hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Olmert'in sözleri Erdoğan'ı kızdıracak

    Olmertin sözleri Erdoğanı kızdıracak
    expand

    İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail ordusunun Türkiye ziyaretinden birkaç gün sonra Gazze operasyonuna başlaması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine yönelttiği "Operasyonu bildiği halde bizimle hiçbir şey yokmuş gibi konuştu" şeklindeki suçlamasına ilk kez cevap verdi. İsrail Başbakanı, ayrıca, bu cevap sırasında ABD eski Başkanı Bush için "yakın dostum" derken, Erdoğan'dan “herhangi bir başbakan" diye söz etti.

    Olmert, Amerikan Musevi kuruluşlarının Kudüs'te düzenlediği toplantıda yaptığı ve İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinden tam metin olarak yayınlanan konuşmasında, dünyada hiçbir toplumun terörist saldırılara sonsuza kadar sessiz kalmayacağını ve bir gün sabrının taşacağını belirtti.

    İsrail Başbakanı, “Maalesef bizim sabrımızın taşması Türkiye ziyaretimle aynı haftaya dek geldi" dedi.

    Ehud Olmert, Başbakan Erdoğan'ın Gazze saldırılarının başlaması üzerine "Bize haber vermediler" diye sitem ettiğini hatırlatarak, "Ona söylemememin iki nedeni vardı. Birincisi, o pazartesi günü, cumaya operasyon düzenleyeceğimizi ben de bilmiyordum. Nasıl bilebilirdim ki? Salı, çarşamba günleri güneydeki şehirlerimize 50, 70 roket, füze attılar ve biz de o an artık yeter dedik" dedi.

    Olmert sözlerine, "Aynı şekilde, samimiyetle söylüyorum, yakın dostum, ABD Başkanı Bush'u da arayıp, Gazze'ye saldıracağım, demedim. Yakın dostum Gordon Brown'ı veya Nicolas Sarkozy'i veya Angela Merkel'i de aramadım. Niye herhangi bir başbakana İsrail'in kendi vatandaşlarını koruma planından söz edeyim? Bunun doğru olduğunu düşünmüyorum" diye devam etti.

    Kalabalık bir Amerikalı Musevi grubunun önünde konuşan Olmert, İsrail'in Türkiye ile iyi ilişkilerinin bulunduğunu ve bunun devam etmesini istediklerini belirterek, "Umarım, Türkiye Başbakanı, bazı ülke liderlerinin, eğer sırlar varsa, bu en gizli sırları paylaşmasının belli sınırları olduğunu anlar" dedi.

    İsrail Başbakanı bu sözünün ardından, Türkiye'de bulunduğu pazartesi gününden, o haftanın sonunda Hamas'a operasyon başlatacaklarını kendisinin de bilmediğini bir kez daha tekrarlayarak, "Ayrıca ben birçok ılımlı Arap ülkesinin Hamas'a düzenlediğimiz operasyondan memnun olduğuna eminim" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow