İnternet bankacılığı kullananlara öneriler

Bilişim Güvenliği ve Bilişim Suçlarına Karşı Mücadele Derneği Eğitim Danışmanı Ömer Delipoyraz, internet üzerinden bankacılık işlemleri yapanlara ekran klavyesini kullanmalarını önerdi.
Yalova'da İl Özel İdaresi personeline "Bilişim Güvenliği" konulu seminer veren Ömer Delipoyraz, dernek olarak bilgisayar korsanlarına (hacker) karşı mücadele ettiklerini söyledi.
Bilgisayarda yüzde 100 güvenliğin sağlanmasının hiçbir zaman mümkün olamayacağını ifade eden Ömer Delipoyraz, bilişim suçlarının işlenme nedenlerinin maddi, manevi ve ego tatmini olduğunu bildirdi.
İnternette suç işleme yaşının 15-16'ya indiğini söyleyen Delipoyraz, şunları kaydetti:
"Son günlerde bilgisayar alanında çok fazla suç işlenmeye başlandı. Art niyetli kişiler çeşitli yollarla kişisel bilgisayarlarınıza ulaşabiliyor. Bu anlamda yapabileceğiniz en doğru şey lisanslı bir antivirüs ve işletim sistemi kullanmaktır. Zira lisanssız programlarla birlikte zararlı yazılımlar da makinenize kolaylıkla yerleşebilmektedir. Ayrıca kesinlikle bilmediğiniz ve güvenmediğiniz sitelere girmeyin. İnternet kafelerde de şifrelerinizi kullanırsanız başkaları tarafından ele geçirilme riski yüksektir. Çeşitli yöntemlerle sokulan bazı zararlı yazılımlarla bilgisayarlar hackerlar tarafından uzaktan yönetiliyor."
Türkiye'nin bilişim güvenliği açısından birçok gelişmiş ülkeye oranla gerilerde olduğunu ifade eden Delipoyraz, halkın bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Delipoyraz, sadece bir bankanın internet sitesinin güvenli olmasının şifrelerin korunması anlamına gelmeyeceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Sizin bilgisayarınıza yerleşmiş bir keylogger sizin klavye hareketlerinizi kaydederek art niyetli kişilere gönderebiliyor. O nedenle halkımız arasında ekran klavyesi denilen klavyenin kullanımının yaygınlaşması gerekli. Özellikle bankacılık işlemlerimizi internet üzerinden yapıyorsanız ekran klavyesini kullanın.
Bankalar tarafından gönderildiği belirtilen ve kişisel şifrelerinizi güncellemenizi isteyen elektronik postalara inanmayın. Hiçbir banka elektronik postayla sizden bankacılık bilgilerinizi güncellemenizi istemez. Bu tip bir elektronik posta aldığınızda bunun art niyetli kişiler tarafından gönderildiğine emin olabilirsiniz.
Bu elektronik postada sizi sözde bankanın internet sitesine yönlendiren bir de link yer alır. Buna tıkladığınızda belirtilen bankanın internet sitesinin birebir aynısı olan bir site açılır. Ancak bu site art niyetli kişilerin sizin şifrelerinizi ele geçirmek adına hazırladığı bir sitedir. Buraya şifrelerinizi girerseniz tüm bilgilerinizi bilgisayar korsanlarına vermiş olursunuz."
"Elektronik postayla Afrika'daki aç çocuklar doyurulmaz"
Son günlerde sıkça görülen elektronik posta zincirleri konusuna da değinen Delipoyraz, şunları kaydetti:
"Bilgisayarınıza gelen ve örneğin yüzü yanan bir çocuğa yardım amacıyla en az 5 kişiye ulaştırıldığı takdirde söz konusu çocuğun hesabına para yatacağını iddia eden elektronik postalar tamamen art niyetlidir. Bu elektronik posta zincirleri, art niyetli programlar barındırır ve bu yolla dakikalarla sınırlı zamanlarda binlerce bilgisayara yayılır. Afrika'daki aç bir çocuğu elektronik posta göndererek doyuramazsınız."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Radyoyu Kim İcat Etti? Radyo Nasıl ve Ne Zaman İcat Edilidi?
Uçağı Kim İcat Etti? İlk Uçak Ne Zaman, Nasıl Bulundu? Uçağın Mucitleri Kimdir?
Televizyonu Kim İcat Etti? Geçmişten Günümüze Televizyonun Yolculuğu
Telefonu Kim İcat Etti? 1876’da Başlayan Bir Hikaye!
iPhone'u olanlar dikkat! Apple'dan uyarı geldi: Cihazlar tehdit altında