Gül ile görüşen Talabani'den PKK'ya iki seçenek
33 yıl aradan sonra bir ilki gerçekleştirerek Irak'a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile görüştü. Ortak basın toplantısında Talabani, PKK'ya iki seçenek sundu. Bu arada Gül'ün uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada Kuzey Irak yönetimi için "Kürdistan " ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bağdat uluslararası havaalanında Başbakan Yardımcısı Sabır El İsavi, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve İnsan Hakları Bakanı Vicdan Mikail tarafından karşılandı.
Karşılamada, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay ve Irak özel temsilcisi Murat Özçelik de hazır bulundu. Gül'e Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve diğer yetkililerden oluşan bir heyet eşlik etti.
Celal Talabani tarafından törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül için, Dicle Nehri kenarındaki El Selam Sarayına gelişinde resmi tören düzenlendi. Gül ve Talabani ikili görüşmeden sonra ortak basın toplantısına geçtiler.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör örgütü PKK ile mücadelede Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Talabani ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, terör örgütüyle mücadelede Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin işbirliğinin önemine dikkati çekti ve "İlişkilerin iyi olduğu dönemde, bu tür şeylerin aradan çıkarılması gerekir" dedi.
Gül, Bağdat'ta Talabani ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, 33 yıl aradan sonra Irak'ı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti ve Türkiye olarak Irak'ın birlik ve beraberliğinin, huzurunun korunmasına önem verdiklerini kaydetti.
Iraklıların refah ve huzurunun arttırılması için yardım etmeye devam edeceklerini belirten Gül, Irak'ın geçtiği zor süreçte yaşadığı acıları hissettiklerini ve bu süreci atlatması için hep yardımcı olacaklarını vurguladı.
Heyetler arası çok samimi görüşmeler yaptıklarını ve iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldıklarını ifade eden Gül, ilişkileri her alanda geliştireceklerini kaydetti.
"Güvenlikle ilgili sorunları bitirmeye karar verdik"
Gül, enerji konusundaki işbirliğini, Irak petrolünün ve gazının çıkarılması ve pazarlanması konusunu da görüştüklerini ifade etti.
Görüşmede güvenlik konularını da ele aldıklarını ve tekrar gözden geçirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "bu konudaki sorunları bitirmeye karar verdiklerini" söyledi. Gül ayrıca, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da iyiye götürmeyi kararlaştırdıklarını, Türk halkı ve Türkiye olarak Irak'ın yanında daima olacaklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, terör örgütü PKK konusunda Irak, Türkiye ve ABD arasındaki üçlü komite konusundaki çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Terör örgütü PKK ile mücadelede, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin işbirliğinin önemine dikkati çeken Gül, "İlişkilerin iyi olduğu dönemde, bu tür şeylerin aradan çıkarılması gerekir" dedi.
"Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin ifade ettiği gibi, terörün bir bela olduğunu ve aradan çıkarılması gerektiğini" söyleyen Gül, bu konuda kapsamlı bir işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirtti. Irak'ta terörün olduğu bölgenin yetkililerine büyük sorumluluk düştüğünü de ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ilgili tarafların iyi niyet taşıdığına ve terör örgütü PKK ile mücadelede "merkezi ve bölgesel hükümetlerin iyi anlayış içinde olduğuna inandığını" ifade etti.
Talabani: "Silahın bırakılmasını tavsiye ediyoruz"
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de, "Bizim önerimiz şu; PKK ya silahlı mücadeleyi bıraksın ya da ülkemizi terk etsin. Biz ilkini temenni ediyoruz, yani silahı bıraksınlar. Herkesin silahını bırakmasını tavsiye ediyoruz. Terör herkese zarar veriyor" diye konuştu.
Talabani, ortak basın toplantısında, Irak anayasasının, terör örgütleri ve PKK'nın Irak topraklarında faaliyette bulunmasını yasakladığını vurguladı.
Bu konuda alınan tedbirler arasında üçlü komitenin varlığına işaret eden Talabani, bu komitenin, PKK ile mücadelede ne yapılması gerektiği konusunda koordinasyonu sağladığına dikkati çekti.
Talabani, teröre başvurmanın doğru olmadığını medya aracılığıyla anlatmaları gerektiğinin de altını çizdi.
Terörden sadece Türkiye'nin zarar görmediğini, kuzey Irak'ta da 500 köyün boşaltıldığını söyleyen Talabani, PKK'nın, halkın bu köylere geri dönüşünü engellediğini kaydetti.
Talabani, "Bizim önerimiz şu; PKK, ya silahlı mücadeleyi bıraksın ya da ülkemizi terk etsin. Biz ilkini temenni ediyoruz, yani silahı bıraksınlar. Türkiye, demokratik bir süreçten geçiyor. Onun için herkesin silahını bırakmasını tavsiye ediyoruz. Terör herkese zarar veriyor" dedi.
Ekonomi anlaşması
Bu arada Türkiye ile Irak arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak adına da Irak Ticaret Bakanı Abdülsaleh El Sudani imzaladı.
Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında imzalanan bu belgenin, geniş kapsamlı bir anlaşma olduğuna dikkati çekerek, 5 milyar dolar olan ticaret hacmini 2 yıl içerisinde 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ve bu çerçevede her türlü kolaylığı sağlayacaklarını söyledi.
Talabani, güçlü ve derin ilişkilerin bir göstergesi olarak nitelediği anlaşmanın, iki ülke arasındaki işbirliğini bütün alanlara yaymayı hedeflediğini belirtti.
Talabani, Cumhurbaşkanı Gül'den, Irak halkının ve hükümetinin şükran duygularını Türk halkına iletmesini de istedi.
Gül "Kürdistan" ifadesini kullandı
Cumhurbaşkanı Gül, Bağdat'a giderken uçakta gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Uçakta bulunan Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin, CNN TÜRK'e Gül'ün değerlendirmelerini aktardı. Gül, Kuzey Irak yönetiminden ilk defa "Kürdistan bölgesel yönetimi" olarak bahsetti.
Yetkin, Cumhurbaşkanı Gül'ün Kürt meselesi konusunda, "Bu kanın durması gerek. Herkesin üzerine düşenler var" sözlerini aktardı ve Gül'ün "herkes"i kastettiğinin altını çizdi.
Bu konuda özellikle Kürt yönetimine büyük sorumluluk düştüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı, teröristlerin Kuzey Irak bölgesinde olduğunu, dolayısıyla oradaki sorumluluğun sahibinin de Kürt yönetimi olduğunu belirtti.
Erbil'deki Kürt konferansına da değinen Gül, bunun ilk kez görülen, önemli bir bir hareket olduğunu; olumlu bulduğunu söyledi.
Kuzeydeki PKK varlığının Türkiye-Irak ilişkilerinin normalleşmesi önünde bir engel olduğunun altını çizen Gül, Türkiye'nin Irak'ın normalleşmesine vediği önemi uzun uzun anlattı.
33 yıl sonra bir ilk
Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün 26 Nisan 1976 tarihinde yaptığı ziyaretten 33 yıl sonra Irak'ı ziyaret eden ikinci Türk cumhurbaşkanı oldu.
Gül'ün Irak ziyareti, hem yeniden yapılanma sürecindeki Irak'a desteğin en üst düzeyde gösterilmesi hem Türkiye'den Irak'a Cumhurbaşkanı düzeyinde 33 yıl aradan sonra yapılan ilk ziyaret olması bakımından önem taşıyor.
Ziyaret sırasında ikili ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası konuların ele alınması öngörülüyor. Ayrıca, iki ülke arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalanacak.
Gül'ün, Irak lideri Talabani'nin dışında Irak Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri Tarık Haşimi ve Adil Abdülmehdi ile de görüşmesi bekleniyor.
Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin de Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Gül'ün temaslarına katılması öngörülüyor.
Cumhurbaşkanı'nın görüşmelerinin üç ana gündemi var: Güvenlik, Kerkük ve ticaret...
Güvenlik başlığında PKK ile mücadele ele alınacak ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin açıkladığı uluslararası Kürt konferansı görüşülecek. PKK'nın silah bırakması için karşılıklı atılacak adımlar değerlendirilecek.
Kürt yönetim, ABD askerleri çekilene kadar Kerkük sorununun çözümünü isterken bundan sonra referanduma giden süreç de Gül-Talabani görüşmelerinde gündemde olacak.
Türkiye özellikle Kuzey Irak'taki petrol yataklarının işletilmesi ve Irak petrolü ile doğalgazının Avrupa'ya taşınması ile ilgileniyor. Enerji işbirliği başta olmak üzere ikili ticaret de Gül'ün ziyaretinin ana gündem maddelerinden.
Gül, Irak'ta sadece Bağdat'a gidecek, güvenlik gerekçeleri ile başka bir şehri ziyaret etmeyecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yeni bir pandemiye yol açabilir mi? Henipavirüs alarmı: Kuzey Amerika'da ilk!
Dünyanın gündemine oturan kazanın şifreleri! Önlenebilir miydi?
Esad'ın 'zehirhane'leri! Milyar dolarlık depolar ortaya çıktı
Katar Emiri'nden Şam ziyareti: Ahmed Şara karşıladı
Amerikan devlerine diz çöktürdü! Lakabı: Pasaklı inek...