektörel açıdan değerlendirecek.
İş ve Aile Yaşamını Uzlaştırma Politikaları'nın AB'de uygulanan örnekleri için İsveç, Hollanda, Fransa ve İspanya modelleri incelenirken, gelişmekte olan ekonomilerdeki uygulaması içinse Güney Kore ve Meksika örnekleri ele alınacak.
Türkiye'deki mevcut durum ve mekanizmalar ise Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi üyeleri araştırma koordinatörü Doç. Dr. İpek İlkkaracan Ajas (İstanbul Teknik Üniversitesi) ve Doç. Dr. Kadriye Bakırcı (İstanbul Teknik Üniversitesi) ile Prof. Dr. Yıldız Ecevit (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) tarafından aktarılacak.
Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği, 1993 yılında kurulmuş bağımsız bir kadın örgütüdür.
* 1999 yılında Kadın Kalkınma Örgütü (AWID) tarafından Öncü Çözümler Ödülü'ne layık görülen Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği, Türkiye'de ev içi şiddete karşı koruma emri yasası için gerçekleştirdiği başarılı çalışmalardan dolayı 8 Mart 1999 BM Küresel Dünya Konferansı'nda konuşma yapan sayılı örgüt arasında yer almıştır.
* 2006 yılında EKOSOK (BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi) nezdinde Özel İstişari Statü alan dernek, gerçekleştirdiği yasa reformu kampanyaları ve Müslüman toplumlardaki kadınların cinsel, bedensel ve doğurganlık hakları için yürüttüğü savunuculuk çalışmaları ve kurduğu dayanışma ağlarından dolayı, 2007 yılında Gruber Vakfı'nın Uluslararası Kadının İnsan Hakları ödülünü kazanmıştır.
* Derneğin 1994 yılında geliştirdiği Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) 2005 yılında, İşkence Mağdurları Merkezi Yeni Taktikler Programı çerçevesinde dünyada insan hakları konusunda kullanılan en iyi taktiklerden biri seçilmiştir.